• Σχόλιο Αγοράς

    Futures Wall Street: Ήπιες απώλειες με το βλέμμα στραμμένο στο Ισραήλ

    Wall Street


    Ήπιες απώλειες παρουσιάζουν τα futures των βασικών δεικτών της Wall Street, μετά την επίθεση στο Ισραήλ, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως η χειρότερη επίθεση εδώ και δεκαετίες.

    Η επίθεση δε θα μπορούσε να αφήσει αλώβητες τις αγορές παγκομίως, γεγονός που αποτυπώνεται και στα futures των βασικών δεικτών, δύο ώρες περίπου πριν από το άνοιγμα των αγορών.

    Ειδικότερα, τα futures του Dow κινούνται με απώλειες 0,55% στις 33.225,1 μονάδες. Αντίστοιχα, τα futures του S&P κινούνται με απώλειες 0,66% στις 4.280,03 μονάδες, ενώ τα futures του Nasdaq στις 14.849,63 μονάδες με απώλειες που αγγίζουν το 0,83%.

    Την ίδια ώρα, ο δείκτης VIX που παρουσιάζει την αναμενόμενη μεταβλητότητα του χρηματιστηρίου εκτινάχθηκε περίπου στο 10%.

     

    Τα highlights των αγορών

    Αύξηση παρουσιάζουν οι τιμές του πετρελαίου, καθώς μεγαλώνει η ανησυχία ότι θα δημιουργηθεί πρόβλημα στον εφοδιασμό μετά την αιφνιδιαστική επίθεση στη Χαμάς στο Ισραήλ. Να σημειωθεί ότι η τιμή του πιο ενεργού συμβολαίου του Brent καταγράφει αύξηση μεγαλύτερη του 3%, ενώ οι τιμές του φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν πάνω από 12%, καθώς το Ισραήλ διαθέτει ένα υπεράκτιο κοίτασμα φυσικού αερίου υπό ανάπτυξη για εξαγωγή στην Ευρώπη.

    Ταυτόχρονα, λόγω της ανόδου στις τιμές του πετρελαίου, οι μετοχές των εταιρειών ενέργειας καταγράφουν και αυτές σημαντική άνοδο, όπως οι μετοχές της Occidental Petroleum Corp που καταγράφουν άνοδο 3,57% σε επίπεδο προαγοράς.

    Άνοδο επιπλέον παρουσιάζουν και οι μετοχές των εταιρειών άμυνας σε επίπεδο προαγοράς. Οι μετοχές της Lockheed Martin βρίσκονται στο +4,88%, της RTX στο +4,23% και της Northrop Grumman στο +3,61%, όπως επίσης αντίστοιχη είναι και η άνοδος των μετοχών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

    Σε επίπεδο μετοχών εκτός από όσα προαναφέραμε, οι μετοχές των American Airlines και United Airlines υποχωρούν στο -2,90% και -2,44%, έπειτα από τις εξελίξεις στο Ισραήλ που είχαν ως επακόλουθο την ακύρωση πτήσεων προς τη χώρα.

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι μετοχές της Disney, έπειτα από τις τελευταίες εξελίξεις με την Trian Fund Management του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία και επενδυτή Nelson Peltz, να είναι πλέον ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές της Walt Disney με μερίδιο αξίας άνω των 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων και να σχεδιάζει να δώσει νέο αέρα στις θέσεις του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας. Η μετοχή της Walt Disney σε επίπεδο προαγοράς καταγράφει άνοδο 1,44%.

    Επιπλέον, αυτή την εβδομάδα, που δεν άρχισε και με τον καλύτερο τρόπο για τις αγορές, θα μας απασχολήσουν και εταιρείες όπως οι Delta Air Lines, Walgreens Boots Alliance, JPMorgan Chase, Wells Fargo, Citigroup κ.ά., οι οποίες αναμένεται να ανακοινώσουν τα οικονομικά τους αποτελέσματα για το προηγούμενο τρίμηνο.

    Τι λένε οι προβλέψεις για την επόμενη αύξηση των επιτοκίων της Fed

    Την περασμένη Παρασκευή, οι χρηματιστηριακοί δείκτες έκλεισαν με θετικά πρόσημα με την αγορά να αξιολογεί τα τελευταία νέα από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ. Πιο συγκεκριμένα, oι νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα άγγιξαν τις 207.000 από τις 205.000 χιλιάδες, ενώ οι αναλυτές περίμεναν ότι θα φτάσουν στις 210.000. Παράλληλα, σε επίπεδο τεσσάρων εβδομάδων, ο μέσος όρος των αιτήσεων επιδόματος ανεργίας υποχώρησε στις 208.750 από τις 211.250 αιτήσεις. Την ίδια ώρα, οι μισθοί αυξήθηκαν λιγότερο τον περασμένο μήνα.

    Η έκθεση για την αγορά εργασίας θεωρείται ως κάτι αρνητικό για την αγορά, καθώς δίνει ώθηση στη Fed για να συνεχίσει την αυστηρή νομισματική πολιτική της, δεδομένου ότι οι αποφάσεις της FOMC της Fed θα εξαρτηθούν εκτός από τα επίπεδα του πληθωρισμού, και από τα μακροοικονομικά στοιχεία που σκιαγραφούν την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

    Βέβαια, ο επενδυτικός κόσμος έχει αποδεχθεί το γεγονός ότι η Fed θα προχωρήσει σε μία νέα αύξηση των επιτοκίων της μέχρι τα τέλη του 2023. Ωστόσο, αυτό που παραμένει ανησυχητικό είναι ότι οι αξιωματούχοι δεν γνωρίζουν το πότε η Κεντρική Τράπεζα θα σταματήσει να υιοθετεί μία τόσο αυστηρή νομισματική πολιτική.

    Όσον αφορά τις επόμενες κινήσεις της Fed, σύμφωνα με το εργαλείο Fed Watch της CME Group, στη συνεδρίαση του Νοεμβρίου κατά 78,3%, η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει τα επιτόκιά της σταθερά από 5,25%-5,50%, ενώ κατά 21,7% τα επιτόκιά της θα κυμανθούν από 5,50-5,75%.

    Παράλληλα, για τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, το Fed Watch αναφέρει ότι κατά 65,8% τα επιτόκια θα κυμανθούν από 5,25-5,50%, κατά 30,8% από 5,50-5,75%, ενώ υπάρχει μία μερίδα αναλυτών που αντιστοιχεί στο 3,5% και υποστηρίζει ότι τα επιτόκια θα κυμανθούν από 5,75-6%.

     

    Διαβάστε επίσης:

    ΟPEC: Ανεβάζει το outlook για τη ζήτηση πετρελαίου – Ο ΔΟΕ βλέπει σταδιακή μείωση

    Optima bank: Τα ποσοστά Βαρδινογιάννη και Motor Oil μετά την ΑΜΚ

    Νόμπελ Οικονομίας 2023: Απονέμεται στην οικονομολόγο Κλόντια Γκόλντιν

    ________________­_______

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023

    Δείτε πώς διαμορφώνονται οι χάρτες των αποτελεσμάτων για δήμους και περιφέρειες



    ΣΧΟΛΙΑ