• Σχόλιο Αγοράς

    Ούτε Fitch ούτε ΔΝΤ “σώζουν” τον δείκτη του χρηματιστηρίου

    Wall Street


    Με τζίρο που δεν αγγίζει τα 7 εκατ. ευρώ την πρώτη ώρα συναλλαγών, ο Γενικός Δείκτης προσπάθησε να ανακόψει το πτωτικό σερί των τελευταίων συνεδριάσεων,  με… όπλο την αναβάθμιση των τραπεζών από τη Fitch που ήρθε χτες μετά το κλείσιμο των συναλλαγών αλλά και από τις καλύτερες προοπτικές ανάπτυξης από την έκθεση του ΔΝΤ.

    Ωστόσο, οι ανεπαίσθητοι τζίροι και η επιφυλακτικότητα των επενδυτών, δεν βοηθούν στην αλλαγή του κλίματος.

    Συγκεκριμένα, με αφορμή την χαλάρωση των Capital Controls την 1η Οκτωβρίου, ο οίκος Fitch προχώρησε της Alpha Bank και της Εθνική Τράπεζα στο ‘CCC+’ από ‘RD’ και της Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς στο ‘CCC’ από ‘RD’ προηγουμένως. Την ίδια στιγμή, αναβάθμισε τα βραχυπρόθεσμα IDRs των τεσσάρων τραπεζών σε ‘C’ από ‘RD’. Είχε προηγηθεί η Moody’s, μία εβδομάδα πριν.

    Επιπρόσθετα,  σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης του ΔΝΤ, η ελληνική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 2% το τρέχον έτος και κατά 2,4% για το 2019.Η πρόβλεψη αυτή είναι αναθεωρημένη επί τα βελτίω κατά +0,6%,καθώς τον Απρίλιο του 2018 το Ταμείο εκτιμούσε ότι η ανάπτυξη φέτος θα ανερχόταν στο 1,8%.

    Στο ταμπλό, ο δείκτης τραπεζών κινείται 1,79% υψηλότερα στις 512,85 μονάδες. Η μετοχή της Eurobank ανακάμπτει 2,28%, η ΕΤΕ κινείται 1,25% υψηλότερα, η Alpha Bank ενισχύεται 2,77% και η ΕΤΕ στο +1,25%. Εν τω μεταξύ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, το αγγλικό fund Lansdowne Partners (UK) LLP αύξησε και άλλο τη θέση short στη μετοχή της Eurobank κατά 7,3% ή στο 1,17% επί των μετοχών σε κυκλοφορία της Τράπεζας.

    Με αρνητικό πρόσημο κινείται και σήμερα η μετοχή της EEE (-1,12%) στα 26,5 ευρώ, ενώ οι όγκοι συναλλαγών είναι αυξημένοι. Σε αρνητικό έδαφος κινούνται οι περισσότερες δεικτοβαρείς μετοχές. Ενδεικτικά, ο ΟΤΕ κινείται 1,72% χαμηλότερα, ΟΠΑΠ (1,16%) και Motor Oil (-1,32%). Στον αντίποδα, η μετοχή της Γεκτέρνα σημειώνει άνοδο 2,15%.

    Μικρή αποκλιμάκωση παρατηρείται στην απόδοση του 10ετούς ομολόγου, με το επιτόκιο να  διαμορφώνεται στο 4,65%.

    [συνεχής ενημέρωση]



    ΣΧΟΛΙΑ