• Business

    Γιατί τα μέτρα της κυβέρνησης δεν αφορούν τις εταιρείες ΑΠΕ (Τέρνα Ενεργειακή κα)

    • NewsRoom
    Τέρνα Ενεργειακή


    Εξηγήσεις σχετικά με την έντονη φημολογία που αναπτύχθηκε, ότι τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση περί φορολόγησης των υπερκερδών των ενεργειακών εταιρειών, αφορούν τις εταιρείες  ΑΠΕ (όπως για παράδειγμα  την εισηγμένη στο χρηματιστήριο Τέρνα Ενεργειακή), έδωσαν νωρίτερα πηγές της αγοράς.

    Η τιμή της μετοχής υποχωρεί αυτή την ώρα 4,5% στα 14,54 ευρώ εξαιτίας της φήμης ότι τα κέρδη της θα πληγούν από τα μέτρα της κυβέρνησης περί υπερφορολογησης των εταιρειών ενέργειας στην περίπτωση που έχουν υπερκέρδη.

    Πηγές αναφέρουν ότι τα μέτρα δεν αφορούν τις εταιρείες ΑΠΕ (όπως για παράδειγμα ην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή)  δηλαδή δεν είναι προμηθευτές ενέργειας.

    «Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ δεν είναι λιανικός προμηθευτής ενέργειας», λένε οι ίδιες πηγές.

    Τι είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

    Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα , έλεγχο στα έσοδα των μεγάλων επιχειρήσεων ενέργειας από τον Οκτώβριο έως σήμερα προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη Βουλή διαμηνύοντας πως η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να επιβάλει έκτακτη εισφορά στις εταιρείες αυτές εφόσον διαπιστωθούν υπερκέρδη.

    «Θα δρομολογηθεί έλεγχος στα έσοδα των μεγάλων επιχειρήσεων ενέργειας ώστε να εξεταστεί πού υπήρχαν υπερκέρδη που να οφείλονται στη συγκυρία της διεθνούς αναταραχής.

    Έχω ήδη δώσει εντολή στη ΡΑΕ να αρχίσει να αναλύει τα στοιχεία όλων των εταιρειών ενέργειας από τον Οκτώβριο έως σήμερα και με βάση το πόρισμα θα κινηθεί η κυβέρνηση» είπε ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών.

    Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, εκεί που θα διαπιστωθούν υπερκέρδη οι εταιρείες θα κληθούν να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση των απωλειών που είχαν οι πολίτες. «Τα υπερκέρδη θα επιστραφούν στην κοινωνία.

    Δεν θα διστάσω ούτε εγώ, ούτε το οικονομικό επιτελείο να επιβάλουμε έκτακτη εισφορά εκεί που υπάρχουν τέτοια κέρδη» τόνισε.

    Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «η Ελλάδα είναι με την ελευθερία και την ευημερία», που «σήμερα δυστυχώς υπονομεύεται από την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια.

    Όπως είπε το πρόβλημα της ακρίβειας έχει χτυπήσει κάθε χώρα της ευρωπαϊκής ηπείρου, γι’ αυτό και μόνο πανευρωπαϊκά μπορεί να απαντηθεί.



    ΣΧΟΛΙΑ