• Σχόλιο Αγοράς

    Πετρέλαιο: Βουτιά 3% για το Brent – Οριακή άνοδος για το WTI

    • NewsRoom


    Με μικρά πρόσημα έκλεισαν την Τρίτη τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου, με το Brent να υποχωρεί κατά 3%, ενώ το WTI να ενισχύεται οριακά.

    Αυτές οι μεταβολές, προήλθαν μετά από ένα διήμερο ράλι καθώς επανήλθε η ανησυχία για την ασθενέστερη ζήτηση, παρά την μείωση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+ τον Οκτώβριο κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα, λόγω της προοπτικής περισσότερων αυξήσεων των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.

    Μετά το κλείσιμο των αγορών, το αργό Brent Νοεμβρίου υποχώρησε κοντά στο 3%, και διαμορφώθηκε στα 92,83 $ ανά βαρέλι. Από την άλλη, το US West Texas Intermediate (WTI) Οκτωβρίου παρέμεινε σχεδόν σταθερό κερδίζοντας μόλις 0,1 δολάρια και διαμορφώθηκε στα 86,37 δολάρια.

    Τι ανέφεραν οι αναλυτές

    Τεχνικοί παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του ότι ο δείκτης αναφοράς των ΗΠΑ διαπραγματεύεται από την Κυριακή χωρίς διακανονισμό λόγω της αργίας της Ημέρας της Εργασίας την περασμένη Δευτέρα, βοήθησαν στη στήριξη του WTI έναντι του Brent.

    Ο WTI πάντως παρέμεινε κοντά στα χαμηλά πολλών μηνών. Τα εκτεταμένα lockdown για τον COVID-19 στο Τσενγκντού της Κίνας έχουν προσθέσει τις ανησυχίες ότι ο υψηλός πληθωρισμός και οι αυξήσεις των επιτοκίων θα επηρεάσουν τη ζήτηση. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται επίσης  να αυξήσει απότομα τα επιτόκια κατά τη συνεδρίασή της την Πέμπτη.

    «Τα νέα του ΟΠΕΚ+ είναι πλέον στην αγορά και η εστίαση έχει μετατοπιστεί προσωρινά σε οικονομικές και πληθωριστικές ανησυχίες, μεταξύ των οποίων οι δύο σχετικοί παράγοντες είναι τα εκτεταμένα lockdown για τον COVID στην Κίνα και η απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια της Πέμπτης», δήλωσε ο Tamas Varga της πετρελαϊκής χρηματιστηριακής PVM. «Αναμφίβολα εγείρουν φόβους για καταστροφή της ζήτησης».

    Ένα ισχυρότερο δολάριο ΗΠΑ, το οποίο αυξήθηκε κατά περίπου 0,6% σε σχέση με τα καλύτερα από τα αναμενόμενα στοιχεία του αμερικανικού κλάδου υπηρεσιών, άσκησε επίσης πίεση στις τιμές του πετρελαίου.

    Η ανάγνωση της δραστηριότητας στον τομέα των υπηρεσιών τροφοδότησε τις προσδοκίες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει ύφεση και να μειώσει τη ζήτηση καυσίμων.

    Τι ισχύει στην προσφορά

    Από την πλευρά της προσφοράς, τα σημάδια ότι μια συμφωνία για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν με τις παγκόσμιες δυνάμεις ήταν λιγότερο επικείμενη αμφισβήτησαν τις περιορισμένες τιμές του αργού, μειώνοντας τις πιθανότητες να προχωρήσει ο ΟΠΕΚ+ με το σχέδιο μείωσης της παραγωγής του, δήλωσε ο Bob Yawger, διευθυντής συμβάσεων μελλοντικής εκπλήρωσης ενέργειας στη Mizuho.

    Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε τη Δευτέρα ότι είναι λιγότερο αισιόδοξος για μια γρήγορη αναβίωση της συμφωνίας. «Μπορεί να μην έχετε μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ εάν οι Ιρανοί δεν φέρουν βαρέλια στην αγορά», είπε ο Yawger. Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοι με επικεφαλής τη Ρωσία, γνωστός ως OPEC+, αποφάσισαν τη Δευτέρα να μειώσουν τον στόχο παραγωγής τους τον Οκτώβριο κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα (bpd). Οι τιμές αυξήθηκαν την Παρασκευή ενόψει της συνεδρίασης και μετά την απόφαση.

    Ως αποτέλεσμα της αργίας της Εργασίας, οι εβδομαδιαίες αναφορές απογραφής των ΗΠΑ από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου και τη Διοίκηση Ενεργειακών Πληροφοριών θα δημοσιοποιούνται την Τετάρτη και την Πέμπτη, μια ημέρα αργότερα από το συνηθισμένο.

    Διαβάστε επίσης

    ΕΧΑΕ: Κανονικά η συνεδρίαση της Τετάρτης – Πού οφειλόταν το πρόβλημα στο Χρηματιστήριο

    Η Γαλλία επανενεργοποιεί αγωγό για να στέλνει αέριο στην Γερμανία

    Νατάσα Πηλείδου (Υπουργός Ενέργειας Κύπρου): Επίσπευση της ανάπτυξης του αερίου της Ανατολικής Ευρώπης



    ΣΧΟΛΙΑ