• Σχόλιο Αγοράς

    Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Πτώση τη Δευτέρα ενόψει των στοιχείων για πληθωρισμό στις ΗΠΑ και συνεδρίαση της ΕΚΤ

    • NewsRoom
    Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

    Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια


    Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν χαμηλότερα τη Δευτέρα για να ξεκινήσουν μια εβδομάδα όπου το επίκεντρο του ενδιαφέροντος εστιάζεται στην επικείμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ  και στα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

    Οι παγκόσμιοι επενδυτές θα παρακολουθούν τον δείκτη τιμών καταναλωτή των ΗΠΑ για τον Μάρτιο την Τρίτη και τον δείκτη τιμών παραγωγού την Τετάρτη για ενδείξεις σχετικά με το πόσο δραστικά θα πρέπει να ενεργήσει η Federal Reserve προκειμένου να συγκρατήσει τον πληθωρισμό.

    Στην Ευρώπη, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα συναντηθούν στη Φρανκφούρτη την Πέμπτη για να συζητήσουν την επόμενη κίνηση τους, αντιμέτωποι με το δύσκολο έργο να σταθμίσουν τις αυξανόμενες τιμές καταναλωτή έναντι της καθοδικής πίεσης στην οικονομική ανάπτυξη από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

    Η αγορά προσπάθησε να αναλύσει και το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των γαλλικών εκλογών. Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η ακροδεξιά αντίπαλος του, Μαρίν Λεπέν, επικράτησαν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών και θα εισέλθουν σε έναν σκληρά αμφισβητούμενο δεύτερο γύρο στις 24 Απριλίου.

    Μια νίκη της Λεπέν θα ήταν ένα «τράνταγμα» για τη Γαλλία και την Ευρώπη συνολικά, προσφέροντας πιθανότατα στις αγορές περαιτέρω λόγο ανησυχίας.

    Οι επενδυτές παρακολουθούσαν επίσης τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Η εισβολή της Ρωσίας στη χώρα έχει προκαλέσει αστάθεια στις αγορές πετρελαίου και άλλων εμπορευμάτων, η οποία, με τη σειρά της, έχει διαταράξει τις μετοχές.

    Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στις  7.618,31 μονάδες με πτώση 0,67%.

    Στην Φρανκφούρτη ο DAX έκλεισε στις  14.192,78 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,64% ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε στις  6.555,81 μονάδες με άνοδο  0,12%.

    Στο Μιλάνο ο FTSE MIB έκλεισε στις  24.749,49 μονάδες με πτώση 0,28% και στην Μαδρίτη ο IBEX 35 έκλεισε στις  8.585,00 μονάδες  σημειώνοντας πτώση 0,25%.

    Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε στις 458,26 μονάδες με πτώση 0,59% . Ο δείκτης έκλεισε με πτώση 0,7%, με τις μετοχές τεχνολογίας να υποχωρούν 2% οδηγώντας σε απώλειες.

    Από τις μετοχές του Stoxx 600 ξεχώρισε αυτή της γερμανικής εταιρείας ακινήτων , Alstria office REIT , που έκλεισε με άνοδο +10,31%.

    Στον αντίποδα τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε η μετοχή της φιλανδικής εταιρείας ελαστικών, Nokian Tyres, κλείνοντας με απώλειες -15,54%.

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ