• Σχόλιο Αγοράς

    Πετρέλαιο: Άλμα 4% για το WTI μετά τις εκτιμήσεις για τη ζήτηση στην Κίνα – Στο +3% το Brent

    • NewsRoom
    φωτογραφία από πεδίο εξόρυξης πετρελαίου το ηλιοβασίλεμα


    Με ισχυρή άνοδο έκλεισαν την Τρίτη οι τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου, καθώς η αγορά βρήκε στήριξη στις αισιόδοξες προβλέψεις της αμερικανικής Υπηρεσίας Ενέργειας για την ζήτηση στην Κίνα.

    Μάλιστα, η άνοδος ενισχύθηκε μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος ανέφερε πως η διαδικασία αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού ξεκίνησε αλλά και πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα δεν θα προχωρούσε σε μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων σε σχέση με την τελευταία της απόφαση ακόμα κι αν είχε γνώση της έκθεσης για την αγορά εργασίας που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή.

    Σε αυτό το κλίμα, το συμβόλαιο  Μαρτίου του West Texas Intermediate  έκλεισε με άνοδο 3,03 δολάρια ή 4,1%, για να διαμορφωθεί στα 77,14 δολάρια ανά βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.  πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τις 31 Ιανουαρίου.

    Στο ICE Futures Europe του Λονδίνου, το Brent Απριλίου έκλεισε με άνοδο 2,70 δολάρια ή 3,3%, για να διαμορφωθεί στα 83,69 δολάρια το βαρέλι, σε υψηλό εβδομάδας.

    Η EIA ανέφερε σε έκθεση της ότι περιμένει η ρωσική παραγωγή να υποχωρήσει κατά περίπου 1 εκατ. βαρέλια στα 9,9 εκατ. βαρέλια το 2023, 400,000 βαρέλια υψηλότερο σε σύγκριση με την πρόβλεψη του Ιανουαρίου.

    Η αμερικανική υπηρεσία Ενέργειας ανακοίνωσε ότι περιμένει η παραγωγή στις ΗΠΑ να ενισχυθεί κατά 590.000 βαρέλια την ημέρα φέτος, στα 12,49 εκατ. βαρέλια την ημέρα και κατά άλλα 160.000 βαρέλια στα 12,65 εκατ. το επόμενο έτος.

    Η κατανάλωση αναμένεται να παραμείνει σταθερή στα 20,3 εκατ. βαρέλια αυτό το έτος σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της EIA η οποία περιμένει μικρή συρρίκνωση της αμερικανικής οικονομίας το πρώτο εξάμηνο.

    Σε παγκόσμιο επίπεδο, η ζήτηση στην Κίνα αναμένεται να αυξηθεί κατά 700,000 βαρέλια την ημέρα αυτό το έτος και κατά 400.000 βαρέλια το 2024 καθώς η χώρα εγκαταλείπει την πολιτική των μηδενικών κρουσμάτων έναντι της Covid-19.

    Διαβάστε επίσης

    Χρυσός: Έκλεισε με άνοδο 0,3% στα 1.884,80 δολάρια ανά ουγγιά



    ΣΧΟΛΙΑ