• Σχόλιο Αγοράς

    Πετρέλαιο: Σε αρνητικό έδαφος γύρισαν οι τιμές – Κέρδη 1,2% για την εβδομάδα

    • NewsRoom
    πετρελαιοπηγή


    Με απώλειες έκλεισαν τελικά  οι τιμές του πετρέλαιο την Παρασκευή,  παρά την άνοδο που κατέγραφαν νωρίτερα στην ημέρα. Σε εβδομαδιαίο επίπεδο, πάντως, παρέμειναν σε θετικό έδαφος, καθώς οι γεωπολιτική ανησυχία για τη Μέση Ανατολή παραμένει.

    Ειδικότερα, το αργό τύπου West Texas Intermediate παράδοσης Νοεμβρίου σημείωσε πτώση 62 σεντς ή 0,7%, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 88,75 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.  Σε επίπεδο εβδομάδας το WTI έκλεισε με άνοδο 1,2%. Το συμβόλαιο Νοεμβρίου έληξε με το τέλος της συνεδρίασης.

    Το πετρέλαιο τύπου Brent παραδόσεως Δεκεμβρίου υποχώρησε κατά 22 σεντς ή 0,2% στα 92,16 δολάρια το βαρέλι, ωστόσο σε εβδομαδιαία βάση ενισχύθηκε κατά 1,4%.

    Η άνοδος των τιμών την εβδομάδα που πέρασε ήρθε καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να παρασυρθούν σε έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απηύθυνε έκκληση στον αμερικανικό λαό να στηρίξει την χρηματοδότηση ύψους 75 δισ. δολαρίων για τη στρατιωτική στήριξη του Ισραήλ και της Ουκρανίας, με τα 14 δισ. να πηγαίνουν προς το Τελ Αβίβ, ενώ το συνολικό πακέτο που φτάνει 106 δισ. δολάρια συμπεριλαμβάνει βοήθεια και προς τη Γάζα, τη Ταϊβάν καθώς και χρηματοδότηση για την ασφάλεια στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό.

    Η πτώση στην σημερινή συνεδρίαση ήρθε μετά τα νέα για την είδηση πως η Χαμάς προχώρησε σε απελευθέρωση δύο Ισραηλινών ομήρων.

    «Η μεταβλητότητα των τιμών του αργού συνεχίζει να επηρεάζεται από την κλιμακούμενη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, παρά τον ελάχιστο άμεσο αντίκτυπο στις πραγματικές συνθήκες προσφοράς και ζήτησης», έγραψε ο Brian Swan, ανώτερος αναλυτής εμπορευμάτων, Global Research & Analytics, της Schneider Electric σε ημερήσιο σημείωμα.

    «Ο πρωταρχικός κίνδυνος που συνδέεται με τη σύγκρουση στο Ισραήλ είναι το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους να επιβάλουν αυστηρότερες κυρώσεις κατά των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου λόγω της υποστήριξης της Χαμάς από την Τεχεράνη», πρόσθεσε  ο Brian Swan, «Οι ιρανικές εξαγωγές αυξήθηκαν το 2023 καλύπτοντας περίπου το 1,5% της παγκόσμιας ζήτησης αργού, μια σημαντική αύξηση από περίπου 0,2% κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2022».

    Όπως δήλωσε από την πλευρά του ο Craig Erlam , ανώτερος αναλυτής αγοράς στην Oanda, η πιθανότητα ο πόλεμος να εξαπλωθεί «κάνει τους εμπόρους νευρικούς και προσθέτει σημαντικό ασφάλιστρο κινδύνου στις τιμές του πετρελαίου σε μια εποχή που η αγορά είναι ήδη εξαιρετικά σφιχτή».

    Διαβάστε επίσης

    Νέα άνοδος για τον χρυσό – Έκλεισε στα 1.994,4 δολάρια ανά ουγγιά

    Βουτιά στις ευρωαγορές – Στο -3,44% ο Stoxx 600 σε επίπεδο εβδομάδας

    Bitcoin: Άλμα κοντά στα $30.000 μετά από έκθεση της JPMorgan



    ΣΧΟΛΙΑ