• Σχόλιο Αγοράς

    Πετρέλαιο: Την χειρότερη χρονιά από το 2020 σημείωσε το WTI με βουτιά 11%

    • NewsRoom
    πετρελαιοπηγή


    Το πετρέλαιο σημείωσε τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση του από το 2020, καθώς ο πόλεμος και οι περικοπές παραγωγής του OPEC+ απέτυχαν να ωθήσουν τις τιμές υψηλότερα, αφού η προσφορά από τις χώρες εκτός του καρτέλ αυξήθηκε σημαντικά.

    Το συμβόλαιο Φεβρουαρίου του West Texas Intermediate υποχώρησε κατά 0,12 δολάρια την Παρασκευή ή περίπου 0,2% για να διακανονιστεί στα 71,65 δολάρια το βαρέλι, κλείνοντας το 2023 σχεδόν στα 9 δολάρια κάτω από το σημείο που ξεκίνησε τη χρονιά, με μια βουτιά κοντά στο 11%. Το Brent Μαρτίου υποχώρησε κατά 0,1% την Παρασκευή στα 77,04 δολάρια το βαρέλι.

    Το αργό κλείνει ένα πολύ παράξενο έτος για την αγορά, με τις τιμές να αυξομειώνονται συνεχώς προς τα πάνω λόγω γεγονότων όπως το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς ή οι σημαντικές και επαναλαμβανόμενες περικοπές της ημερήσιας παραγωγής από τον OPEC+, αλλά να μην μπορούν τελικά να διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα, καθώς η παραγωγή αργού στις ΗΠΑ κινείται πλέον σε επίπεδα ρεκόρ, ενώ η οικονομία της Κίνας συνεχίζει να προβληματίζει.

    Είναι χαρακτηριστικό πως τα επίσημα στοιχεία από τις ΗΠΑ την Πέμπτη έδειξαν ότι τα αποθέματα στον βασικό κόμβο αποθήκευσης στο Cushing της Οκλαχόμα αυξήθηκαν για 11η εβδομάδα φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο.

    Διαβάστε επίσης

    Χρυσός: Έκλεισε με απώλειες 0,5% στα 2.073 δολάρια η ουγγιά

    Χρηματιστήριο: Κλείσιμο με υποσχέσεις για την Alpha – Mε +210% το 2023 η Intrakat, ο ΟΤΕ με τις μεγαλύτερες απώλειες από τα blue chips

    Ευρωαγορές: Αυλαία με εκτόξευση κερδών σε επίπεδο έτους για το 2023



    ΣΧΟΛΙΑ