• Σχόλιο Αγοράς

    Πετρέλαιο: Πάνω από τα 80 δολ./βαρέλι ολοκλήρωσαν WTI και Brent το κερδοφόρο 2022

    • NewsRoom
    τρεις γεωτρήσεις πετρελαίου στο ηλιοβασίλεμα


    Με άνοδο ολοκλήρωσαν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου την τελευταία συνεδρίαση του 2022. Ένα έτος που μπορεί να ολοκληρώθηκε με συνολικά κέρδη για το WTI και το Brent, ωστόσο αυτά ήταν πολύ χαμηλότερα από τα υψηλότερα επίπεδα που βρέθηκαν τον περασμένο Μάρτιο, όταν οι τιμές ξεπέρασαν για λίγες ώρες τα 130 και τα 140 δολάρια το βαρέλι αντίστοιχα, τα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί τα τελευταία 14 έτη.

    Μάλιστα, το WTI και το Brent έκλεισαν το έτος χαμηλότερα και από το σημείο που βρισκόταν στις 23 Φεβρουαρίου, την παραμονή της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Τότε το WTI βρισκόταν στα 92,10 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent στα 94,05 δολάρια το βαρέλι.

    Ειδικότερα, το συμβόλαιο Φεβρουαρίου του West Texas Intermediate έκλεισε την Παρασκευή με άνοδο 1,86 δολ. ή +2,4%, για να διαμορφωθεί στα 80,26 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Σε επίπεδο έτους, ο δείκτης αναφοράς των ΗΠΑ έκλεισε με άνοδο 6,7%, με βάση τα συμβόλαια του πρώτου μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dow Jones Market.

    Αντίστοιχα, το Brent Μαρτίου παρέμεινε σταθερό στα 83,46 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe την Παρασκευή. Από την αρχή του έτους, το Brent σημείωσε άλμα 8%.

    Οι τιμές του αργού πετρελαίου έχουν αποδυναμωθεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους εν μέρει λόγω των φόβων ότι η επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες θα οδηγούσε την παγκόσμια οικονομία σε απότομη επιβράδυνση.

    Το νέο έτος ξεκινά με την αισιοδοξία σχετικά με τη χαλάρωση των περιορισμών κατά της Covid-19 από την Κίνα να έχει αντισταθμιστεί από τις ανησυχίες για την αύξηση των μολύνσεων στη χώρα.

    Στα νέα της ημέρας, η εταιρεία παροχής υπηρεσιών πετρελαιοειδών Baker Hughes δήλωσε την Παρασκευή ότι ο αριθμός των αμερικανικών πετρελαϊκών εξέδρων μειώθηκε κατά 1 αυτή την εβδομάδα σε 621. Ο απολογισμός εξέδρων πετρελαίου αυξήθηκε κατά 141 από την ίδια περίοδο πέρυσι.

    Διαβάστε επίσης:

    Ευρωαγορές: Ολοκλήρωσαν τη χειρότερη χρονιά τους από το 2018

    Κοντά σε υψηλό 6 μηνών για τον χρυσό στην τελευταία συνεδρίαση για το 2022



    ΣΧΟΛΙΑ