• Σχόλιο Αγοράς

    Futures Wall Street: Απώλειες με το βλέμμα στραμμένο στα νέα μακροοικονομικά δεδομένα, τη Moody’s και την Κίνα


    Με απώλειες κινούνται τα futures των βασικών δεικτών της Wall Street, μία ώρα περίπου πριν από το άνοιγμα των αγορών.

    Στην χθεσινή συνεδρίαση, οι χρηματιστηριακοί δείκτες έκλεισαν με άνοδο, με το βλέμμα των επενδυτών να είναι πλέον στραμμένο στα εταιρικά αποτελέσματα για το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά και τα μακροοικονομικά στοιχεία που θα επηρεάσουν την κρίση της FOMC της Fed στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου αναφορικά με το φλέγον ζήτημα της νομισματικής πολιτικής, που θα ακολουθήσει η τράπεζα.

    Οι περισσότεροι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, όπως έχει γίνει γνωστό και από τις προηγούμενες συνεδριάσεις, είναι υπέρμαχοι δύο νέων αυξήσεων στα βασικά επιτόκια της τράπεζας. Ήδη στην τελευταία συνεδρίαση του Ιουλίου, η Fed αύξησε τα επιτόκιά της κατά 25 μονάδες βάσης και πλέον κυμαίνονται μεταξύ 5,25 – 5,50%. Ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η Τράπεζα ενδέχεται να παγώσει τα επιτόκιά της στην επόμενη συνεδρίαση, αφήνοντας ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο.

    Σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, οι απόψεις των αξιωματούχων διίστανται, καθώς υπάρχει και μία μερίδα οικονομολόγων που υποστηρίζει ότι μία νέα αύξηση των επιτοκίων δε θα ωφελήσει τη δεδομένη στιγμή στη μάχη ενάντια στον πληθωρισμό, με τα επιτόκια της τράπεζας να έχουν φτάσει σε υψηλό είκοσι δύο ετών, ενώ κάποιοι άλλοι οικονομολόγοι ενστερνίζονται τις απόψεις του Πάουελ.

    Ωστόσο, οι ανακοινώσεις του Υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ, σχετικά με την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, όπως επίσης και η ανακοίνωση του πληθωρισμού για τον Ιούλιο του 2023, θα παίξουν καταλυτικό ρόλο, στις επόμενες αποφάσεις των γερακιών.

    Όσον αφορά τον πληθωρισμό, οι αναλυτές προβλέπουν ότι ο δομικός πληθωρισμός για τον Ιούλιο θα αυξηθεί κατά 0,2% όπως και τον προηγούμενο μήνα, ενώ σε επίπεδο έτους προβλέπουν ότι θα κινηθεί στο 4,7% από το 4,8% που κατέγραψε τον Ιούνιο. Ταυτόχρονα, οι αναλυτές προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός που περιλαμβάνει τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, θα αυξηθεί στο 3,3% από το 3%.

    Επιπλέον στο μέτωπο της αγοράς εργασίας, οι αναλυτές προβλέπουν ότι οι νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας την εβδομάδα που μας πέρασε αυξήθηκαν κατά 3 χιλιάδες και ότι άγγιξαν τις 230.000 από τις 227.000 που ήταν δύο εβδομάδες νωρίτερα, ενώ σε επίπεδο 4 εβδομάδων θα αγγίξουν τις 231.010 από τις 228.250.

    Στο επίκεντρο η Κίνα – Στο κόκκινο οι αγορές

    Ανησυχία προκαλεί στους επενδυτές και η κατάσταση της κινεζικής οικονομίας, μίας από τις μεγαλύτερες οικονομίες παγκοσμίως, παρ΄όλο που το 2023 οι κινεζικές αρχές προχώρησαν στην άρση των αυστηρότατων μέτρων για την εξάπλωση της Covid -19. Όπως δείχνουν τα νεότερα στοιχεία, η ανάπτυξη βρίσκεται σε ύφεση.

    Τα νέα μακροοικονομικά δεδομένα έδειξαν ότι η ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας σημειώνει επιβράδυνση, ενώ παράλληλα καταγράφεται ραγδαία αύξηση της ανεργίας των νέων. Στον τομέα των εξαγωγών, η Κίνα καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες από την έναρξη της πανδημίας, ενώ ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή παρέμεινε αμετάβλητος για τον μήνα του Ιουνίου και οι τιμές του Δείκτη τιμών παραγωγού κατέρρευσαν.

    Η Moody’s υποβαθμίζει το αξιόχρεο 10 μικρών αμερικανικών τραπεζών

    Πίσω στις ΗΠΑ, οι τιμές των κρατικών ομολόγων σημειώνουν άνοδο, ενώ οι αγορές -όπως φαίνεται από τα futures- θα κινηθούν σε αρνητικό έδαφος, καθώς o οίκος αξιολόγησης Moody’s προχώρησε στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας 10 μικρότερων αμερικανικών τραπεζών. Την ίδια ώρα, ο οίκος αξιολόγησης επανεξετάζει τις αξιολογήσεις για έξι μεγαλύτερες τράπεζες, δίνοντας έμφαση στην υγεία του τραπεζικού συστήματος.

    Οι τραπεζικές μετοχές υποχώρησαν πριν από το άνοιγμα των αγορών. Να σημειωθεί ότι οι Bank of America,  JPMorgan Chase και  Citigroup, παρουσιάζουν απώλειες πάνω από 1% η καθεμία, αν και δεν αναφέρθηκε σε αυτές ο οίκος αξιολόγησης.

    Άλλος ένας οίκος αξιολόγησης δημιουργεί σε λιγότερο από μία εβδομάδα, αναστάτωση στις αγορές. Υπενθυμίζουμε ότι την προηγούμενη εβδομάδα, η υποβάθμιση της  πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από τον οίκο Fitch Ratings, από ΑΑΑ σε ΑΑ+, δημιούργησε αντιστοίχως ένα αρνητικό κλίμα στον επενδυτικό κόσμο.

    Πώς κινούνται τα futures

    Ήπιες απώλειες κατέγραψαν τα futures των βασικών δεικτών της Wall Street μία ώρα πριν από το άνογμα των αγορών.

    Ειδικότερα, τα futures του Dow κινούνται με απώλειες 0,71% στις 35.220,48 μονάδες.

    Τα futures του S&P κινούνται με απώλειες 0,69% στις 4.487,15 μονάδες.

    Από τους κλάδους του δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφει ο κλάδος των Υπηρεσιών Επικοινωνίας (1,88%).

    Τέλος, τα futures του Nasdaq, καταγράφουν απώλειες 0,72% στις 15.296,76 μονάδες.

    Διαβάστε επίσης:
    JPMorgan: Παραμένει «αγοραστής» στα ελληνικά ομόλογα – Οι εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία

    Eli Lilly: Μεγάλες προσδοκίες στα κέρδη λόγω επαναστατικών θεραπειών – Άλμα 10% για τη μετοχή

    Καθηγητής Συρίγος για νέα θεραπεία για τον καρκίνο: Το φάρμακο δεν είναι καταναλωτικό προϊόν



    ΣΧΟΛΙΑ