• Σχόλιο Αγοράς

    Ήπια άνοδος στις ευρωαγορές – Στο 0,13% ο Stoxx 600

    Ευρωαγορές


    Με άνοδο έκλεισαν σήμερα, Τετάρτη, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μόλις λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του δείκτη τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ/CPI) στις ΗΠΑ.

    Ο προηγούμενος μήνας ήταν ένας μήνας γεμάτος αναταραχές στον τραπεζικό κλάδο, λόγω της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank και της First Republic, αλλά και λόγω του θρίλερ με την Credit Suisse και τη εξαγορά της από τη UBS. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα σε βαριά τραπεζικά sell off, πράγμα που επηρέασε τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη και στην Αμερική. Παρά την τραπεζική κρίση, που αντιμετωπίστηκε σταδιακά, οι κεντρικές τράπεζες σε Ευρώπη και Αμερική, προχώρησαν σε νέα αύξηση των επιτοκίων τους για τον μήνα Μάρτιο, προκειμένου να επιτεθούν στον πληθωρισμό.

    Όσον αφορά το σήμερα, νωρίτερα μέσα στην ημέρα, ο Francois Villeroy de Galhau, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε στο Bloomberg ότι η Ευρωζώνη αντιμετωπίζει τον κίνδυνο παγίωσης του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα, με την ΕΚΤ να παραμένει αποφασισμένη να τον καταπολεμήσει, διατηρώντας τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

    Ωστόσο, αυτό δεν πτόησε καθόλου τους επενδυτές, καθώς βρήκαν στήριξη από το θετικό άνοιγμα της Wall Street, μετά την ανακοίνωση της υποχώρησης του ρυθμού αύξησης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ για τον Μάρτιο του 2023 στο 5%. Να σημειωθεί δε, ότι ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις ασταθείς τιμές τροφίμων και ενέργειας παρέμεινε υψηλός, στο 5,6%.

    Αυτό επηρέασε θετικά τους επενδυτές και στην Ευρώπη, καθώς ελπίζουν ότι σύντομα η ΕΚΤ ενδεχομένως να ακολουθήσει μία λιγότερο αυστηρή νομισματική πολιτική.

    Ήπια άνοδος στις ευρωαγορές – Πώς κινήθηκαν οι χρηματιστηριακοί δείκτες

    Σε θετικό έδαφος κινήθηκαν την Τετάρτη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, κλείνοντας με ήπια άνοδο.

    Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε στις 462,38 μονάδες με ήπια άνοδο 0,13%. Από τις μετοχές του δείκτη με τη μεγαλύτερη άνοδο έκλεισαν οι Volvo AB Series B (7,35%) και Rational AG (4,82%), ενώ οι μεγαλύτερες απώλειες σημειώθηκαν στις SGS S.A. (-95,91%) και Merck KGaA (-7,39%).

    Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 7.824,84 μονάδες 0,50%.

    Ο γερμανικός δείκτης DAX έκλεισε στις 15.703,60 μονάδες με ήπια άνοδο 0,31%.

    Ο γαλλικός δείκτης CAC 40 έκλεισε στις 7.396,94 μονάδες με οριακή άνοδο 0,09%.

    Ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB έκλεισε στις 27.629,34 μονάδες με ήπια άνοδο 0,38%.

    Ο ισπανικός δείκτης IBEX 35 έκλεισε στις 9.278,70 μονάδες με ήπια άνοδο 0,44%.

    Διαβάστε επίσης:

    Γουόρεν Μπάφετ: Ποιοι κινδυνεύουν από την κατάρρευση των τραπεζών



    ΣΧΟΛΙΑ