• Σχόλιο Αγοράς

    Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές λόγω χαλάρωσης των μέτρων στην Κίνα

    • NewsRoom


    Μικτά ήταν τα πρόσημα στις ευρωαγορές, την Δευτέρα, με τους κυριότερους δείκτες να σημειώνουν άνοδο λόγω της χαλάρωσης των μέτρων στην Κίνα. Οι επενδυτές εμφανίστηκαν  μπερισσότερο αισιόδοξοι ότι η επιβράδυνση της αμερικανικής και παγκόσμιας οικονομίας θα αναγκάσει τις κεντρικές τράπεζες να μετριάσουν τις αυξήσεις των επιτοκίων τους.

    Στο ταμπλό ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με μικρά κέρδη 0,3% στις 418,34 μονάδες, διευρύνοντας τα κέρδη του μετά την τρίτη διαδοχική ανοδική του εβδομάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επενδυτική προσοχή στο μεταξύ στρέφεται σταδιακά στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με τις ΗΠΑ να έχουν μπει στην τελική ευθεία για τις ενδιάμεσες εκλογές που θα μπορούσαν να αλλάξουν τις ισορροπίες στο Κογκρέσο.

    Τι ανέφεραν οι αναλυτές

    Ώθηση στο κλίμα δίνουν και οι εικασίες ότι η Κίνα είναι κοντά στο να χαλαρώσει τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόζει για την ανάσχεση της Covid-19 παρά τις επίμονες διακηρύξεις των κινεζικών αρχών υπέρ της πολιτικής των μηδενικών κρουσμάτων.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, η κινεζική ηγεσία εξετάζει τα επόμενα βήματα για το άνοιγμα της οικονομίας μετά από σχεδόν τρία χρόνια αυστηρών περιορισμών, αλλά προχωρούν με πολύ αργά βήματα και δεν διαμορφωθεί ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

    Οι Ρεπουμπλικάνοι φαίνεται να έχουν κερδίσει ορμή με βάση τις δημοσκοπήσεις και αναμένεται να ανακτήσουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων και πιθανώς και της Γερουσίας.

    Πώς κινήθηκαν οι δείκτες

    Ο γερμανικός DAX σημείωσε άνοδο 0,55% στις 13.533,52 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε ουσιαστικά αμετάβλητος στις 6.416,61 μονάδες. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε σε ποσοστό 0,5% στις 7.299,99 μονάδες.

    Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε άνοδο 0,9%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κέρδισε 0,25%.

    Τα ισχυρά κέρδη στις Flutter Entertainment και Ryanair, με 4,2% και 3,8% αντίστοιχα, οδήγησαν τον κλάδο ταξιδιών και αναψυχής κοντά σε υψηλό τριών μηνών με άλμα 1,6%.

    Από τον τραπεζικό κλάδο, η UniCredit κατρακύλησε 1,9% μετά από δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για εντάσεις μεταξύ της ιταλικής τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με αφορμή τα σχέδια διανομής κεφαλαίου και την παρουσία της τράπεζας στη Ρωσία.

    Διαβάστε επίσης

    Wall Street: Ήπια ανοδικά στο άνοιγμα με το βλέμμα στις ενδιάμεσες εκλογές

    Χρηματιστήριο: Rebound στην Eurobank που επιστρέψει σε υψηλά 5μήνου

    UBS: Τι αλλάζει στις εκτιμήσεις της για την εγχώρια ανάπτυξη, τις εκλογές και το χρέος



    ΣΧΟΛΙΑ