• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Αντίδραση πάνω από 6% για την ΤΕΝΕΡΓ, στο μάτι του κυκλώνα τα ομόλογα, στο 4,7% το ελληνικό

    Γιώργος Περιστέρης, επικεφαλής ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

    Γιώργος Περιστέρης, επικεφαλής ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή


    Συνεχίζεται το ξεπούλημα στα ευρωπαϊκά ομόλογα, με χορηγό άλλωστε την… Goldman Sachs που συστήνει πωλήσεις σε όλα τα ευρωπαϊκά assets με τον ελληνικό τίτλο να κινείται σε απαγορευτικά επίπεδα.

    H απόδοση του 10ετούς τίτλου της Ελλάδας σημειώνει περαιτέρω άνοδο κατά 7 μονάδες βάσης και εκτινάσσεται στο 4,75%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2017. Την ίδια ώρα, τα spreads (απόκλιση σε σχέση με τη γερμανική απόδοση) καθορίζονται στις 261 μονάδες βάσης.

    Tην ίδια ώρα, στην Ιταλία, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής και τη διαφαινόμενη ανάληψη της πρωθυπουργίας από την ακροδεξιά Τζόρτζια Μελόνι, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου εκτοξεύεται στα επίπεδα των 4,6%, φλερτάροντας με το υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 10ετίας. Η ενεργειακή κρίση, η πολιτική των υψηλότερων επιτοκίων, ο φόβος περί επιβράδυνσης -ή και ακόμη χειρότερα, ύφεσης της οικονομίας-, αλλά και η πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία συνθέτουν ένα εκρηκτικό «κοκτέιλ», το οποίο ωθεί τους επενδυτές άρον – άρον στην πόρτα της… εξόδου.

    Η πτώση των χρηματιστηρίων, η άνοδος των επιτοκίων στα ομόλογα, η απόσυρση πλασματικής ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες που δεν αντιστοιχεί σε πραγματική αξία παραγόμενων υπηρεσιών και προϊόντων ουσιαστικά επανατιμολογούν τα παγκόσμια περιουσιακά στοιχεία.

    Δεν είναι τυχαίο ότι οι αποδόσεις των περισσότερων κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πολλών ετών, σηματοδοτώντας το τέλος της εποχής του φθηνού δανεισμού.

    Από την άλλη, στο Χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις με σωρευτικές απώλειες -4,93% ενώ στο ίδιο διάστημα μεγαλύτερες ήταν οι απώλειες για τον Τραπεζικό Δείκτη, σε ποσοστό -7,7%.

    Η εγχώρια αγορά όπως και οι διεθνείς αγορές βρίσκονται σε βραχυπρόθεσμα υπερπουλημένα επίπεδα και δικαιολογούν μία αντίδραση από τα τρέχοντα επίπεδα.

    Στις τράπεζες, τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφει η Εθνική +3% ΕΤΕ 1,85% 7,70 και ακολουθούν Alpha Bank +2,2%, ΑΛΦΑ 1,23% 1,65 Eurobank +2,2% ΕΥΡΩΒ 1,51% 2,02 και Πειραιώς +0,50% ΠΕΙΡ 1,53% 3,98. Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχωρίζει η Τέρνα Ενεργειακή +6,7% metoxes metoxi= ΤΕΝΕΡΓ].

    Διαβάστε επίσης:

    Goldman Sachs: «Τσεκούρι» στους στόχους και τις εκτιμήσεις για τις μετοχές της Ευρώπης – Βλέπει ισχυρή πτώση το επόμενο εξάμηνο



    ΣΧΟΛΙΑ