• Σχόλιο Αγοράς

    Ισχυρά κέρδη στις ευρωαγορές με το βλέμμα σε ΕΚΤ και Nord Stream 1


    Ανοδικά έκλεισαν οι ευρωαγορές την συνεδρίαση της Τρίτης με το ράλι να ενισχύεται μετά την διαβεβαίωση της Ρωσίας ότι θα συνεχίσει να η λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1.

    Την μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο DAX στην Φρανκφούρτη, προσθέτοντας 348 μονάδες, μιας και η Γερμανία είναι το πιο εξαρτημένο μέλος της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο. Η οικονομία της Γερμανίας εξαρτάται τόσο άμεσα από το φυσικό αέριο, που σύμφωνα με οικονομολόγους της χώρας, για το 2023 προβλέπεται συρρίκνωση άνω του 2% στο ΑΕΠ της σε περίπτωση μείωσης του φυσικού αερίου, ενώ αντίθετα αν δεν σταματήσει η ροή φυσικού αερίου, η αύξηση του ΑΕΠ προβλέπεται άνω του 3%. Μια διακοπή των παραδόσεων φυσικού αερίου, σύμφωνα με πιο μετριοπαθή κορυφαία οικονομικά ερευνητικά ινστιτούτα της Γερμανίας, θα οδηγούσε σε σοβαρή ύφεση τη Γερμανία, με το ΑΕΠ της να μειώνεται, αποκλειστικά και μόνο από τη μείωση του φυσικού αερίου κατά 1,9% για το 2022.

    Η σύγχυση που προκλήθηκε χθες λόγω επιστολής της Gazprom, ότι δεν μπορεί να εξυπηρετήσει ευρωπαίο πελάτη λόγω «ανωτέρας βίας», έσβησε σήμερα, με τους επενδυτές να υποδέχονται πανηγυρικά την είδηση για τον Nord Stream 1, εστιάζοντας παράλληλα και στην ΕΚΤ η οποία αναμένεται να ανακοινώσει ισχυρή άνοδο των επιτοκίων για την καταπολέμηση του πληθωρισμού. Σύμφωνα με πηγές του Bloomberg η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μπορεί να εξετάσει την πιθανότητα διπλάσιας αύξησης των επιτοκίων την Πέμπτη από τις 25 μονάδες βάσης που είχε προαναγγείλει τον περασμένο μήνα.

    Οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 φαίνεται να επανεκκινούν την Πέμπτη, όπως ήταν προγραμματισμένο, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης, δήλωσαν στο Reuters δύο πηγές. Ο αγωγός, ο οποίος αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 1/3 των ρωσικών εξαγωγών φυσικού αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, σταμάτησε για δέκα ημέρες στο πλαίσιο εργασιών συντήρησης στις 11 Ιουλίου.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο αυξήθηκε κατά 9,6%. Ο χαμηλότερος πληθωρισμός ανά την Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν τον Ιούνιο στη Μάλτα (6,1%), στη Γαλλία (6,5%) και στη Φινλανδία (8,1%). Στον αντίποδα οι υψηλότερες αυξήσεις τιμών κατεγράφησαν στην Εσθονία (22%), στη Λιθουανία (20,5%) και στη Λετονία 19,2%.

    Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κέρδισε 1,39% στις 423,43 μονάδες. Ο Euro Stoxx 50 ισχυροποιήθηκε 2,17% στις 3.588 μονάδες, o FTSE 100 στο Λονδίνο ανέβηκε 1,09% στις 7.301 μονάδες και ο DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύθηκε 2,72% στις 13.312 μονάδες. Ο CAC 40 στο Παρίσι έγραψε κέρδη 1,79% στις 6.201 μονάδες.

    Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο ανέβηκε 2,46% στις 21.690 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη ισχυροποιήθηκε 2% στις 8.122 μονάδες.



    ΣΧΟΛΙΑ