• Σχόλιο Αγοράς

    Νέα υψηλά για τις τράπεζες, πακέτα στην Lamda και… ίλιγγος στην περιφέρεια


    Με τις ευρωπαϊκές αγορές και την Wall Street να ανοίγουν στο… κόκκινο, το Χρηματιστήριο Αθηνών διερεύνησε την περιοχή προς τις 900 μονάδες, κάνοντας υψηλό ημέρας στις 896, αλλά έμεινε από καύσιμα.

    Εν αναμονή της έγκρισης του σχεδίου Ηρακλής από τις Βρυξέλλες, σχέδιο που αφορά στον περιορισμό των κόκκινων δανείων τουλάχιστον κατά 30 δισ. ευρώ εντός 18 μηνών, οι επενδυτές φαίνεται ότι κοιτάζουν την μεγάλη εικόνα. Και η μεγάλη εικόνα θέλει ανισορροπίες στις αγορές.

    Όπως είναι άλλωστε το φυσιολογικό λίγο πριν από το κλείσιμο της χρονιάς. Η επικείμενη συμφωνία ΗΠΑ – Κίνας, το καθεστώς χαμηλών επιτοκίων, το Brexit που παρά τους κινδύνους που επισείει, οδηγεί σε νέα υψηλά έξι μηνών την στερλίνα σε σχέση με το δολάριο, τα ιστορικά υψηλά και για τους τρεις βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες της Wall, αλλά και τα υψηλά 4άρων ετών, παρά τις προκλήσεις για μία καλή συνέχεια, προκαλούν ίλιγγο.

    Οπότε, η αποκομιδή ρευστότητας, που συμπαρασύρει και τα υπόλοιπα χρηματιστήρια, ακόμα και τα αναδυόμενα, όπως το Χ.Α., κρίνεται από την αγορά, ως «εντός προγράμματος», όπως σχολιάζει ο υπεύθυνος συναλλαγών της Beta ΑΧΕΠΕΥ κ. Τάκης Ζαμάνης.

    Το γεγονός ότι το Χ.Α. δεν διέσπασε τις 900 μονάδες, που είναι το ζητούμενο, δεν σημαίνει τίποτα. Άλλωστε τα κέρδη από την αρχή της χρονιάς ξεπερνούν το 43%, οπότε είναι θεμιτό να παρατηρείται αποφόρτιση. Σημειωτέον, δε, ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος το Χ.Α. να πέσει θύμα των discounts. Ο λόγος για την επικείμενη αύξηση της Lamda Development, η οποία θα γίνει σε χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών. Νωρίτερα την Δευτέρα άλλαξαν χέρια τρία πακέτα, συνολικού αριθμού 2,2 εκατ. τεμαχίων στα 7,50 ευρώ, ενώ η μετοχή έκλεισε τη συνεδρίαση στα 7,65 ευρώ.

    Η HSBC συνέβαλε στο θετικό πρόσημο της αγοράς, με τον γενικό δείκτη να τερματίζει τελικά, στις 888 μονάδες και οριακά κέρδη 0,3%, ενώ οι συναλλαγές ξεπέρασαν τα 88 εκατ. ευρώ, αλλά με περίπου 128 εκατ. ευρώ σε πακέτα, που σημαίνει ότι ο καθαρός τζίρος διαμορφώθηκε στα 70 εκατ. ευρώ.

    Η Alpha Bank ολοκλήρωσε τις συναλλαγές την Δευτέρα χαμηλότερα από τα υψηλά ημέρας, το 1,98 ευρώ, η Εθνική κινήθηκε επίσης χαμηλότερα περί τα 3,06 ευρώ, στα επίπεδα των 0,97 η Eurobank και στα 3,12 η Πειραιώς. Πλην της Πειραιώς, οι υπόλοιπες συστημικές τραπεζικές μετοχές κατέγραψαν κέρδη που τις οδήγησαν σε νέα υψηλά έτους.

    Στα 9,91 ευρώ ενισχύθηκε ο Μυτιληναίος, καθώς η εταιρεία έλαβε επενδυτική βαθμίδα από την S&P και την Fitch, εξέλιξη που την οδήγησε στην απόφαση να εκδώσει ευρωπαϊκό εταιρικό ομόλογο μέχρι του ποσού των 500 εκατ. ευρώ.

    Απώλειες που οδήγησαν το χαρτί στα 8,65 ευρώ τα ΕΛΠΕ, καθώς παραμένει θολό το τοπίο ως προς την μετοχοποίηση της εταιρείας. Πωλητές στην ΔΕΗ, στα 3,14 ευρώ, αντίδραση στον ΟΠΑΠ, στα 9,78 ευρώ.

    Σούπερ κέρδη για την MLS, στο 1,38 ευρώ και κέρδη 29% με 178 χιλιάδες τεμάχια. Ευκαιρία ανόδου και για μια σειρά από άλλα small caps, όπως η ΣΙΔΜΑ, Βιοκαρπέτ, MIG, Αττικα Συμμετοχών, AS Company. Πλην όμως, από τις μετοχές που διακινήθηκαν 63 έκλεισαν με πτώση και 47 ενισχύθηκαν.



    ΣΧΟΛΙΑ