• Σχόλιο Αγοράς

    Ισχυρό άλμα για τη Wall Street έφερε η πτώση του πετρελαίου κάτω από τα 100 δολάρια

    γυναίκα χρηματιστής της Wall Street με μάσκα


    Με εντυπωσιακή άνοδο για τους τρεις βασικούς δείκτες ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Τρίτης στη Wall Street, με την αγορά να βρίσκει ώθηση από την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, από τα υψηλά 14 ετών που είχαν βρεθεί μια εβδομάδα νωρίτερα.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 33.544,34 μονάδες με άλμα 1,82%, ο S&P 500 στις 4.262,45 μονάδες με κέρδη 2,14% και ο Nasdaq στις 12.948,62 μονάδες με άνοδο 2,92%.

    Οι τιμές του πετρελαίου μπήκαν μάλιστα σε έδαφος bear market καθώς υποχωρούν άνω του 20% από το υψηλό της 8 Μαρτίου, ημέρα που οι ΗΠΑ, Βρετανία και ΕΕ ανακοίνωσαν τα σχέδιά τους για ενεργειακή απεξάρτηση από Ρωσία. Οι συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, οι προσπάθειες των χωρών για εύρεση νεών προμηθευτών (μεταξύ των οποίων το Ιράν και η Βενεζουέλα) και κυρίως η επανεμφάνιση της Covid-19 στην Κίνα, που οδήγησε στην επιβολή καραντίνας σε βιομηχανικές περιοχές προκαλώντας προβληματισμό για τη ζήτηση έχουν επιδράσει αρνητικά στην αγορά πετρελαίου.

    Την ίδια ώρα, οι επενδυτές αναμένουν με αγωνία τις αυριανές ανακοινώσεις της FED η οποία αναμένεται να πραγματοποιήσει την πρώτη της αύξηση βασικών επιτοκίων για πρώτη φορά από το 2018, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον υψηλό πληθωρισμό. Η αγορά αναμένει έως και επτά αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο 2022.

    Παρά τη σημερινή άνοδο, η αγορά παραμένει ευμετάβλητη με την αβεβαιότητα να έχει επικρατήσει μεταξύ των επενδυτών.

    Πώς κινήθηκαν οι μετοχές

    Μεταξύ των μετοχών του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι Walt Disney (4,05%), Microsoft (3,87%) και P&G (3,62%).  Μόλις 2 μετοχές κινήθηκαν πτωτικά, αυτές της πετρελαϊκής Chevron (-5,05%) και της εταιρείας πετροχημικών Dow (-2,34%).

    Εκτός Dow Jones, άνοδο 3.85% σημείωσε η μετοχή της Netflix, η Oracle έκλεισε στο +4,57%, ενώ η Nvidia εκτοξεύθηκε στο  +7,7% και η AMD στο + 6,92%.

    Άλμα 11,93% σημείωσε η Peloton αφού ο Bernstein ξεκίνησε την κάλυψή της με αξιολόγηση υπεραπόδοσης και είπε ότι οι πρόσφατες απώλειες το καθιστούν ένα «παράλογα ελκυστικό» σημείο εισόδου για τους επενδυτές.

    Οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών σημείωσαν επίσης άνοδο αφού πέντε μεγάλοι αερομεταφορείς αύξησαν τις προοπτικές εσόδων τους. Η United, η American και η Delta σημείωσαν άνοδο περίπου 7%.

    Η πτώση των τιμών του πετρελαίου έδωσε μάλιστα ώθηση και σε άλλες ταξιδιωτικές μετοχές, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών κρουαζιέρας, ξενοδοχείων, καζίνο και εταιρειών τυχερών παιχνιδιών και εταιρειών ιστοτόπων κρατήσεων ταξιδιών, που ήταν μεταξύ των κορυφαίων κερδισμένων στον S&P 500. Αντίθετα, άσκησε πίεση στις ενεργειακές μετοχές, καθώς εκτός από τη Chevron και η Exxon υποχώρησε κατά 5,69%. Το Energy Select Sector SPDR Fund σημείωσε πτώση 3,7%, για τρίτη συνεχόμενη αρνητική ημέρα.

    Διαβάστε επίσης

    Σε bear market τα συμβόλαια πετρελαίου! Κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι έκλεισαν Brent και WTI

    Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Αβεβαιότητα και μικτά πρόσημα με το βλέμμα στις διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία



    ΣΧΟΛΙΑ