• ΑΓΟΡΕΣ

    Goldman Sachs: Οι αυξήσεις στα επιτόκια και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού θα… σοκάρουν τις αγορές

    David Solomon, CEO Goldman Sachs

    David Solomon, CEO Goldman Sachs


    Οι μετοχές φαίνεται να παραβλέπουν τις κινήσεις των επιτοκίων και από την ΕΚΤ αλλά και από τη Fed, γεγονός που θα φέρει μόνο προβλήματα στις αγορές και τις μετοχές εκτιμούν οι οικονομολόγοι και οι στρατηγικοί αναλυτές του οίκου Goldman Sachs.

    Η οικονομική ανθεκτικότητα αυξάνει τον κίνδυνο επέκτασης του κύκλου αύξησης των επιτοκίων και οι οικονομολόγοι της τράπεζας πρόσθεσαν στις προβλέψεις της Fed μια αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μ.β. τον Ιούνιο.

    Την ίδια στιγμή ο Sven Jari Stehn, υπεύθυνος για την ευρωπαϊκή αγορά από την Goldman Sachs, αύξησε τις προβλέψεις του για το επιτόκιο της ΕΚΤ και τώρα βλέπει το τελικό επιτόκιο στο 3,5% τον Ιούνιο, αντανακλώντας μια σειρά από εξελίξεις.

    Την περασμένη εβδομάδα τα στοιχεία για τις ΗΠΑ συνέχισαν να βρίσκονται σε ισχυρή βάση, με τις λιανικές πωλήσεις να αυξάνονται πάνω από τις προσδοκίες και με ενδείξεις ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός παραμένει αυξημένος, εξηγεί η αμερικανική τράπεζα.

    Η αγορά έχει αρχίσει να τιμολογεί τόσο ένα υψηλότερο τελικό επιτόκιο όσο και λιγότερες περικοπές μετά την κορύφωση.

    Τα ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία, όπως οι μετοχές έχουν αγνοήσει ως τώρα την ανατιμολόγηση των επιτοκίων, αλλά την Παρασκευή οι μετοχές ήδη άρχισαν να αλλάζουν βηματισμό. Από την αρχή του έτους, οι μετοχές τεχνολογίας, μικρής κεφαλαιοποίησης και ανάπτυξης συνέχισαν να υπεραποδίδουν έναντι των μετοχών αξίας και έχει δημιουργηθεί ένα μεγάλο χάσμα μεταξύ της σχετικής απόδοσης του Nasdaq έναντι του S&P 500, το οποίο θα πρέπει να κλείσει, εκτιμά η επενδυτική τράπεζα.

    Η αβεβαιότητα γύρω από το τελικό ύψος των επιτοκίων από Fed και ΕΚΤ θα μπορούσε να διατηρήσει τη μεταβλητότητα υψηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ακόμη και αν ο πληθωρισμός υποχωρήσει.

    «Η σχετική επικινδυνότητα των ομολόγων έναντι των μετοχών μπορεί να εξηγήσει εν μέρει γιατί τα ασφάλιστρα κινδύνου των μετοχών έχουν συμπιεστεί τόσο πολύ και παραμένουν χαμηλά παρά τους κινδύνους που απορρέουν, την πίεση στα περιθώρια κέρδους και την περιορισμένη ανοδική πορεία των κερδών για το 2023», εξηγεί η Goldman Sachs.

    «Ενώ έχουμε γίνει πιο ουδέτεροι από άποψη τακτικής βοηθούμενοι από την καλύτερη μακροοικονομική κατάσταση, τα ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία, από εδώ και πέρα, θα είναι πιο ευάλωτα σε μακροοικονομικές εκπλήξεις», προβλέπουν οι αναλυτές του αμερικανικού οίκου.

    Ειδικά για την Ευρωζώνη, παρά τη μεγαλύτερη της αναμενόμενης μείωση του συνολικού πληθωρισμού από την κορύφωση του Οκτωβρίου, ο πυρήνας του πληθωρισμού σε επίπεδο ζώνης αυξήθηκε περαιτέρω σε 5,3%.

    Αν και ο εποχικά προσαρμοσμένος μηνιαίος πυρήνας του πληθωρισμού έχει αρχίσει να υποχωρεί, οι διαδοχικές πιέσεις στις τιμές παραμένουν σημαντικά πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ και παραμένει ο κίνδυνος προς την κατεύθυνση υψηλότερων επιτοκίων πολιτικής. Μια αύξηση των 50 μ.β. τον Μάιο παραμένει «ζωντανή» και στις μετοχές δεν θα… αρέσει καθόλου, καταλήγει η τράπεζα.

    Διαβάστε επίσης:

    Societe Generale: Κλείνει το trade στα ελληνικά ομόλογα

    Jaime Rogozinski: Ο ιδρυτής της WallStreetBets που άλλαξε τους κανόνες του trading και έκανε μόδα τις meme μετοχές

     



    ΣΧΟΛΙΑ