• Σχόλιο Αγοράς

    Ευρωαγορές: Με ήπια άνοδο ξεκίνησε η εβδομάδα

    • NewsRoom


    Με ήπια άνοδο ξεκίνησαν την εβδομάδα οι ευρωαγορές την Δευτέρα,  με τους επενδυτές να συνεχίσουν να παρακολουθούν τα εταιρικά κέρδη, αλλά και τον κίνδυνο ύφεσης.

    Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,74%, με τις μετοχές της λιανικής να προσθέτουν 2,5% για να οδηγήσουν σε κέρδη καθώς σχεδόν όλοι οι κλάδοι και τα μεγάλα χρηματιστήρια σκαρφάλωσαν σε θετικό έδαφος.

    Ο ευρωπαϊκός δείκτης blue chip είχε κλείσει τη συνεδρίαση της Παρασκευής με πτώση περίπου 0,8%, αφού μια απροσδόκητα ισχυρή έκθεση για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ μείωσε τις προσδοκίες για ύφεση και με τη σειρά της αύξησε την πιθανότητα η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να σφίξει τη νομισματική πολιτική πιο επιθετικά για να μειώσει τον πληθωρισμό.

    Οι δείκτες

    Ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε με άνοδο 0,57% (42,63 μονάδες) στις 7.482,37 μονάδες.

    Στη Γερμανία ο Dax ανέβηκε κατά 0,84% (113,76 μονάδες) κλείνοντας στις 13.687,69 μονάδες, ενώ στη Γαλλία ο CAC 40 έκλεισε με άνοδο 0,80% (ή 52,09 μονάδες), με τελική τιμή τις 6.524.44 μονάδες.

    Ο FTSE MIB (Ιταλία) ανέβηκε κατά 0,62% (141,06 μονάδες) κλείνοντας στις 22.727,94 μονάδες,  ενώ ο IBEX 35 (Ισπανία) έκλεισε με άνοδο 1,28% (ή 104,50 μοναδες) με τελική τιμή τις 8.272,50 μονάδες.

    Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,74% (3,21 μονάδες) στις 438,93 μονάδες.

    Τι είπαν οι αναλυτές

    Στο μέτωπο των δεδομένων στην Ευρώπη, ο δείκτης οικονομικού κλίματος Sentix του Αυγούστου για την ευρωζώνη αυξήθηκε κλασματικά από τον προηγούμενο μήνα, αλλά εξακολουθεί να δείχνει μεγάλη πιθανότητα ύφεσης στο μπλοκ των 19 μελών του κοινού νομίσματος.

    «Με τον ίδιο τρόπο που η γάτα του Έρβιν Σρέντινγκερ ήταν νεκρή και ζωντανή ταυτόχρονα, η παγκόσμια οικονομία μπορεί να βρίσκεται σε ύφεση και όχι — τουλάχιστον όχι ακόμη», δήλωσε ο παγκόσμιος οικονομολόγος της HSBC James Pomeroy.

    «Τον περασμένο μήνα, τα μπερδεμένα μηνύματα δεν έχουν γίνει πιο ξεκάθαρα, με μια δεύτερη τριμηνιαία συρρίκνωση του ΑΕΠ των ΗΠΑ να έρχεται σε αντίθεση με σταθερότερα μηνιαία στοιχεία, ανοδικές εκπλήξεις για τα δεδομένα ΑΕΠ στην Ευρώπη και μια σειρά από δημοσιεύσεις που υποδηλώνουν ότι οι καταναλωτές συνεχίζουν να ξοδεύουν παρά η απογοητευτική τους προοπτική».

    Τα εταιρικά κέρδη συνέχισαν να οδηγούν την κίνηση των μεμονωμένων τιμών των μετοχών στην Ευρώπη, με τις Siemens Energy, Porsche και BioNTech μεταξύ των εταιρειών να αναφέρουν πριν από το καμπανάκι τη Δευτέρα.

    Η βρετανική εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Hargreaves Lansdown κέρδισε περισσότερο από 7% για να ηγηθεί του Stoxx 600 αφού η Deutsche Bank αύξησε τον στόχο τιμής της για τη μετοχή. Στο κάτω μέρος του δείκτη, η βρετανική εταιρεία μέσων ενημέρωσης Future υποχώρησε 5%.

    Διαβάστε επίσης

    Barrick Gold: «Φρένο στα σχέδια καθαρής ενέργειας λόγω μεγάλης έλλειψης χαλκού»

    FED Νέας Υόρκης: Μειωμένες σε σχέση με τον Ιούνιο οι προβλέψεις των καταναλωτών για τον ετήσιο πληθωρισμό

    Deloitte: Ανήσυχη η Ευρώπη για το οικονομικό κλίμα



    ΣΧΟΛΙΑ