• Σχόλιο Αγοράς

    Μικρές απώλειες στο πετρέλαιο λόγω του πληθωρισμού των ΗΠΑ

    • NewsRoom


    Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν την Τρίτη, καθώς οι ανησυχίες για περιορισμένες προμήθειες καυσίμων ενόψει του χειμώνα αντιστάθμισαν τις ανησυχίες των επενδυτών για χαμηλότερη ζήτηση στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού στον κόσμο, και περαιτέρω αυξήσεις στα επιτόκια των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

    Το πετρέλαιο Οκτωβρίου εμφάνισε μικρές απώλειες ύψους 47 σεντ ή 0,5% για να καθοριστεί στα 87,31 δολάρια. Οι ανησυχίες για τα αυστηρότερα αποθέματα συνεχίζουν να υποστηρίζουν τις τιμές.

    Τι ανέφεραν οι αναλυτές

    Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Στρατηγικό Απόθεμα Πετρελαίου (SPR) μειώθηκε κατά 8,4 εκατομμύρια βαρέλια στα 434,1 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 9 Σεπτεμβρίου, το χαμηλότερο από τον Οκτώβριο του 1984, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα το Υπουργείο Ενέργειας. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έθεσε τον Μάρτιο ένα σχέδιο για την απελευθέρωση 1 εκατομμυρίου βαρελιών ημερησίως σε διάστημα έξι μηνών από το SPR για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών των καυσίμων στις ΗΠΑ, που έχουν συμβάλει στον πληθωρισμό.

    Τα εμπορικά αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ αναμένεται να έχουν υποχωρήσει για πέντε συνεχόμενες εβδομάδες, σημειώνοντας πτώση κατά περίπου 200.000 βαρέλια την εβδομάδα έως τις 9 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με προκαταρκτική δημοσκόπηση του Reuters τη Δευτέρα. Το American Petroleum Institute (API), ένας βιομηχανικός όμιλος, θα εκδώσει την έκθεση απογραφής του στις 4:30 μ.μ. EDT (2030 GMT) την Τρίτη. Η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ (EIA) αναφέρει στις 10:30 π.μ. EDT (1430 GMT) την Τετάρτη.

    «Παραμένουμε εποικοδομητικοί σχετικά με τις τιμές του πετρελαίου παρά την εντεινόμενη αντίθεση στη ζήτηση, καθώς η πλευρά της προσφοράς παραμένει υποστηρικτική με βραδύτερη από την αναμενόμενη αύξηση της παραγωγής των ΗΠΑ και έναν προορατικό ΟΠΕΚ+», έγραψε ο Amarpreet Singh, ενεργειακός αναλυτής της Barclays. Οι προοπτικές για αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας της Δύσης με το Ιράν παρέμειναν αμυδρές. Η Γερμανία εξέφρασε τη λύπη της τη Δευτέρα που η Τεχεράνη δεν απάντησε θετικά στις ευρωπαϊκές προτάσεις για αναβίωση της συμφωνίας του 2015. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι μια συμφωνία θα ήταν απίθανη στο εγγύς μέλλον.

    Ανανεώθηκαν οι ανησυχίες για την ζήτηση

    Ο περιορισμός των κερδών στις τιμές του πετρελαίου την Τρίτη ανανέωσε τις ανησυχίες για τη χαμηλότερη παγκόσμια ζήτηση καυσίμων, καθώς η Κίνα, ο δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου στον κόσμο, συνεχίζει να επιβάλλει περιορισμούς για τον COVID-19.

    Ο αριθμός των ταξιδιών που πραγματοποιήθηκαν κατά την τριήμερη γιορτή του Φεστιβάλ Μεσοφθινοπώρου της Κίνας συρρικνώθηκε, με τα έσοδα από τον τουρισμό επίσης να μειώνονται, έδειξαν επίσημα στοιχεία, καθώς οι αυστηροί κανόνες COVID-19 αποθάρρυναν τους ανθρώπους να ταξιδέψουν.

    Τα δεδομένα του δείκτη τιμών καταναλωτή (CPI) των ΗΠΑ έχουν προγραμματιστεί να δημοσιευτούν στις 12:30 GMT την Τρίτη. Ενώ οι προσδοκίες είναι ότι ο βασικός πληθωρισμός μπορεί να παρουσιάσει κορύφωση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Federal Reserve είναι έτοιμες να αυξήσουν περαιτέρω τα επιτόκια για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό. «Οι πιθανότητες για τη Fed να διατηρήσει επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων θα ενισχυθούν εάν ο ΔΤΚ των ΗΠΑ βγει υψηλότερος από το αναμενόμενο», δήλωσε η Tina Teng, αναλύτρια της CMC Markets. Αυτό θα μπορούσε να αυξήσει την αξία του δολαρίου ΗΠΑ έναντι άλλων παγκόσμιων νομισμάτων και να κάνει το πετρέλαιο σε δολάρια πιο ακριβό για τους επενδυτές.

    Διαβάστε επίσης

    Twitter: «Πράσινο φως» από τους μετόχους στην πρόταση εξαγοράς του Elon Musk

    Επ. Ανταγωνισμού: Απορρίφθηκε η καταγγελία της ΑΓΝΗ για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης από την Coca-Cola 3E

    ALUMIL: Αυξήθηκαν 103,5% τα EBITDA το εξάμηνο



    ΣΧΟΛΙΑ