• Σχόλιο Αγοράς

    Η Huawei «γκρεμίζει» τα χρηματιστήρια

    Wall Street


    Με κατακόρυφη πτώση άνοιξαν οι δείκτες στις ΗΠΑ, όπως είχαν άλλωστε προϊδεάσει οι απώλειες στα αμερικανικά futures από εχθές το βράδυ, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις ευρωπαϊκές και τις ασιατικές αγορές, καθώς αναζωπυρώνεται η ανησυχία για τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας, η απειλή του οποίου πλανάται ακόμη πάνω από τις αγορές. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κινείται στις 24.593,58 μονάδες (-1,73%) σημειώνοντας νωρίτερα «βουτιά» 500 μονάδων, ο τεχνολογικός Nasdaq στις 7042,57 μονάδες (-1,60%) ενώ ο S&P 500 σημειώνει απώλειες της τάξης του -1,72%.

    Την ίδια ώρα, σημαντικότατες απώλειες καταγράφουν οι τραπεζικές μετοχές, με «βαρίδι» τις μετοχές των Bank of America, JPMorgan και Citigroup, ενώ Apple και Microsoft είναι μεταξύ των εταιρειών που σημειώνουν τη μεγαλύτερη υποχώρηση στον Nasdaq 100.

    Το δυσοίωνο κλίμα της Τρίτης επιδεινώθηκε από την είδηση της κράτησης της οικονομικής διευθύντριας και κόρης του ιδρυτή της Huawei στο Βανκούβερ του Καναδά και της πιθανής έκδοσής της στις ΗΠΑ, κατόπιν αιτήματος των αμερικανικών αρχών, για υποτιθέμενη παραβίαση των οικονομικών κυρώσεων στο Ιράν, από μέρους της εταιρίας. Η σύλληψη της CFO της Huawei αναμένεται να επιφέρει επιπλέον  τριγμούς στις εντάσεις μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον, με το πρώτο να ζητά την άμεση αποφυλάκισή της.

    Η κινέζικη εταιρία έχει απασχολήσει εδώ και πολύ καιρό τις ΗΠΑ, αλλά όχι για τους εμπορικούς λόγους που αναφέρονται να είναι η αφορμή για τη σύλληψη της CFO. Υπενθυμίζεται ότι από την άνοιξη το Πεντάγωνο είχε κινηθεί προς την απαγόρευση των πωλήσεων τηλεφωνικών συσκευών της Huawei Technologies και της ZTE σε καταστήματα λιανικής πώλησης στις στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο, καθώς “οι συσκευές θα μπορούσαν να αποτελέσουν απαράδεκτο ρίσκο για το προσωπικό, την υπηρεσία πληροφοριών και τις αποστολές”, όπως είχε αναφέρει σε δήλωσή του εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

    Τις τελευταίες εβδομάδες, οι ΗΠΑ προχώρησαν σε “εκστρατεία” παρακινώντας ευρωπαϊκές χώρες να σταματήσουν τη χρήση των συσκευών της εταιρίας. Σημειώνεται ότι η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία ακολούθησαν τις ΗΠΑ στην απαγόρευση ηλεκτρονικών συσκευών του κινέζικου κολοσσού. Έπειτα και από τη σημερινή είδηση για τη σύλληψη της Meng Wanzhou, η βρετανική εταιρία ΒΤ, προχώρησε στην αφαίρεση εξοπλισμού Huawei από τμήματα του 4G δικτύου της. Σημειώνεται ότι 3 μέρες νωρίτερα ο επικεφαλής της ΜΙ6 Alex Younger είχε εγείρει ερωτήματα με το αν η Μ.Βρετανία θα έπρεπε να είναι “άνετη με τη χρήση Κινεζικών τεχνολογικών προϊόντων στις επικοινωνιακές τις υποδομές.

    «Η σύλληψη της CFO της Huawei Technologies CFO δεν εμπνέει καμία εμπιστοσύνη», δήλωσε ο Bob Iaccino, επικεφαλής στρατηγικής στην Path Trading Partners στο Σικάγο, προσθέτοντας ότι η είδηση αυτή είναι τρομερά αρνητική.

    Επιπλέον πιέσεις στους αμερικανικούς δείκτες πρόσθεσε η ραγδαία πτώση της τιμής του πετρελαίου, με τον Σαουδάραβα Υπουργό Ενέργειας να υποδηλώνει ότι οι παραγωγοί του OPEC που συναντώνται σήμερα στη Βιέννη, θα εργαστούν προς μια συμφωνία μείωσης παραγωγής, που δεν ανταποκρινόταν στις  προσδοκίες των επενδυτών.

    H τιμή του Brent «φλερτάρει» με το όριο των 60 δολαρίων το βαρέλι και το -2%, ενώ μέσα στη μέρα έφτασε να χάνει μέχρι και 4%.

    O VIX, ο δείκτης φόβου και μεταβλητότητας, εκτοξεύτηκε στις 25,38 μονάδες (+22,37%), αποτυπώνοντας την αμφιβολία που έχει εγκατασταθεί για τα καλά πλέον στο μυαλό των επενδυτών σε όλη την υφήλιο.

    Η εικόνα των ευρωαγορών παρέμεινε “κόκκινη” καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, με τον DAX να σημειώνει τη μεγαλύτερη πτώση (-3,23%). Κατά πόδας ακολουθεί ο CAC 40 στο Παρίσι (-3,12%) και ο FTSE 100 στο Λονδίνο (-3,04%).

    Αισθητά θετικότερη ήταν η εικόνα στο ελληνικό χρηματιστήριο, με το Γενικό Δείκτη να καταφέρνει να ανατρέψει την πτωτική του πορεία στη μέση  της ημέρας και να περιορίζει τις απώλειές του στο -0,74%.

     



    ΣΧΟΛΙΑ