• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Με το… ζόρι τα κέρδη του δείκτη – Βαρίδια τράπεζες και Βιοχάλκο

    Wall Street


    Έπειτα από περίπου τέσσερις ώρες συναλλαγών, ο γενικός δείκτης του Χ.Α. φυτοζωεί, λίγο πάνω – λίγο κάτω από τις 867 μονάδες. Σε καμία περίπτωση όμως, εδώ και τρεις εβδομάδες, δεν επιχειρείται η κίνηση που θα φέρει την ανατροπή και θα οδηγήσει την Λεωφόρο Αθηνών στο ορόσημο των 900 μονάδων, όπου εκεί προσδοκάται να στηθεί μία ισχυρή βάση που θα αιτιολογεί  τις μεταρρυθμίσεις, την μείωση της φορολογίας, την αλλαγή φιλοσοφίας και το φιλοεπενδυτικό προφίλ που έχουν γίνει πράξη εδώ και δυόμιση μήνες που στο τιμόνι βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία.

    Μπορεί η Citigroup να άλλαξε χθες προς το καλύτερο τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας φέτος, με ρυθμό άνω του 2%, το ελληνικό 10ετές ομόλογο να παραμένει χαμηλά στο 1,31% και οι εισηγμένες να δανείζονται με επιτόκιο πάνω από 50% πιο φθηνά σε σχέση με την μνημονιακή περίοδο, αλλά τα καυτά θέματα είναι εδώ κι απασχολούν εντόνως τους επενδυτές.

    Η κερδοφορία των εισηγμένων στο Χ.Α., όπως αναφέρουν οι αναλυτές από την επεξεργασία των μέχρι στιγμής δεδομένων, δείχνει ότι έχει πιάσει ταβάνι. Ο απόηχος από το κανόνι της Thomas Cook μπορεί να φέρει αλυσιδωτές αντιδράσεις σε ξενοδοχεία και τράπεζες που έχουν έκθεση σχεδόν 11% σε σχέση με το σύνολο του δανειακού τους χαρτοφυλακίου. Η τρόικα εντοπίζει δημοσιονομικό κενό 800 εκατ. ευρώ από τις φοροελαφρύνσεις για τον προϋπολογισμό του 2020, η Ελλάδα περιμένει ακόμα την επενδυτική βαθμίδα για να μπει στο QE και η bad bank του ΤΧΣ βρίσκεται στον αέρα.

    Οι συναλλαγές στο ταμπλό του Χ.Α. δείχνουν επιφυλακτικότητα, παρά τη δεύτερη συνεχόμενη αντίδραση των ευρωπαϊκών αγορών. Ο τζίρος αγγίζει τα 26 εκατ. ευρώ, με 3 εκατ. ευρώ πακέτα σε Jumbo, Alpha και ΟΤΕ.

    Την αγορά κρατάει καθηλωμένη η Βιοχάλκο με τις απώλειες να ξεπερνούν το 5%, στα 3,67 ευρώ και περισσότερα από 250 χιλιάδες τεμάχια όγκο. Οι πωλήσεις σχεδόν αμετάβλητες στα 2,216 δισ. ευρώ, το αναπροσαρμοσμένο EBITDA στα 157 εκατ. ευρώ αυξημένο κατά 9% και τα κέρδη προ φόρων στα 17 εκατ. ευρώ από 46 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη στις 462 χιλ. ευρώ από 37,6 εκατ. ευρώ.

    Στις 815 μονάδες ο τραπεζικός κλάδος και απώλειες 0,60%, με την Εurobank να σημειώνει την μεγαλύτερη πτώση, σχεδόν 2%. Πάνω από τα 17 ευρώ επέστρεψε το Jumbo, κέρδη για την ΓΕΚ/Τέρνα και την Τέρνα Ενεργειακή που ενισχύονται 1,85%, η πρώτη στα 6,62 ευρώ, με 160 χιλιάδες τεμάχια και 1% η δεύτερη, στα 7,45 ευρώ με 22 χιλιάδες τμχ.

    Κέρδη 1,81% για τα ΕΛΠΕ, με το ομόλογο να κλείνει στο κουπόνι του 2,25 – 2,1%, ενώ αντίδραση βγαίνει και στην Μότορ Όιλ, με άνοδο πάνω από 1%, στα 21,12 ευρώ.

    Ισχυρή η αντίδραση και για τη ΔΕΗ που η μετοχή έχει φτάσει να διαπραγματεύεται στα 3,25 ευρώ και με άνοδο 4,85%, στον απόηχο της θετικής έκθεσης της Ernst & Young.

    Πάνω από 3,4% οι απώλειες για την Ιντραλότ μετά την προσωρινή απώλεια της λοταρίας στην Ουάσινγκτον με 4551 χιλιάδες όγκο και υποχώρηση στα 0,459 ευρώ. Η μετοχή διαπραγματεύεται στα ενδοσυνεδριακά χαμηλά.

    Στα 7,59 ευρώ αντιδρά η Lamda με μικρά κέρδη 0,59%, δίδοντας στίγμα ως προς το σε ποια τιμή θα πραγματοποιηθεί η αύξηση κεφαλαίου.

    Κέρδη πάνω από 14% για την Φόρθνετ, ενόψει του deal με την Alter Ego του κ. Ε. Μαρινάκη, η αύξηση των καθαρών κερδών άνω του 15% ενισχύει την Ρεβόιλ κατά 9,3%, στα 0,87 ευρώ και 58 χιλιάδες τεμάχια και πάλι στο «συν» η Frigoglass, λόγω αποτελεσμάτων, με άνοδο 4,76%, στα 0,22 ευρώ και 484 χιλιάδες τεμάχια όγκο και άνω του 3% τα κέρδη για την Μεβάκο, στο 1,54 ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ