• Οικονομία

    Στο 5% ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ-Θετική η πρώτη αντίδραση της αγοράς

    • NewsRoom


    Υποχώρησε στο 5% ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ για τον μήνα Μάρτιο σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας, σε χαμηλό δύο ετών. Ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις ασταθείς τιμές τροφίμων και ενέργειας παρέμεινε υψηλός, στο 5,6%.

    H Wall Street άνοιξε σε θετικό έδαφος με τους επενδυτές να τροφοδοτούν την αισιοδοξία για μια πιθανή μεταστροφή της Fed στην αύξηση των επιτοκίων, μετά την συνεδρίαση του Μαΐου, παρέμειναν όμως συγκρατημένοι, με την άνοδο να μην ξεπερνάει το 0,50% στους αμερικάνικους δείκτες.

    Αντίστοιχα και στις ευρωαγορές, κατεγράφη ένα άλμα άνω του 1% αμέσως μετά την ανακοίνωση των στοιχεία του πληθωρισμού, όμως στη συνέχεια περιορίστηκαν τα κέρδη.

    Το ευρώ και η στερλίνα κατέγραψαν άνοδο άνω του 0,50% έναντι του δολαρίου, το οποίο υποχώρησε υπό την πίεση των σεναρίων για μεταστροφή της Fed.

    Παραμένουν οι πιέσεις

    Τα στοιχεία για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή αν και παραμένουν υπό πίεση λόγω του υψηλού δομικού πληθωρισμού, δείχνουν σημάδια υποχώρησης τον Μάρτιο. Ο ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 0,4% τον περασμένο μήνα, ύστερα από μία αύξηση 0,5% τον Φεβρουάριο. Ο συνολικός ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 0,1%, κυρίως λόγω της υποχώρησης των τιμών της βενζίνης και του φυσικού αερίου.

    Μέχρι την Παρασκευή, οι αγορές θα έχουν πληθώρα στοιχείων για αξιολόγηση, καθώς αργότερα την Τετάρτη θα δημοσιοποιηθούν τα πρακτικά της Fed της προηγούμενης συνεδρίασης, την Πέμπτη ο δείκτης τιμών παραγωγού και τα στοιχεία ανεργίας, ενώ την Παρασκευή θα ανοίξει ο κύκλος των αποτελεσμάτων για τις αμερικανικές τράπεζες, ύστερα από τις αναταράξεις στον τραπεζικό κλάδο μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank. Οι αγορές παραμένουν επιφυλακτικές απέναντι στις τράπεζες, αν και ο τραπεζικός δείκτης δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί.

    Στο μέτωπο της Fed, o ομόφωνα επιθετικός τόνος των Αμερικανών τραπεζιτών φαίνεται να εξασθενεί με κάποιους να επιμένουν ότι η Fed έχει ακόμα πολλή δουλειά με τα επιτόκια, ενώ κάποιους άλλους να προτείνουν σύνεση και υπομονή, στη σκιά της τραπεζικής αναταραχής τον προηγούμενο μήνα.

    Tα στοιχήματα φαίνεται να έχουν κλειδώσει σε μία αύξηση κατά 0,25 τον Μάιο, με τις αγορές να είναι διχασμένες ακόμα σχετικά με τις επόμενες κινήσεις της κεντρικής τράπεζας.



    ΣΧΟΛΙΑ