• Σχόλιο Αγοράς

    Futures Wall Street: Επιστροφή σε θετικό έδαφος με ώθηση από τις τεχνολογικές μετοχές

    χρηματιστές στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης στη Wall Street κατά τη διάρκεια συνεδρίασης


    Σε θετικό έδαφος επέστρεψαν τα futures των βασικών δεικτών της Wall Street, πριν την έναρξη της συνεδρίασης της Παρασκευής.

    Τις προηγούμενες ημέρες, οι αναταραχές στην Ερυθρά Θάλασσα, όπως επίσης και τα τρέχοντα μακροοικονομικά στοιχεία απογοήτευσαν τους επενδυτές, οδηγώντας τους δείκτες σε αρνητικό έδαφος.

    Ωστόσο, το κλίμα αυτό ανατράπηκε στη συνεδρίαση της Πέμπτης, με τις τεχνολογικές μετοχές να κινούν τα νήματα προς νέα κέρδη για όλους τους χρηματιστηριακούς δείκτες, βρίσκοντας στήριξη μεταξύ άλλων στην ανοδική πορεία της μετοχής του τεχνολογικού κολοσσού της Apple, καθώς μια έκθεση της Bank of America,αναθεώρησε τη σύστασή της για τη μετοχή σε «αγορά» δίνοντας τιμή στόχο στα 225 δολάρια ανά μετοχή.

    Πώς κινούνται τα futures

    Ήπια άνοδο καταγράφουν αυτή την ώρα τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

    Πιο συγκεκριμένα, τα futures του Dow κινούνται με άνοδο 0,49% στις 37.652,24 μονάδες. Την ίδια ώρα τα futures του S&P κινούνται στις 4.802,03 μονάδες με άνοδο 0,44%, ενώ τα futures του Nasdaq κινούνται στις 17.094,33 μονάδες με άνοδο 0,66%.

    Η αγορά εργασίας προβληματίζει τις αγορές

    Tα νέα εβδομαδιαία στοιχεία για την αγορά εργασίας και συνεπώς την αγορά ανεργίας, προβλημάτισαν τους επενδυτές.

    Οι μακροχρόνιες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας από τα 1,832 εκατομμύρια, την προηγούμενη εβδομάδα άγγιξαν τα 1,806 εκατ., ανατρέποντας την πρόβλεψη των αναλυτών, οι οποίοι περίμεναν ότι θα φτάσουν τα 1,845 εκατομμύρια. Παράλληλα, οι αρχικές αιτήσεις επιδόματος ανεργίας από τις 203.000 υποχώρησαν στις 187.000, ανατρέποντας ξανά την πρόβλεψη των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν ότι θα είχαν προστεθεί 207.000.  Επιπλέον, κατά μέσο όρο τεσσάρων εβδομάδων, οι αιτήσεις επιδόματος ανεργίας υποχώρησαν στις 203.500 από τις 208.000. Τα παραπάνω στοιχεία μαρτυρούν ότι η αγορά εργασίας παραμένει ανθεκτική.

    Όσον αφορά τις οικοδομικές άδειες, αυξήθηκαν κατά 1,9% τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ σε επίπεδο έτους άγγιξαν τα 1,495 εκατομμύρια από τα 1,467 εκατομμύρια, ξεπερνώντας την πρόβλεψη των αναλυτών που περίμεναν μικρότερη αύξηση (1,480 εκατομμύρια).

    Υπενθυμίζουμε ότι τα στοιχεία των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ ήταν πιο ισχυρά τον Δεκέμβριο απ’ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές, γεγονός που υποδεικνύει ότι η κατανάλωση παραμένει ισχυρή, τροφοδοτώντας νέες ανησυχίες σχετικά με τη νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει η Fed στο εγγύς μέλλον.

    Την ίδια ώρα, το ενδιαφέρον του επενδυτικού κόσμου συνεχίζει να παραμένει στραμμένο στο Νταβός, όπου διεξάγεται το καθιερωμένο ετήσιο παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ, στο οποίο μεταξύ άλλων θα παραστούν και οι αξιωματούχοι των κεντρικών τραπεζών και ενδεχομένως να αποκαλύψουν κάποιες ενδείξεις για τις επόμενες κινήσεις τους.

    Η Fed μονίμως στη σκέψη των επενδυτών

    Οι κινήσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Αμερικής (Fed) ήταν, είναι και θα είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων του επενδυτικού κόσμου, με την ελπίδα ότι πολύ σύντομα θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την μείωση των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών.

    Αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας έχουν αρχίσει να συζητούν δημοσίως επί του θέματος, όταν τους τίθενται η αντίστοιχη ερώτηση σε ομιλίες, συναντήσεις και συνεντεύξεις. Ο Christopher Waller, μέλος του ΔΣ της Fed την περασμένη Τρίτη δήλωσε ότι δεν υπάρχει λόγος βιασύνης για τη Fed, ώστε να επισπεύσει τις μειώσεις των βασικών της επιτοκίων. Ωστόσο, ακόμα ένας αξιωματούχος προχώρησε σε δηλώσεις που απασχόλησαν ιδιαιτέρως τις αγορές. Ο πρόεδρος της Fed της Ατλάντα, Ραφαέλ Μπόστιτς, δήλωσε πως αναμένει από την κεντρική τράπεζα να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια το τρίτο τρίμηνο. Αν και αυτό είναι νωρίτερα από ό,τι περίμενε προηγουμένως ο Μπόστικ, ο ρυθμός παραμένει πιο αργός από αυτό που αναμένει η αγορά.

    Σύμφωνα με το FedWatch της CME Group, το 97,4% των αναλυτών προβλέπουν ότι η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει τα επιτόκιά της μεταξύ 5,25% – 5,50%, ενώ μόλις το 2,6% προβλέπει ότι τα επιτόκια θα κυμανθούν από 5 – 5,25%. Αναφορικά με τη συνεδρίαση του Μαρτίου του 2024, μόλις το 1,4% των αναλυτών προβλέπει ότι τα επιτόκια της τράπεζας θα υποχωρήσουν στο 4,75% – 5,00%, το 53,8% των αναλυτών προβλέπει ότι τα επιτόκιά της θα υποχωρήσουν και θα κυμανθούν από 5,00 – 5,25%, ενώ το 44,8% των αναλυτών προβλέπουν πάγωμα των επιτοκίων της στο 5,25 – 5,50%.

    Διαβάστε επίσης:
    Παπασταύρου: Η στήριξη της ελληνικής οικογένειας κεντρική προτεραιότητα της Κυβέρνησης

    Famagusta: Την Κυριακή η πρεμιέρα στο MEGA

    Alpha Gas (Άννα Αγγελικούση): Επενδύσεις 500 εκατ. δολαρίων σε 4 πλοία προηγμένης γενιάς



    ΣΧΟΛΙΑ