• Σχόλιο Αγοράς

    Ευρωαγορές: Πτωτικό ξεκίνημα εβδομάδας για τον Stoxx 600

    • NewsRoom
    Χρηματιστήριο


    Με πτώση ξεκίνησαν την εβδομάδα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήριο κυρίως λόγω της αναμονής των αποφάσεων της FED. O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx έκλεισε τη συνεδρίαση στις 433,18 μονάδες με πτώση 0,96%, δεχόμενος πίεση κυρίως από τον κλάδο των αυτοκινήτων που πραγματοποίηση βουτιά 3,9%.

    Σημαντικό πιο έντονες ήταν οι πιέσεις στην ευρωπαϊκή υψηλή κεφαλαιοποίηση του Stoxx 50, τη σύνθεση του οποίου βαρύνουν οι ενεργοβόρες μεγάλες βιομηχανίες, και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με -1,93% στις 3.658 μονάδες.

    Οι τιμές

    Παρομοίως, στην Γερμανία ο DAX έκλεισε στις 13.230 μονάδες με βουτιά 2,3%, ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε στις 6.378 μονάδες με πτώση 1,8%, ενώ αντίθετα στη Βρετανία FTSE 100 εμφάνισε μικρές απώλειες 0,2% κλείνοντας στις 7.533 μονάδες.

    Ίδια ήταν η εικόνα και στην ευρωπαϊκή περιφέρειας, όπου ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε ισχυρές απώλειες 1,65% ολοκληρώνοντας στις 22.165 μονάδες, ενώ στην Ισπανία ο IBEX 35 περιόρισε την πτώση στο -0,64% με κλείσιμο στις 8.284 μονάδες. Στη βασική είδηση της ημέρας, οι τιμές του φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν ξανά στην Ευρώπη, αγγίζοντας το ιλιγγιώδες ύψος των 300 ευρώ η μεγαβατώρα, καθώς το νέο κλείσιμο για εργασίες συντήρησης του Nord Stream επανέφερε τις ανησυχίες για οριστική διακοπή των ροών από τη Μόσχα.

    Κατά τα άλλα, οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα στο κρίσιμο συνέδριο της Federal Reserve στο Jackson Hole που ξεκινάει την Πέμπτη, αναμένοντας κάποιο σήμα που θα κατευνάσει τις ανησυχίες για συνέχιση της σφιχτής νομισματικής πολιτικής της. Την ίδια ώρα, επιθετικά είναι τα μηνύματα από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ, με τον Πρόεδρο της Bundesbank Γιόακιμ Νάγκελ να δηλώνει σε γερμανική εφημερίδα ότι η ΕΚΤ πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια ακόμη και όταν αυξάνεται ο κίνδυνος ύφεσης για τη χώρα του, τη Γερμανία.

    Τι γράφουν τα πρακτικά της ΕΚΤ

    Τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ θα δημοσιευθούν την Πέμπτη, ενώ οι επενδυτές αναμένουν με προσοχή τους προκαταρκτικούς δείκτες PMI της ευρωζώνης. Στις κινήσεις μεμονωμένων μετοχών, στις πρώτες θέσεις του Stoxx 600 βρέθηκε η Novo Nordisk με άλμα 4,1%, έπειτα από τα θετικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η φαρμακευτική από την Δανία για υπό δοκιμή σκευάσματος για τον διαβήτη.

    Αντίθετα, η Just Eat Takeaway.com βυθίστηκε με -9,2% με τους επενδυτές να κατοχυρώνουν τα κέρδη από το ισχυρό ράλι της περασμένης εβδομάδας έπειτα από την πώληση αξίας 1,8 δισ. ευρώ του 1/3 του μεριδίου της στην Λατινική Αμερική.

    Σε παρόμοιους ρυθμούς κινήθηκε και ο γερμανικός ενεργειακός κολοσσός Uniper με βουτιά σχεδόν 8% εν μέσω προειδοποιήσεων για περαιτέρω περικοπές στην παροχή ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, οι οποίες έχουν ήδη αναγκάσει την εταιρεία να ζητήσει κρατική διάσωση.

    Διαβάστε επίσης

    Ρεύμα: Την Τρίτη ανακοινώνονται οι επιδοτήσεις στην ενέργεια για τον Σεπτέμβριο

    Λιανός: «Χρειάζεται προσπάθεια για την αντιμετώπιση των σημείων συμφόρησης σε αλυσίδες αξίας τροφίμων»

    Citi: Εφιαλτική πρόβλεψη για πληθωρισμό 18% στη Βρετανία στις αρχές του 2023



    ΣΧΟΛΙΑ