• Σχόλιο Αγοράς

    Ισχυρή άνοδος στις Ευρωαγορές – Στο +1,07% ο Stoxx 600

    Ευρωαγορές


    Αυλαία με ισχυρή άνοδο άνοιξαν για την εβδομάδα, σήμερα, Δευτέρα, οι ευρωαγορές, αφήνοντας πίσω ένα πενθήμερο σημαντικών απωλειών, το χειρότερο για το 2023.

    Η μάχη με τον πληθωρισμό και οι νέες προβλέψεις

    Παρ’ όλο που οι επενδυτές γνωρίζουν καλά ότι οι Κεντρικές Τράπεζες θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν μία αυστηρή νομισματική πολιτική, χωρίς να μειώσουν τα επιτόκιά τους, όπως άλλωστε δηλώνουν και οι αξιωματούχοι των τραπεζών, συνεχίζουν να είναι αισιόδοξοι για το μέλλον.

    Κι ενώ η μάχη με τον πληθωρισμό και τις Κεντρικές Τράπεζες καλά κρατεί, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σήμερα ακολούθησαν ανοδική πορεία, καθώς αύριο αναμένεται να ανακοινωθούν οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό στη Γαλλία και την Ισπανία, την Τετάρτη στη Γερμανία και την Πέμπτη στην Ιταλία και στην Ευρωζώνη, με τους επενδυτές να αναμένουν θετικές εκπλήξεις.

    Η ΕΚΤ, όπως είναι  ήδη γνωστό από την προηγούμενη συνεδρίασή της, σκοπεύει να αυξήσει τα επιτόκιά της τον Μάρτιο κατά 50 μονάδες βάσεις. Ωστόσο, οι επενδυτές εξετάζουν το πώς θα ξεπεράσουν αυτό το «εμπόδιο».

    Παράλληλα, θετική εξέλιξη για την οικονομία στην Ευρώπη θεωρείται και η νέα συμφωνία της Μεγάλης Βρετανίας με την ΕΕ, που συζήτησαν σήμερα ο Ρίσι Σούνακ και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

    Επιπλέον, το ανοδικό άνοιγμα στη Wall Street λειτούργησε θετικά και στην Ευρώπη, οδηγώντας τους χρηματιστηριακούς δείκτες σε άνοδο.

    Πώς κινήθηκαν οι ευρωαγορές τη Δευτέρα

    Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε στις 462,58 μονάδες με ισχυρή άνοδο 1,07%.

    Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 7.935,11 μονάδες με ήπια άνοδο 0,72%.

    Ο γερμανικός δείκτης DAX έκλεισε στις 15.381,43 μονάδες με ισχυρή άνοδο 1,13%.

    Ο γαλλικός δείκτης CAC 40 έκλεισε στις 7.295,55 μονάδες με ισχυρή άνοδο 1,51%.

    Ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB έκλεισε στις 27.444,31 μονάδες με ισχυρή άνοδο 1,70%, ενώ ο ισπανικός δείκτης IBEX 35 έκλεισε στις 9.314,30 μονάδες με ισχυρή άνοδο 1,23%.

    Από τις μετοχές του Stoxx 600 με τη μεγαλύτερη άνοδο έκλεισαν οι Samhaellsbyggnadsbolaget i Norden AB Series B (9,31%) και Fluidra S.A. (6,91%), ενώ οι μεγαλύτερες απώλειες σημειώνονται στις Dechra Pharmaceuticals PLC  (-9,21%) και Netcompany Group A/S (-5,62%).

    Διαβάστε επίσης:

    Goldman Sachs: Οι αυξήσεις στα επιτόκια και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού θα… σοκάρουν τις αγορές



    ΣΧΟΛΙΑ