• Οικονομία

    Francois Villeroy de Galhau (ΕΚΤ): Υπάρχει κίνδυνος να παγιωθεί ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη

    • Bloomberg

    Francois Villeroy de Galhau


    Η ευρωζώνη αντιμετωπίζει τον κίνδυνο παγίωσης του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα, τον οποίο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είναι αποφασισμένη να καταπολεμήσει διατηρώντας τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Francois Villeroy de Galhau.

    Ενώ οι τιμές της ενέργειας υποχώρησαν νωρίτερα από το αναμενόμενο και οι ανοδικές πιέσεις στο κόστος των τροφίμων αναμένεται να εξασθενίσουν από το τρίτο τρίμηνο, ο δομικός πληθωρισμός – συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών – αυξάνεται σταθερά τους τελευταίους μήνες, δήλωσε ο επικεφαλής της Τράπεζας της Γαλλίας.

    «Αντιμετωπίζουμε τώρα τον κίνδυνο παγιωμένου πληθωρισμού, ο οποίος έγκειται στην υποκείμενη ή βασική συνιστώσα», δήλωσε την Τρίτη. «Με άλλα λόγια, ο πληθωρισμός έχει γίνει πιο εκτεταμένος και ενδεχομένως πιο επίμονος».

    Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Villeroy ήταν ο πρώτος αξιωματούχος της ΕΚΤ που σημείωσε ότι η πιο επιθετική περίοδος νομισματικής σύσφιγξης που έχει δει η ευρωζώνη μπορεί να φτάνει στο τέλος της.

    Την Τρίτη, δήλωσε ότι η επίδραση των μέχρι σήμερα αυξήσεων των επιτοκίων θα γίνει μεγαλύτερη τους επόμενους μήνες και ότι αν η ΕΚΤ αυξήσει περαιτέρω το κόστος δανεισμού μπορεί να μην γίνει με τον ίδιο ρυθμό.

    «Η αντίδραση της νομισματικής μας πολιτικής στην αύξηση του πληθωρισμού ήταν ισχυρή και γρήγορη», δήλωσε ο Villeroy.

    «Εμείς στην ΕΚΤ περνάμε τώρα από ένα σπριντ σε έναν αγώνα δρόμου μεγάλων αποστάσεων. Στις επόμενες συνεδριάσεις μας, θα λάβουμε αποφάσεις σχετικά με πιθανές νέες αυξήσεις επιτοκίων εξετάζοντας τρεις βασικούς οικονομικούς δείκτες: τις προοπτικές του πληθωρισμού, τον δομικό πληθωρισμό και τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής».

    Διαβάστε ακόμη:

    Κλάας Νοτ (ΕΚΤ): Σίγουρα δεν τελειώσαμε με τις αυξήσεις επιτοκίων

    «Αγκαζέ» με τα ιταλικά παραμένουν τα ελληνικά ομόλογα – Κρίσιμα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ την Τετάρτη, στη σκιά φόβων για οικονομική επιβράδυνση



    ΣΧΟΛΙΑ