• Σχόλιο Αγοράς

    Μεικτά πρόσημα στις Ευρωαγορές – «Πάρτι» στο Λονδίνο για την πτώση του πληθωρισμού

    Άνδρας περπατά στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου

    Χρηματιστήριο του Λονδίνου


    Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν και την Τετάρτη τα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τους επενδυτές να παρακολουθούν τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού.

    Στην Ευρωζώνη,  η τελική μέτρηση για τον Ιούνιο επιβεβαίωσε την επιβράδυνση που κατέγραψαν τα αρχικά στοιχεία, αλλά ο δομικός πληθωρισμός αναθεωρήθηκε ελαφρώς υψηλότερα της προκαταρκτικής εκτίμησης, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις για την αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που αναμένεται ευρέως την επόμενη εβδομάδα.

    Ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε τον Ιούνιο κατά 5,5% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, την ώρα που η προκαταρκτική εκτίμηση έκανε λόγο για 5,4% και η μέτρηση για τον Μάιο ήταν 5,3%.

    Ωστόσο, τα θετικά νέα ήρθαν από το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου ο  Δείκτης Τιμών Καταναλωτή ήταν 7,9% υψηλότερος από ό,τι πριν από ένα χρόνο τον Ιούνιο, μια απότομη πτώση από το 8,7% του Μαΐου. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν πτώση στο 8,2%. Ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 6,9% τον Ιούνιο έναντι εκτιμήσεων ότι θα διατηρηθεί αμετάβλητος στο 7,1%.

    Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Βρετανία αναζωογόνησαν τις εικασίες για το πόσες ακόμη αυξήσεις επιτοκίων θα πραγματοποιήσει η Τράπεζα της Αγγλίας για να συγκρατήσει τις τιμές.

    Σε αυτό το κλίμα ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε στις 7.588,20 μονάδες, καταγράφοντας άλμα 1,80%, σε νέο υψηλό μήνα. Ο πιο εστιασμένος στην εγχώρια αγορά δείκτης FTSE 250 σημείωσε άνοδο 3,8%, τη μεγαλύτερη από τον Νοέμβριο, με τις βρετανικές κατασκευαστικές κατοικιών να κάνουν «ράλι». Ο δείκτης οικιακών ειδών και κατασκευών FTSE 350 εκτινάχθηκε 7%, το μεγαλύτερο από το 2008. Οι κορυφαίοι κερδισμένοι ήταν οι Redrow, Crest Nicholson και Persimmon.

    Στα υπόλοιπα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης, ο  γερμανικός DAX  υποχώρησε στις 16.108,93 μονάδες καταγράφοντας απώλειες -0,10%, ο CAC 40 στο Παρίσι ολοκλήρωσε στις 7.326,94 μονάδες με άνοδο 0,11%, ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε στις 28.712,31 μονάδες με οριακά κέρδη 0,02%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 έκλεισε στις 9.451,80 μονάδες με οριακές απώλειες -0,04%.

    O πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε στις 461,97 μονάδες με άνοδο 0,26%.

    Διαβάστε επίσης

    Χρηματιστήριο: «Απασφάλισε» η Mytilineos με σχεδόν €5,1 δισ. κεφαλαιοποίηση – Πυρπολεί τα €500 εκατ. αξία η Ιντρακάτ, όλα ανοιχτά στη Cenergy

    Χρηματιστήριο: Οι δέκα μετοχές που μοιράζουν συγκινήσεις με τον δείκτη σε νέα υψηλά 9 ετών

    Binance προς Ολλανδούς χρήστες: Αποσύρετε τα κρυπτονομίσματά σας



    ΣΧΟΛΙΑ