• Σχόλιο Αγοράς

    Πάρτι στη Wall Street με άνοδο άνω του 2%, στην καλύτερη εβδομάδα του Dow Jones από τον Ιούνιο

    • NewsRoom
    Χρηματιστές στη Wall Street πανηγυρίζουν


    Οι εικασίες πως η αύξηση των 75 μονάδων βάσης στα βασικά επιτόκια της FED που αναμένεται στις αρχές Νοεμβρίου θα ακολουθηθεί από μια μικρότερη αύξηση 50 μονάδων βάσης τον Δεκέμβριο, καθώς η Κεντρική Τράπεζα θα αρχίσει να βάζει στο επίκεντρο των αποφάσεών της τα στοιχεία για το 2023, κατάφεραν να δώσουν ώθηση στη Wall Street, η οποία άφησε στην άκρη την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων και μια σειρά από άσχημα εταιρικά αποτελέσματα.

    Ειδικότερα, o Dow Jones έκλεισε στις 31.082,56 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 2,47%, ο S&P 500 στις 3.752,75 μονάδες με κέρδη 2,37% ενώ ο Nasdaq ολοκλήρωσε στις 10.859,72 μονάδες με άλμα 2,31%.

    Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου πάντως συνεχίζει να παραμένει σε υψηλά αρκετών ετών, σκαρφαλώνοντας μέσα στην ημέρα έως και το 4,325%, το υψηλότερο επίπεδό τουλάχιστον από το 2008, πριν υποχωρήσει ξανά στο 4,22%.

    Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Dow Jones έκλεισε με άνοδο 4,9%, στην καλύτερη επίδοσή του από τον Ιούνιο, ο S&P 500 με κέρδη 4,7% και ο Nasdaq  με άλμα 5,2%

    Ωστόσο, η  απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ σκαρφάλωσε έως και το 4,325% στις συναλλαγές της Παρασκευής, το υψηλότερο επίπεδό της τουλάχιστον από το 2008, πριν υποχωρήσει ξανά στο 4,218% Ο δείκτης δολαρίου DXY, μειώθηκε κατά 0,6% στις 112.227 μονάδες.

    Η αγορά άκουσε με ενδιαφέρον την πρόεδρο της Fed του Σαν Φρανσίσκο, Mary Daly, να δηλώνει την Παρασκευή ότι η κεντρική τράπεζα πρέπει να αρχίσει να μιλά για επιβράδυνση του γρήγορου ρυθμού των πρόσφατων αυξήσεων στα επιτόκια αναφοράς.

    Από την άλλη οι επενδυτές συνέχισαν να παρακολουθούν το μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων, στο οποίο ξεχωρίζουν πλέον τα προβληματικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Snap. Η εταιρεία κατάφερε να παρουσιάσει μια απρόσμενη αύξηση των καθημερινών ενεργών χρηστών του Snapchat κατά 19% στο τρίτο τρίμηνο, η οποία ωστόσο δεν κατάφερε να επιβεβαιώσει τις προβλέψεις των αναλυτών ως προς τα έσοδα. Και αυτό καθώς τα μέσα έσοδα ανά χρήστη παρουσίασαν μείωση. Παράλληλα η εταιρεία, αν και ανακοίνωσε καλύτερα των αναμενόμενων προσαρμοσμένα κέρδη, είδε τις καθαρές της ζημιές να εκτοξεύονται κατά 400%.

    Έτσι, η μετοχή της εταιρείας έκλεισε στο -28,21%.

    Η βουτιά της Snap επηρεάζει αρνητικά και άλλες μετοχές του κλάδου των socioal media, με την Meta να υποχωρεί κατά 1,16%, την Twitter κατά 4,88% (επηρεασμένη και από ένα δημοσίευμα του Bloomberg για πιθανότητα ελέγχων εθνικής ασφάλειας σε εταιρείες του Elon Musk) και την Pinterest κατά 6,42%. Και αυτό καθώς ένας από τα σημαντικότερα προβλήματα που φέρεται να αντιμετωπίζει η Snap αφορά τις διαδικτυακές διαφημίσεις και την αναβάθμιση ασφαλείας του iOS της Apple, η οποία την εμποδίζει να προσφέρει στοχευμένες διαφημίσεις στους χρήστες του Snapchat. Πρόβλημα που φαίνεται να αντιμετωπίζουν και άλλες εφαρμογές όπως το Facebook.

    Πέρα από τη Snap, πτώση 4,51% σημείωσε η μετοχή της Verizon καθώς τα κέρδη της σημείωσαν υποχώρηση 23,3% στο τρίτο τρίμηνο παρά την αύξηση των εσόδων, ξεπερνώντας πάντως τις προβλέψεις των αναλυτών. Επίσης, η American Express ανακοίνωσε μία ήπια βελτίωση στα κέρδη του γ’ τριμήνου, με τη μετοχή της πάντως να υποχωρεί κατά 1,61%. Οι δύο μετοχές ήταν οι μόνες του δείκτη Dow Jones που έκλεισαν με απώλειες.

    Αντίθετα, τις μετοχές του Dow Jones τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Caterpillar (6,04%), ενώ ακολούθησαν οι μετοχές  JPMorgan (5,28%) και Goldman Sachs (4,62%).



    ΣΧΟΛΙΑ