• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Νίκησαν οι πωλητές – Σφοδρή διόρθωση για τους τραπεζικούς τίτλους

    • NewsRoom
    Χρηματιστήριο


    Βαριές απώλειες, οι οποίες διευρύνθηκαν σε ποσοστό άνω του 2%, καταγράφει ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, χάνοντας και τις 670 μονάδες, με τις πιέσεις να ισχυροποιούνται και να επεκτείνονται κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης σε ολόκληρο το ταμπλό.

    Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 662,67 μονάδες σημειώνοντας πτώση 2,36%. Ο τζίρος ανήλθε στα 84,9 εκατ. ευρώ ενώ ο όγκος στα 71,6 εκατ. τεμάχια.

    Μόλις 16 «χαρτιά» διατήρησαν θετικό πρόσημο, καθώς η αγορά φαίνεται πως έχει μπει σε φάση συσσώρευσης, ακολουθώντας τη διεθνή τάση, μετά και τις προειδοποιήσεις του ΟΟΣΑ για βαρύ πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία, το οποίο θα επιδεινωθεί αν υπάρξει δεύτερο κύμα, κάτι που ο Οργανισμός θεωρεί εξίσου πιθανό.

    Στο «κόκκινο» σήμερα σύσσωμος ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος έκλεισε 371,18 μονάδες με απώλειες 5,04%, με την Alpha Bank ΑΛΦΑ 1,32% 1,54 να έχει γυρίσει και αυτή πτωτικά, μετά τα χθεσινά κέρδη του +3,97%.  Η μετοχή της έκλεισε τελικά στο -4,45%

    Απώλειες  5% για τη Eurobank, και 3,15% για την Πειραιώς, ισχυρότατες για την Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ -0,28% 7,05, που υποχωρεί στα 1,36 ευρώ με βουτιά  -6,85%, μετά την ανακοίνωσή της ότι στη Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Ιουνίου θα συζητήσει, μεταξύ άλλων, την παροχή εξουσιοδότησης προς το διοικητικό συμβούλιο για να αποφασίσει ΑΜΚ ή και έκδοση μετατρέψιμων ομολογιακών δανείων.

    Σε αρνητικό πρόσημο γύρισε και ο τίτλος της Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ 0% 2,50, στα 1,056 ευρώ.

    «Άντεξε» η Coca-Cola, στα 23,81 ευρώ, με μικρές απώλειες έκλεισε ο ΟΤΕ, ισχυρές πιέσεις για τον ΟΠΑΠ που προσγειώθηκε στα 8,8 ευρώ, αντιστοίχως στο –5,97% και η Motor Oil, πάνω από 3,5% για τον Τιτάνα, οριακά άνω του 3% οι απώλειες για την Lamda, πάνω από 2% για τη ΓΕΚ Τέρνα ΓΕΚΤΕΡΝΑ 0,52% 15,54. Τις μεγαλύτερες απώλειες πάντως σημείωσε η μετοχή της Aegean που έκλεισε στο -7,84%.

    Όπως σημείωνε στο εβδομαδιαίο δελτίο της την Παρασκευή η Beta Χρηματιστηριακή, τεχνικά ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με την κυριότερη αντίσταση της Αγοράς που ορίζεται από το καθοδικό κενό της 9ης Μαρτίου (677 – 684). Αν ο Γενικός Δείκτης ξεπεράσει αυτή την ζώνη τιμών, το επόμενο πεδίο ισχυρής προσφοράς βρίσκεται στην ζώνη 720 – 725 μονάδων όπου υπάρχει εκ νέου καθοδικό χάσμα από την συνεδρίαση της 5ης Μαρτίου. Οι 40 μονάδες ανόδου που χωρίζουν τον Γενικό Δείκτη από το «ξέφωτο» των 800 θα απαιτήσουν συναλλαγές και ευρύτερη δραστηριοποίηση δυνάμενων από την Αγορά καθώς στο καθοδικό οίστρο του τέλους Φεβρουαρίου και του πρώτου δεκαήμερου του Μαρτίου υπήρξαν συνεχόμενες 12 συνεχόμενες συνεδριάσεις που ο Γενικός Δείκτης έγραψε συναλλαγές άνω των 100 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, οι ταλαντωτές οδεύουν προς υπερτιμημένες ζώνες οι οποίες συμπίπτουν με τα επίπεδα των 700 μονάδων. Οι αγοραστές θα έχουν δύσκολο έργο στην διάσπαση της εν λόγω ζώνης καθώς εκτός από τα εγκλωβισμένα κεφάλαια θα κληθούν να απορροφήσουν και τους κερδισμένους των δύο προηγούμενων μηνών. Επομένως θα αναμέναμε το ανοδικό σενάριο βραχυπρόθεσμα να δοκιμάζει την ζώνη των 690-700 μονάδων και εν συνεχεία να διορθώνει συντηρητικά αποφορτίζοντας τους ταλαντωτές. Από το μέγεθος της διόρθωσης θα εξαχθούν συμπεράσματα για την εξάντληση της δυναμικής της ανόδου στην παρούσα φάση και αν η αγορά θα μπει σε κύκλο συσσώρευσης πριν την νέα ανοδική της απόπειρα.

    Αρνητικό το κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια

    Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία διέγραψαν τα αρχικά κέρδη τους, όπως και τα futures της Wall Street, μετά τις ζοφερές προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία που σκιαγράφησε ο ΟΟΣΑ και την προειδοποίηση του κορυφαίου λοιμωξιολόγου των ΗΠΑ ότι η επιδημία του κορονοϊού δεν έχει καθόλου τελειώσει.

    Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 καταγράφει πλέον απώλειες, όπως και τα futures του S&P 500, με τα αρχικά κέρδη να εξανεμίζονται.

    Ο ΟΟΣΑ προέβλεψε ότι η παγκόσμια οικονομία θα συρρικνωθεί φέτος κατά 6%.

    Αποκλιμακώνεται η απόδοση του 10ετούς ομολόγου

    Περαιτέρω υποχώρηση σημειώνει σήμερα η απόδοση του 10ετούς τίτλου του Ελληνικού Δημοσίου, μετά τη χθεσινή έξοδο στις αγορές.



    ΣΧΟΛΙΑ