• Σχόλιο Αγοράς

    “Γκρεμίστηκε” το πετρέλαιο WTI λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων

    • NewsRoom

    FILE PHOTO: A 3D printed oil pump jack is seen in front of displayed stock graph in this illustration picture, April 14, 2020. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration


    Ο αυξημένος αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κίνα και η πρόταση για υψηλότερα ποσοστά στα επιτόκια, “γκρέμισαν” το πετρέλαιο.

    Το δολάριο αυξήθηκε επίσης καθώς οι επενδυτές αφομοίωσαν τα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ. Ένα ισχυρότερο δολάριο κάνει το πετρέλαιο σε δολάρια πιο ακριβό για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.

    Σε αυτό το κλίμα, το συμβόλαιο εκπλήρωσης του Δεκεμβρίου του πετρελαίου WTI έπεσε κατά 3,95 δολάρια ή 4,6% για να διαμορφωθεί στα 81,64 δολάρια το βαρέλι. Το συμβόλαιο εκπλήρωσης του Ιανουαρίου του πετρελαίου Brent έπεσε κατά 3,46% για να διαμορφωθεί στα 89,78 δολάρια το βαρέλι

    Τι ανέφεραν οι αναλυτές

    Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Σεντ Λούις, Τζέιμς Μπούλαρντ, δήλωσε ότι ένας βασικός κανόνας νομισματικής πολιτικής θα απαιτούσε τα επιτόκια να αυξηθούν σε τουλάχιστον περίπου 5%, ενώ αυστηρότερες παραδοχές θα συνιστούσαν επιτόκια άνω του 7%.

    Η κατάσταση στην Κίνα

    Η Κίνα ανέφερε αυξανόμενες καθημερινές μολύνσεις Covid-19 και τα κινεζικά διυλιστήρια ζήτησαν να μειώσουν τον όγκο του αργού στη Σαουδική Αραβία τον Δεκέμβριο, ανέφερε το Reuters, επιβραδύνοντας επίσης τις αγορές αργού από τη Ρωσία. Ενώ ο φόρτος κρουσμάτων Covid της Κίνας είναι μικρός σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού στον κόσμο διατηρεί αυστηρές πολιτικές για την εξάλειψη των κρουσμάτων πριν εξαπλωθούν, μειώνοντας τη ζήτηση καυσίμων.

    Σε τεχνικούς δείκτες, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στις ΗΠΑ έπεσαν κάτω από τον απλό κινητό μέσο όρο των 50 ημερών, προκαλώντας ρευστοποίηση από funds, είπε ο Kissler, προσθέτοντας ότι αναμένει ότι η πίεση πιθανότατα θα συνεχιστεί στο πρώτο μέρος της επόμενης εβδομάδας.

    Οι γεωπολιτικές εντάσεις

    Η Πολωνία και το ΝΑΤΟ δήλωσαν την Τετάρτη ότι ένας πύραυλος που συνετρίβη μέσα στην Πολωνία-μέλος του ΝΑΤΟ ήταν πιθανότατα αδέσποτος που εκτοξεύτηκε από την αεράμυνα της Ουκρανίας και όχι ρωσικό χτύπημα, αμβλύνοντας τους φόβους ότι ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας θα διαρρεύσει στα σύνορα. «Ευτυχώς, αυτοί οι φόβοι έχουν αμβλυνθεί και η κατάσταση αποκλιμακώθηκε, γεγονός που οδήγησε τα κέρδη του πετρελαίου να αποκλιμακωθούν», δήλωσε ο Craig Erlam, ανώτερος αναλυτής αγοράς στον OANDA. «Η Κίνα παραμένει αρνητικός κίνδυνος για το πετρέλαιο στο εγγύς μέλλον».

    Το πετρέλαιο το βοήθησαν η μελέτη για τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ που μειώθηκαν κατά 5 εκατομμύρια βαρέλια μεγαλύτερο από το αναμενόμενο την πιο πρόσφατη εβδομάδα.

    Διαβάστε επίσης

    Χρυσός: “Βουτιά” στον απόηχο των στοιχείων για λιανικές πωλήσεις και ανεργία στις ΗΠΑ

    Ευρωαγορές: Μικτά πρόσημα λόγω Βρετανίας και Ουκρανίας



    ΣΧΟΛΙΑ