• Σχόλιο Αγοράς

    Πωλήσεις στα ελληνικά ομόλογα, προς το 1,50% η απόδοση του 10ετούς, κραδασμοί στο Χρηματιστήριο

    Wall Street


    Όπως εγκαίρως προϊδέασε το mononews.gr, η αγορά κινείται σε δύσκολα τεχνικά επίπεδα, τέτοια που οδηγεί μοιραία σε μία ιδιότυπη μάχη του short και τους long παίκτες της αγοράς.

    Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. κινείται κόντρα στο κύμα ανόδου, όπως αυτή συντελείται σήμερα στην Ευρώπη, με τους χρηματιστηριακούς δείκτες σε Παρίσι και Φραγκφούρτη στο «συν».

    Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. υποχωρεί οριακά στις 888 μονάδες, με ιδιαίτερα αναιμικό τζίρο, μόλις 154,2 εκατ. ευρώ.  Μικρές πιέσεις έχουν βγει σε Εθνική, Alpha και Eurobank, ενώ μικρά κέρδη σημειώνει η μετοχή της Πειραιώς, στα 3,06 ευρώ. Την ίδια ώρα η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς πλησιάζει το 1,50%.

    Πιέσεις, επίσης, έχουν βγει στην Coca Cola, έπειτα από δύο ημέρες ανόδου, που έδωσαν κέρδη σχεδόν 10% στη μετοχή. Κατά τα άλλα, η Βιοχάλκο αντιδρά και σήμερα με κέρδη πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα, στην περιοχή των 3,76 ευρώ, στα 7,39 ευρώ ενισχύεται η Τέρνα Ενεργειακή και στα 6,83 ευρώ η ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ. Στα 9,96 ευρώ ενισχύεται ο Μυτιληναίος και στα 3,20 ευρώ, πολύ κοντά στα υψηλά 52 εβδομάδων διαπραγματεύεται η μετοχή της ΔΕΗ.  Νέος γύρος ανόδου για την Lamda, στα 7,70 ευρώ και 68 χιλιάδες τεμάχια.

    Ήδη, ο γενικός δείκτης καταγράφει κέρδη που υπερβαίνουν το 43%, ενώ μέσα σε δύο συνεδριάσεις η κεφαλαιοποίηση ενισχύεται περίπου κατά 1,2 δισ. ευρώ. Αυτό είναι και το στοιχείο που προβληματίζει τις «αντιμαχόμενες» πλευρές.

    Οι long εκτιμούν ότι η αντίδραση θα συνεχιστεί και κατά τη διάρκεια του 2020, παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις που διατυπώνονται για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. Με τις ευρωπαϊκές αγορές σε υψηλό τεσσάρων ετών και την Wall Street σε ιστορικά υψηλά, το ελληνικό χρηματιστήριο έχει χάσει 10 χρόνια ανόδου εξαιτίας της ύφεσης και των μνημονίων.

    Οι ξένοι οίκοι στις εκθέσεις τους γράφουν για μία φιλική προς τις επενδύσεις κυβέρνηση και η δρομολόγηση ζητημάτων, όπως η επένδυση στις Σκουριές, το Ελληνικό και το σχέδιο Ηρακλής, δίνουν τον τόνο σε μία οικονομία που θέλει να περάσει τον πήχη της ανάπτυξης. Αυτό είναι και το στοίχημα που θα τεθεί την επόμενη χρονιά, αρκεί οι προσπάθειες της κυβέρνησης να μη μένουν στις προθέσεις, αλλά να γίνονται πράξεις.

    Από την άλλη, οι short θεωρούν πραγματικά υψηλές τις αποτιμήσεις των τραπεζών και τζογάρουν στα δυσνόητα σημεία του σχεδίου Ηρακλής. Κυβερνητικές πηγές δήλωναν χθες στο mononews.gr ότι «σήμερα το απόγευμα στέλνουμε το σχέδιο στους θεσμούς» και «με μεγάλη μας χαρά θα δεχθούμε τις παρατηρήσεις τους», κάτι που επιβεβαιώνει πιθανές ασάφειες που μπορεί να υπάρχουν στην εγγύηση των senior ομολόγων ή στις προμήθειες των τραπεζών.

    Από την άλλη, δεν θα πρέπει να παραβλέπεται το γεγονός ότι το 2020 είναι μία ακόμα χρονιά stress tests για τις τράπεζες. Όσο πιο γρήγορα ανταποκριθούν στο σχέδιο Ηρακλής, προφανώς τόσο πιο ευοίωνα θα είναι τα τεστ αντοχής.



    ΣΧΟΛΙΑ