• Σχόλιο Αγοράς

    Χρυσός: “Βουτιά” στον απόηχο των στοιχείων για λιανικές πωλήσεις και ανεργία στις ΗΠΑ

    • NewsRoom
    ΡΑΥΔΟΙ ΧΡΥΣΟΥ


    Ο χρυσός υποχώρησε κοντά στο 1% μετά την ανάκαμψη του δολαρίου, καθώς οι επενδυτές υπολόγιζαν τα νέα οικονομικά στοιχεία από τις Ηνωμένες Πολιτείες για τον ρυθμό των μελλοντικών αυξήσεων των επιτοκίων.

    Διαβρώνοντας κάποια από την πρόσφατη άνοδο του χρυσού, τα στοιχεία έδειξαν ότι οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Οκτώβριο, ενώ οι αιτήσεις για τα επιδόματα ανεργίας υποχώρησαν την περασμένη εβδομάδα περισσότερο από το αναμενόμενο, δείχνοντας πως η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή. Τα στοιχεία προκάλεσαν ανησυχία καθώς θα μπορούν να δώσουν χώρο στην Federal Reserve για να συνεχίσει τις αυξήσεις της.

    Σε αυτό το κλίμα, το συμβόλαιο εκπλήρωσης Δεκεμβρίου του χρυσού σημείωσε πτώση κατά 12,80 δολάρια ή 0,7% για να διαμορφωθεί στα 1.763 δολάρια ανά ουγγιά. Ο δείκτης του δολαρίου αυξήθηκε, καθιστώντας τον χρυσό πιο ακριβό για άλλους κατόχους νομισμάτων.

    Ωστόσο, ο χρυσός θα μπορούσε να κινηθεί υψηλότερα στο τέλος του έτους εάν το δολάριο παραμείνει αδύναμο συνολικά και οι αποδόσεις συνεχίσουν να πέφτουν χαμηλότερα, πρόσθεσε ο Hewson. Ο χρυσός έφτασε στο ανώτατο όριο τριών μηνών των 1.786,35 δολαρίων ανά ουγγιά την Τρίτη υπό τους φόβους κλιμάκωσης της κρίσης στην Ουκρανία, αλλά οι τιμές έκτοτε υποχώρησαν καθώς οι εντάσεις υποχώρησαν.

    Η πρόεδρος της Fed του Σαν Φρανσίσκο, Mary Daly, είπε στο CNBC ότι είναι λογικό η Fed να αυξήσει το επιτόκιο πολιτικής της στο εύρος 4,75%-5,25% μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους και ότι η παύση των αυξήσεων επιτοκίων δεν αποτελεί μέρος της συζήτησης.

    Τα αυξανόμενα επιτόκια τείνουν να μειώνουν την ελκυστικότητα του χρυσού καθώς δεν πληρώνουν τόκους. Στο φυσικό μέτωπο, οι ελβετικές εξαγωγές χρυσού στην Ινδία μειώθηκαν ενώ παρέμειναν ισχυρές για την Κίνα και την Τουρκία τον Οκτώβριο, σύμφωνα με στοιχεία των ελβετικών τελωνείων την Πέμπτη.

    Πώς κινήθηκαν τα υπόλοιπα μέταλλα

    Το ασήμι Δεκεμβρίου “έχασε” 55 σεντς ή 2,6%, κλείνοντας στα 20,975 δολ. ανά ουγγιά.

    Το παλλάδιο Δεκεμβρίου υποχώρησε κατά 3,4%, στα 2.010 δολ. ανά ουγγιά.

    Η πλατίνα Ιανουαρίου απώλεσε 2,4%, στα 991,50 δολ. ανά ουγγιά.

    Ο χαλκός Δεκεμβρίου έχασε 9 σεντς ή 2,3%, στα 3,688 δολ. η λίβρα.

    Διαβάστε επίσης

    Ευρωαγορές: Μικτά πρόσημα λόγω Βρετανίας και Ουκρανίας

    UBS Year Ahead 2023: Ένα έτος διακυμάνσεων και οι προοπτικές

    Χρηματιστήριο: Μεγάλο πακέτο στην ΕΤΕ που ανέβασε τον τζίρο της αγοράς, επίμονος πωλητής στην Alpha



    ΣΧΟΛΙΑ