• Σχόλιο Αγοράς

    Πετρέλαιο: Σε υψηλά τριών εβδομάδων οι τιμές εν αναμονή της απόφασης του OPEC+

    • NewsRoom


    Νέα κέρδη κατέγραψε την Τρίτη, για δεύτερη ημέρα, το πετρέλαιο στα Χρηματιστήρια εμπορευμάτων. Ο μαύρος χρυσός ενισχύθηκε μετά τη διαρροή που υπήρξε ότι κατά την συνεδρίαση της Τετάρτης του OPEC πρόκειται να μειωθεί η παραγωγή του.

    Σε αυτό το κλίμα, το συμβόλαιο του Νοεμβρίου του αργού WTI ανέβηκε κατά 2,89 δολάρια ή 3,5% για να διαμορφωθεί στα 86,52 δολάρια το βαρέλι,  στο υψηλότερο επίπεδο από τις 14 Σεπτεμβρίου. Από την άλλη, το πετρέλαιο Brent Δεκεμβρίου στο ICE Futures του Λονδίνου σημείωσε άνοδο κατά 3,3% για να διαμορφωθεί στα 91,80 δολάρια το βαρέλι, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 19 Σεπτεμβρίου.

    Τι ανέφεραν οι αναλυτές

    Οι επενδυτές αναμένουν ότι ο Οργανισμός των Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοί του, γνωστοί συλλογικά ως OPEC+, θα μειώσουν την παραγωγή τους κατά περισσότερο από 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα στην πρώτη τους προσωπική συνάντηση από το 2020 την Τετάρτη.

    Ο OPEC+ αύξησε την παραγωγή φέτος μετά από περικοπές ρεκόρ που επιβλήθηκαν το 2020 λόγω της καταστροφής της ζήτησης που προκλήθηκε από την πανδημία του Covid-19. Όμως τους τελευταίους μήνες, ο οργανισμός απέτυχε να ανταποκριθεί στις προγραμματισμένες αυξήσεις της παραγωγής του, χάνοντας τον Αύγουστο κατά 3,6 εκατομμύρια bpd. «Ενώ ο OPEC+ μπορεί να ανακοινώσει μια μεγάλη περικοπή [πάνω από 1 εκατομμύριο bpd], στην πραγματικότητα, η περικοπή θα μπορούσε να είναι πολύ μικρότερη. Αυτό οφείλεται στο ότι τα περισσότερα μέλη του OPEC+ παράγουν πολύ χαμηλότερα από τα επίπεδα παραγωγής τους», ανέφεραν σε σημείωμα οι αναλυτές της ING.

    Η μείωση της παραγωγής που εξετάζεται δικαιολογείται από την απότομη πτώση των τιμών του πετρελαίου από τα πρόσφατα υψηλά, δήλωσε η Goldman Sachs, προσθέτοντας ότι αυτό ενίσχυσε την ανοδική της άποψη για το πετρέλαιο. Οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία θα μπορούσαν να περιορίσουν την ανοδική πορεία, δήλωσε η Tina Teng, αναλύτρια της CMC Markets, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν επίσης να αποκομίσουν κέρδη από τα κέρδη που σημειώθηκαν στην προηγούμενη συνεδρίαση.

    Τα αποθέματα αργού πετρελαίου των ΗΠΑ εκτιμάται ότι αυξήθηκαν κατά περίπου 2 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα έως τις 30 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με προκαταρκτική δημοσκόπηση του Reuters τη Δευτέρα.

    Διαβάστε επίσης

    Χρυσός – Ασήμι: Συνεχίζεται το ράλι λόγω της υποχώρησης του δολαρίου

    Πάρτι στις ευρωαγορές – Κέρδη 3,12% για τον Stoxx 600

    Ράλι στη Wall Street, κέρδη 3,3% για τον Nasdaq – Εκτοξεύονται Tesla και Amazon



    ΣΧΟΛΙΑ