• Σχόλιο Αγοράς

    Ήπια άνοδος στις ευρωαγορές – Στο +0,61% ο Stoxx 600

    ευρωαγορές


    Με ήπια άνοδο έκλεισαν σήμερα, Πέμπτη, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, βρίσκοντας στήριξη στο θετικό άνοιγμα της Wall Street, μετά τη δημοσίευση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και τις λιγότερες από το αναμενόμενο αιτήσεις επιδόματος ανεργίας.

    Στον απόηχο των μακροοικονομικών στοιχείων των ΗΠΑ

    Χθες, οι αγορές αντέδρασαν θετικά στην ανακοίνωση της υποχώρησης του πληθωρισμού στο 3%.

    Ωστόσο, ο δομικός πληθωρισμός παρέμεινε σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα στο 4,8%, αν και κατέγραψε μία από τις μικρότερες αυξήσεις από το 2021, κατά 0,2%. Τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό ήταν χαμηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών.

    Παράλληλα, εξαιρουμένων των τομέων των τροφίμων, της ενέργειας και του εμπορίου, ο δείκτης σημείωσε άνοδο 2,6% σε ετήσια βάση έναντι 2,8% τον προηγούμενο μήνα.

    Όσον αφορά τις τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ σημείωσαν μικρότερη άνοδο από ό,τι αναμενόταν τον Ιούνιο, γεγονός που αποτελεί μια ακόμα ένδειξη ότι ο πληθωρισμός κινείται καθοδικά.

    Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών παραγωγού ενισχύθηκε 0,1% τον Ιούνιο σε σχέση με τον Ιούνιο του προηγούμενου έτους. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο από τον Σεπτέμβριο του 2020, την ώρα που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα ενισχυθεί 0,2%.

    Επιπλέον, αυτή την εβδομάδα έκπληξη για τους αναλυτές προκάλεσαν οι αιτήσεις επιδόματος ανεργίας, οι οποίες σημείωσαν απροσδόκητη πτώση.

    Πιο συγκεκριμένα, οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας υποχώρησαν στις 237.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 8 Ιουλίου από 249.000 μία εβδομάδα νωρίτερα, την ώρα που οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στις 250.000.

    Τα παραπάνω δεδομένα έδωσαν ελπίδες στους επενδυτές ότι η Fed μπορεί και να μην προχωρήσει στις αυξήσεις επιτοκίων, που προέβλεψαν οι αξιωματούχοι στην τελευταία  συνεδρίαση της FOMC , οι οποίοι όπως έχουν δηλώσει στο πρόσφατο παρελθόν, πριν προχωρήσουν σε νέες αυξήσεις θα εξετάζουν την πορεία της οικονομίας με τη βοήθεια των τρέχοντων μακροοικονομικών δεδομένων.

    Έρχονται δύο νέες αυξήσεις και στα επιτόκια της ΕΚΤ;

    Εδώ και αρκετό καιρό έχει καταστεί σαφές από τις κεντρικές τράπεζες ότι στοχεύουν στον αποπληθωρισμό και πιο συγκεκριμένα να κατακτήσουν τον πάγιο πλέον στόχο τους για ένα πληθωρισμό του 2%.

    Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, όπως και οι υπόλοιποι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει με τη σειρά τους ότι δεν πρόκειται να παρεκκλίνουν από αυτό τον στόχο.

    Άλλωστε το έχουν αποδείξει και στο πρόσφατο παρελθόν, όταν προχώρησαν σε νέα αύξηση επιτοκίων την περίοδο της κρίσης στον τραπεζικό κλάδο με την κατάρρευση της Ελβετικής Credit Suisse και την εξαγορά της από την UBS.

    Νωρίτερα σήμερα, δημοσιεύματα έκαναν λόγο για το ενδεχόμενο μίας νέας αύξησης των επιτοκίων και μετά τον Ιούλιο, προκειμένου να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2%, σύμφωνα με τους υπευθύνους χάραξης πολιτικής της κεντρικής τράπεζας.

    Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκιά της στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 22 ετών στη συνεδρίαση της 14ης-15ης Ιουνίου και διαμήνυσε ότι η ένατη συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων ήταν σχεδόν δεδομένη τον Ιούλιο, καθώς προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει πάνω από τον στόχο του 2% μέχρι το τέλος του 2025.

    Τα πρακτικά της συνεδρίασης του Ιουνίου που δημοσιεύθηκαν από την ΕΚΤ την Πέμπτη έδειξαν ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων ενδέχεται να συνεχιστούν στην επόμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας τον Σεπτέμβριο.

    Πώς κινήθηκαν σήμερα οι ευρωαγορές

    Σε θετικό έδαφος κινήθηκαν σήμερα, οι ευρωαγορές, ολοκληρώνοντας τη σημερινή συνεδρίαση με ήπια κέρδη.

    Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε στις 461,36 μονάδες με άνοδο 0,61%.

    Από τις μετοχές του δείκτη, με τη μεγαλύτερη άνοδο έκλεισαν οι Swatch Group (6,90%) και VAT Group (6,13%), ενώ με τις μεγαλύτερες απώλειες έκλεισαν οι Viaplay Group AB Series B (-23,59%) και Indutrade AB (-4,78%).

    Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 7.440,21 μονάδες με ήπια άνοδο 0,32%.

    Με κέρδη έκλεισε και ο γερμανικός δείκτης DAX, ο οποίος άγγιξε τις 16.141,03 μονάδες με ήπια άνοδο 0,74%.

    Αντίστοιχα, ο γαλλικός δείκτης CAC 40 έκλεισε στις 7.369,80 μονάδες με άνοδο 0,50%.

    Όσονα αφορά τους περιφερειακούς δείκτες, ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε στις 28.774,77 μονάδες με άνοδο 0,78% και ο ισπανικός δείκτης IBEX 35 έκλεισε στις 9.478,70 μονάδες με άνοδο 0,26%.

     

    Διαβάστε επίσης:

    Motor Oil: Χρηματοδότηση €127 εκατ. από Innovation Fund για δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα

    Χρηματιστήριο: Και το πάρτι συνεχίζεται σε Άβαξ, Ιντρακάτ, Aegean, Jumbo (14 πακέτα) και τράπεζες

    Wall Street: Άνοιγμα με θετικά πρόσημα στον απόηχο των στοιχείων για πληθωρισμό και αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας

     



    ΣΧΟΛΙΑ