• Σχόλιο Αγοράς

    Κλυδωνίζεται ο ενεργειακός κλάδος στο Χ.Α. – Ο Μητσοτάκης σήκωσε το γάντι στον Τσίπρα και ανακοίνωσε φορολογία 90% στα υπερκέρδη από το ρεύμα

    Αλέξης Τσίπρας, Κυριάκος Μητσοτάκης


    Μπουγιουρντί μέσω Βρυξελλών στις εταιρείες ενέργειας…

    Μπουγιουρντί μέσω Βρυξελλών στις εταιρείες ενέργειας, με την Κομισιόν να λύνει τα χέρια των τοπικών κυβερνήσεων, επιτρέποντάς τους να επιβάλουν κατά το δοκούν φορολογία στα κέρδη των εταιρειών ενέργειας. Εξέλιξη η οποία έγινε άκρως αντιληπτή από την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, με τις μετοχές του κλάδου, αλλά και των κατασκευαστικών εταιρειών, να κινούνται σε αρνητικό έδαφος, σε μία μέρα και που, υπό φυσιολογικές συνθήκες, ο ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ -1,51% 15,61 έπρεπε να είναι αυτός που συγκεντρώνει την προσοχή της αγοράς λόγω των υπερκερδών και του υψηλού μερίσματος (1,40 ευρώ συνολικά).

    Σύμφωνα με πληροφορίες λοιπόν, η Κομισιόν θέτει αυστηρές προϋποθέσεις για την επιβολή ενός έκτακτου φόρου στα «ουρανοκατέβατα» κέρδη που αποκομίζουν ορισμένοι ενεργειακοί όμιλοι από την εκτόξευσης των τιμών του φυσικού αερίου και του ηλεκτρισμού.

    Απόφαση για την επιβολή του έκτακτου φόρου δεν έχει ληφθεί, ωστόσο σε σχετική ανακοίνωση της η Επιτροπή ανέφερε ότι τα κράτη μέλη μπορούν να εξετάσουν προσωρινά φορολογικά μέτρα για τα απροσδόκητα κέρδη και κατ’ εξαίρεση να αποφασίσουν να τα φορολογήσουν, αναδιανέμοντας τα έσοδα στους καταναλωτές.

    Παράλληλα, η Επιτροπή θέτει συγκεκριμένες προϋποθέσεις για τη φορολόγηση των έκτακτων κερδών, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο φόρος είναι αναλογικός, χρονικά περιορισμένος και δεν οδηγεί σε αδικαιολόγητες στρεβλώσεις της αγοράς.

    Στο θέμα ενεπλάκησαν και οι πολιτικοί αρχηγοί κατά την έκτακτη συζήτηση στη Βουλή. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρέθεσε κάποια στοιχεία που αναδεικνύουν τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας.

    Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, ο οποίος επικαλέστηκε στοιχεία του τελευταίου 8μήνου, το μέσο κόστος ανά μεγαβατώρα διαμορφωνόταν στα 153 ευρώ, ενώ η μέση τιμή χονδρικής άγγιζε τα 202 ευρώ. Που σημαίνει για κέρδος 49 ευρώ, τα υπερκέρδη των παρόχων εκτοξεύτηκαν στα 1,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1 δισ. ευρώ αφορά στα κέρδη της ΔΕΗ ΔΕΗ -0,88% 11,24 και τα 400 εκατ. ευρώ στους άλλους τρεις.

    Πάντως, ο πρωθυπουργός αμφισβήτησε τα στοιχεία του κ. Τσίπρα, σε έκτακτη παρέμβασή του.

    Με διάταξη της κυβέρνησης όπως είπε το 90% των υπερκερδών θα επιστραφεί στον κρατικό προϋπολογισμό. Μάλιστα, εξέφρασε την ευχή οι υπολογισμοί του κ. Τσίπρα να είναι σωστοί για να επιστρέψουν τα κέρδη αυτά στον προϋπολογισμό. Το ενδεχόμενο επιβολής έκτακτου φόρου, κάτι που αποτελεί σύνθετο ζήτημα, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, μήπως αυτός περάσει στους καταναλωτές.

    Αυτή την ώρα, η μετοχή της ΔΕΗ υποχωρεί 0,87%, στα 7,41 ευρώ, 1,56% οι απώλειες της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ , στα 8,84 ευρώ, 2,49% η χάνει η Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ 1,16% 2,62, στο 1,17 ευρώ, 2,10% η πτώση για τα ΕΛΠΕ ΕΛΠΕ 2,31% 8,43 στα 7 ευρώ, 2,07% οι απώλειες για τη Μότορ Όιλ ΜΟΗ -0,15% 27,16, 0,49% κάτω ο Μυτιληναίος ΜΥΤΙΛ 0,37% 38,20 στα 14,32 ευρώ και 2,89% υποχωρεί η μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ΤΕΝΕΡΓ -0,71% 18,24 στα 14,76 ευρώ.

    Διαβάστε επίσης:

    Τσίπρας: Δεν ζούμε την ακρίβεια του πολέμου, αλλά την ακρίβεια «Μητσοτάκη»

    TotalEnergies: Διακόπτει τις εισαγωγές πετρελαίου, όχι όμως και φυσικού αερίου, από τη Ρωσία

    Βασίλης Κορκίδης: Σε αναζήτηση τιμοκαταλόγων αγοράς και πώλησης το εμπόριο



    ΣΧΟΛΙΑ