• Σχόλιο Αγοράς

    Πώς ΟΤΕ, Jumbo, ΟΠΑΠ και Αlpha «πληρώνουν» την έξοδο των ρωσικών μετοχών από τον MSCI

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Jan Karas (ΟΠΑΠ)-Aπόστολος Βακάκης(πρόεδρος JUMBO)-Μιχάλης Τσαμάζ(ΟΤΕ)-Βασίλης Ψάλτης(Αlpha bank)

    Jan Karas (ΟΠΑΠ)-Aπόστολος Βακάκης(πρόεδρος JUMBO)-Μιχάλης Τσαμάζ(ΟΤΕ)-Βασίλης Ψάλτης(Αlpha bank)


    Σωσίβιο αποτελεί το Χ.Α. και οι άλλες αναδυόμενες αγορές για τους ξένους επενδυτές προκειμένου να καλύψουν τη ζημιά από την εκπαραθύρωση του χρηματιστηρίου της Μόσχας από τον MSCI Emerging Europe. Σύμφωνα με πληροφορίες από ξένους οίκους που έχουν ισχυρή παρουσία στην ελληνική αγορά, το γεγονός ότι η αγορά της Μόσχας παραμένει κλειστή από τις 24/2, ημέρα εισβολής των Ρώσων στην Ουκρανία, συνέπεσε με την απόφαση του MSCI μα «πετάξει» την αγορά από τους δείκτες του. Μέχρι στιγμής, οι ξένοι προκειμένου να απεμπλακούν  από την προβληματική αναδυόμενη αγορά της Ρωσίας προχώρησαν σε εξωχρηματιστηριακές κινήσεις πώλησης των συμμετοχών τους (over the counter). Mάλιστα τονίζεται ότι κεφαλαιοποιήσεις ρωσικών εταιρειών, όπως της Rosneft από περίπου 2,9 δις. ευρώ, λέγεται ότι σήμερα στοιχίζουν ούτε 500 εκατ. ευρώ!

    Προκειμένου να καλυφθούν οι απώλειες αυτές, είναι προφανές, όπως παρατηρούν οι ίδιες πηγές, ότι τα αμερικανικά, βρετανικά και ευρωπαϊκά funds, θα σπεύσουν να μειώσουν τις θέσεις τους από άλλες αναδυόμενες αγορές οι οποίες βρίσκονται στο ίδιο καλάθι με την αγορά της Μόσχας, όπως η Ελληνική, η τουρκική, η πολωνική κ.ά.

    Δεν είναι τυχαίο ότι χθες Τρίτη, αλλά και στο ξεκίνημα της εβδομάδας, τη Δευτέρα εκδηλώθηκαν πιέσεις σε συγκεκριμένες μετοχές που διαπραγματεύονται στον MSCI. Ακόμα και το -4% που έκανε χθες στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, η μετοχή της Alpha ΑΛΦΑ 0,61% 1,64 , δεν είχε να κάνει τόσο με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε, όσο με την προσπάθεια των ξένων να κατοχυρώσουν ρευστότητα για να περιορίσουν τις ζημιές που έγραψαν από τη Ρωσία, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες. Ίδια τάση εκδηλώθηκε και στην ΕΤΕ ΕΤΕ 1,19% 7,65 , αλλά και στην Eurobank ΕΥΡΩΒ 1,51% 2,02 .

    Ταυτόχρονα, τα σημάδια περιορισμού θέσεων ήταν πιο έντονα σε μετοχές, όπως ο ΟΤΕ ΟΤΕ 0,35% 14,27 , ο ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ 1,29% 16,49 και το Jumbo ΜΠΕΛΑ 0,49% 28,68 . Και όχι μόνο αυτό, αλλά τα ‘όργανα» είχαν ξεκινήσει από τη συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας. Χαρακτηριστικά, στον ΟΠΑΠ τη Δευτέρα άλλαξαν χέρια 249 χιλιάδες κομμάτια με τη μετοχή να κλείνει στο -1,37%. Την επομένη, δηλαδή χθες, άλλαξαν χέρια 480 χιλιάδες κομμάτια και το χαρτί υποχώρησε 1,80%, κλείνοντας οριακά κάτω από τα 12 ευρώ. Στον ΟΤΕ οι διαθέσεις των πωλητών ήταν πιο έκδηλες. Την Δευτέρα διακινήθηκαν 249 χιλιάδες κομμάτια υποχωρώντας 1,37% και χθες Τρίτη 493 χιλιάδες κομμάτια με τη μετοχή να υποχωρεί κατά 3,35%, στα 15,71 ευρώ.

    Ίδια η τάση και στο Jumbo. Μπορεί η μετοχή από το ξεκίνημα του 2022 να εμφανίζεται ότι ακολουθεί μια συγκεκριμένη διαδρομή, μεταξύ 13 – 14 ευρώ, αλλά το τελευταίο διήμερο η τάση ήταν εμφανώς πτωτική και μάλιστα σε επιθετικό σημείο. Την Δευτέρα ο όγκος συναλλαγών ξεπέρασε τις 143 χιλιάδες κομμάτια υποχωρώντας 2,6%, αλλά χθες Τρίτη, οι συναλλαγές ξεπέρασαν τις 210 χιλιάδες και οι απώλειες ήταν και πάλι πάνω από 2%.

    Oι ρωσικές μετοχές αφαιρέθηκαν από τον MSCI στις 9/3, την περασμένη Τετάρτη. Οι χρηματιστές εκτιμούν ότι θα υπάρξουν πιέσεις στις αγορές της Αν. Ευρώπης και το Χ.Α. που βρίσκεται στο ίδιο καλάθι με αυτές τουλάχιστον για το επόμενο, άμεσο διάστημα.

    Διαβάστε επίσης

    Χρηματιστήριο: Πάρτι σε ΒΙΟΧΛΑΚΟ, ΕΛΧΑ, υψηλά 52 εβδομάδων για ΤΕΝΕΡΓ, ξεχώρισε η Πειραιώς

    Ισχυρό άλμα για τη Wall Street έφερε η πτώση του πετρελαίου κάτω από τα 100 δολάρια



    ΣΧΟΛΙΑ