• Σχόλιο Αγοράς

    Πετρέλαιο: Στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Νοεμβρίου το WTI αναμένοντας τον OPEC+

    • NewsRoom
    τρεις γεωτρήσεις πετρελαίου στο ηλιοβασίλεμα


    Με ισχυρά κέρδη έκλεισαν για δεύτερη ημέρα τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου αφήνοντας πίσω τους το πτωτικό τετραήμερο που προκάλεσε η μετάθεση της συνεδρίασης του OPEC+.

    Οι αρμόδιοι υπουργοί του καρτέλ των εξαγωγών πετρελαοπαραγωγών χωρών και των συμμάχων τους (OPEC+) συναντώνται τελικά αύριο μέσω τηλεδιάσκεψης, για να αποφασίσουν για τις ποσοστώσεις στην ημερήσια παραγωγή το 2024.

    Η Σαουδική Αραβία επιθυμεί μια νέα μείωση για να τονωθεί η τιμή του πετρελαίου. Η χώρα, η οποία είχε προχωρήσει σε μια περαιτέρω μείωση της ημερήσιας παραγωγής της κατά 1 εκατ. βαρέλια τον Σεπτέμβριο, καταφέρνοντας να δει προς στιγμή την τιμή του πετρελαίου να αυξάνεται, αντιμετωπίζει έλλειμμα στον προϋπολογισμό της.

    Ωστόσο, η πρότασή της φαίνεται πως βρίσκει αντιδράσεις από χώρες της Αφρικής και κυρίως την Αγκόλα και τη Νιγηρία, οι οποίες διαφωνούν με μια νέα αλλαγή στις ποσοστώσεις.

    Πιθανότερο ενδεχόμενο, σύμφωνα με το Reuters, είναι μια παράταση της τρέχουσας κατάστασης και το 2024, ωστόσο δημοσίευμα των WSJ έκανε πως το καρτέλ θα εξετάσει και την πιθανότητα για μια  νέα μείωση ακόμα και έως 1 εκατ. βαρέλια στην ημερήσια παραγωγή.

    Κάπως έτσι, το WTI Ιανουαρίου έκλεισε με άνοδο 1,45 δολαρίων ή 1,9% για να διαμορφωθεί στα 77,86 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, στο υψηλότερα από τις 14 Νοεμβρίου.

    Διαβάστε επίσης

    WSJ: Νέα περικοπή κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα εξετάζει ο OPEC+

    Χονγκ Κονγκ: Η Λαϊκή Κινεζική Τράπεζα αναμένει οικονομική ανάπτυξης 5% για το 2023

    ΟΗΕ: Το Ισραήλ απορρίπτει τις εκκλήσεις για οριστική κατάπαυση του πυρός



    ΣΧΟΛΙΑ