• Σχόλιο Αγοράς

    Ισχυρές απώλειες στη Wall Street: Στο -2,05% έκλεισε ο Dow Jones στη χειρότερη συνεδρίαση από τον Οκτώβριο

    • NewsRoom
    Wall Street


    Με ισχυρές απώλειες έκλεισαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τον Dow Jones να κλείνει στο κόκκινο για τρίτη σερί ημέρα στην χειρότερη συνεδρίασή του από τον Οκτώβριο.

    Την ώρα που οι επενδυτές ανέμεναν τα αποτελέσματα των κολοσσών της τεχνολογίας Apple και Facebook, το ενδιαφέρον στράφηκε απότομα στις εξελίξεις γύρω από τις μετοχές της GameStop αλλά και της AMC Entertainment, οι οποίες οδηγούν σε απόγνωση τα hedge funds που τοποθετήθηκαν με θέσεις short σε αυτές, έπειτα από την χειραγώγηση που πραγματοποιείται μέσω του Reddit. Εκατομμύρια χρήστες του κατάφεραν να δημιουργήσουν μια επενδυτική τρέλα, οδηγώντας στη δημιουργία δύο εντυπωσιακών επενδυτικών φουσκών που αναγκάζουν τα διάσημα hedge funds σε βαριές απώλειες. Μάλιστα στο θέμα παρενέβη η διοίκηση του Nasdaq, ζητώντας την άμεση παρέμβαση των ρυθμιστικών αρχών.

    Μόνο σήμερα η μετοχή της GameStop εκτοξεύθηκε κατά 134,84% ενώ αυτή της ACM κατά 301,21%!

    Αρνητικά στο κλίμα στην αγορά επέδρασαν και οι ανακοινώσεις της  η οποία αν και δεν άλλαξε την νομισματική της πολιτική, διατηρώντας αμετάβλητα κοντά στο 0 τα βασικά της επιτόκια, σημείωσε ότι ο ρυθμός ανάκαμψης της οικονομίας έχει επιβραδυνθεί, με τον επικεφαλής της Τζερόν Πάουελ να παραδέχεται πως η οικονομία παραμένει μακριά από την ανάκαμψη.

    Κατά τα λοιπά, η Microsoft ανακοίνωσε αύξηση των καθαρών κερδών στο τρίμηνο άνω του 30% στα 15,5 δισ. δολάρια, ενώ για πρώτη φορά οι πωλήσεις ξεπέρασαν σε ένα τρίμηνο τα 40 δισ. δολάρια, και διαμορφώθηκαν στα 43,1 δισ. δολάρια με άνοδο 17%.  Παράλληλα, η  AMD ανακοίνωσε για πρώτη φορά έσοδα πάνω από 3 δισ. δολάρια σε ένα τρίμηνο.

    Στον αντίποδα η Boeing ανακοίνωσε διεύρυνση ζημιών στο δ΄ τρίμηνo κατά περισσότερα από 11,9 δισ. δολάρια. Πάντως, η εταιρεία είδε με ικανοποίηση την άδεια για επανέναρξη των πτήσεων των 737 ΜΑΧ στην Ευρώπη.

    Πέρα από τα αποτελέσματα, η αγορά εξακολουθεί να παρακολουθεί τις εξελίξεις γύρω από τον εμβολιασμό σε Ευρώπη και ΗΠΑ, καθώς και την κόντρα της ΕΕ με την AstraZeneca. Η προβληματική κατάσταση με τις παραδόσεις εμβολίων και οι αναγκαστικές αλλαγές στα προγράμματα εμβολιασμοί προκαλούν έντονο προβληματισμό στις αγορές της Ευρώπης, με την ανησυχία να αντικατοπτρίζεται και στην αγορά της Νέας Υόρκης

    Στα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν, οι νέες παραγγελίες για διαρκή αγαθά αυξήθηκαν κατά 0,2% τον Δεκέμβριο από τον Νοέμβριο.

    Σε αυτό το κλίμα ο Dow Jones έκλεισε στις 30.303,17 μονάδες σημειώνοντας απώλειες -2,05%, ο  S&P 500 στις 3.750,77 μονάδες με απώλειες -2,57% ενώ ο
    Nasdaq στις 13.270,60 μονάδες με απώλειες -2,61%.

    Από τις 30 μετοχές του Dow Jones μόλις 4 έκλεισαν με άνοδο (3M 6,08%, Walgreens 4,05%, Cisco 0,97% και Microsoft 0,25%). Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι μετοχές των Boeing (-3,97%), Merck (-3,96%) και McDonald’s (-3,89%).

    Αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης η Facebook ανακοίνωσε καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα για το τρίμηνο. Αντίθετα η Tesla δεν κατάφερε να ανταπεξέλθει στις προσδοκίες των αναλυτών για τα κέρδη τριμήνου.

     



    ΣΧΟΛΙΑ