• Σχόλιο Αγοράς

    Ευρωαγορές: Οριακή άνοδος στον Stoxx 600, μικρές απώλειες για τον DAX


    Οριακή άνοδο σημείωσε ο Stoxx 600 κατά το κλείσιμο της πρώτης συνεδρίασης της εβδομάδας,  με τους υπόλοιπους δείκτες των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων να κλείνουν ανοδικά, εξαιρουμένου του DAX ο οποίος φαίνεται να επηρεάστηκε από τη μείωση των ροών φυσικού αερίου από την Gazprom.

    Νωρίτερα σήμερα η Gazprom ανακοίνωσε ότι προχωρά σε νέα μείωση της ροής ρωσικού φυσικού αερίου προς την κεντρική Ευρώπη, καθώς όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα σταματά μία ακόμη τουρμπίνα στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1 για συντήρηση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κατηγορήσει τη Ρωσία για ενεργειακό εκβιασμό, με το Κρεμλίνο να υποστηρίζει πως η διακοπή του φυσικού αερίου προκλήθηκε από ζητήματα συντήρησης και τις επιπτώσεις των δυτικών κυρώσεων. Η Ευρώπη φοβάται πως η Ρωσία θα μπορούσε να διακόψει τις ροές φυσικού αερίου αυτόν τον χειμώνα, για να ωθήσει οικονομίες όπως η Γερμανική σε ύφεση και να οδηγήσει σε εκτίναξη των τιμών για τους καταναλωτές.

    Στα εταιρικά αποτελέσματα που «τρέχουν» αυτό το διάστημα, η Ryanair εμφάνισε προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη της τάξης των 170 εκατ. ευρώ το τρίμηνο έως τον Ιούνιο, σε σύγκριση με ζημιές 273 εκατ. ευρώ έναν χρόνο νωρίτερα. Η ολλανδική εταιρεία Philips ανακοίνωσε πτώση των κερδών υψηλότερη από ό,τι αναμενόταν και πραγματοποίησε μεγάλη πτώση 7,7%.

    Το επενδυτικό ενδιαφέρον ωστόσο βρίσκεται και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου η Fed τις επόμενες ημέρες αναμένεται να προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων της κατά 75 μονάδες βάσης.

    Στο κλίμα αυτό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,13% στις 426,08 μονάδες, ενώ ο Euro Stoxx 50 κέρδισε 0,20% στις 3.603 μονάδες. Ο γερμανικός DAX στην Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση 0,31% στις 13.212 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε στο 0,43% και τις 7.307 μονάδες ενώ ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε 0,33% στις 6.237 μονάδες.

    Στην περιφέρεια ο IBEX 35 στην Ισπανία σημείωσε άνοδο 0,28% στις 8.083 μονάδες, ενώ ο ιταλικός FTSE MIB κέρδισε 0,87% στις 21.397 μονάδες.

    Διαβάστε επίσης:

    Gazprom: Ανακοίνωσε νέα συντήρηση σε τουρμπίνα του Nord Stream 1 – Στο 20% η ροή φυσικού αερίου από τις 27 Ιουλίου



    ΣΧΟΛΙΑ