• Σχόλιο Αγοράς

    Πετρέλαιο: Στα 80 δολάρια το WTI, άλμα 6,3% για το Brent μετά την απόφαση του OPEC+

    • NewsRoom
    φωτογραφία από πεδίο εξόρυξης πετρελαίου το ηλιοβασίλεμα


    Ισχυρό άλμα κατέγραψαν τα συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου τη Δευτέρα, στον απόηχο της απόφασης του OPEC+ για μείωση της παραγωγής κατά άνω του 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, μέχρι το τέλος του έτους.

    Ειδικότερα, η Σαουδική Αραβία και άλλα μέλη του OPEC+ ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι θα προβούν σε περικοπές παραγωγής συνολικά κατά περίπου 1,16 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα από τον Μάιο, ενώ η Ρωσία δήλωσε ότι θα επεκτείνει τη μείωση κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως που είχε αποφασίσει τον Μάρτιο μέχρι το τέλος του έτους.

    Οι ανακοινώσεις την Κυριακή από τη Ρωσία, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλους μεγάλους παραγωγούς αιφνιδίασαν τους εμπόρους, με το WTI να καταγράφει τη μεγαλύτερη ποσοστιαία ημερήσια άνοδο από τις 12 Απριλίου 2022, ενώ το Brent την καλύτερη επίδοση από τις 21 Μαρτίου 2022.  Τόσο το West Texas Intermediate όσο και το Brent έκλεισαν στις υψηλότερες τιμές από τις 6 Μαρτίου.

    Ειδικότερα, το WTI Μαΐου σημείωσε άλμα 4,75 δολ. ή 6,3% στα 80,42 δολ. το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

    Το Brent Ιουνίου από την πλευρά του σημείωσε άνοδο 5,04 δολ. ή 6,3%, φθάνοντας στα 84,93 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe.

    Η κίνηση του OPEC+ έγινε, σύμφωνα με πληροφορίες,  ως απάντηση στις δηλώσεις της  υπουργού Ενέργειας των ΗΠΑ Τζένιφερ Γκράνχολμ , η οποία υποστήριξε πως δύσκολο οι ΗΠΑ να προχωρήσουν στην αναπλήρωση του Στρατηγικού Αποθέματος Πετρελαίου τους, παρά τις χαμηλές τιμές, λόγω προβλημάτων συντήρησης.

    Η κίνηση έρχεται επίσης καθώς οι κερδοσκοπικοί έμποροι έτρεξαν να κλείσουν υπερμεγέθη short θέσεις για το αργό, ανέφεραν ο Innes και άλλοι αναλυτές. Το κλείσιμο των θέσεων έδωσε ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στις τιμές.

    Πάντως, παραμένει ερώτημα το κατά πόσο οι χώρες του OPEC+ θα ακολουθήσουν κατά γράμμα τις εθελοντικές περικοπές. Οι αναλυτές είπαν ότι η αβεβαιότητα σχετικά με τις προοπτικές της ζήτησης μπορεί επίσης να χρησιμεύσει στον περιορισμό της ανοδικής πορείας μετά την αρχική αντίδραση.



    ΣΧΟΛΙΑ