• ΑΓΟΡΕΣ

    Capital Economics: Καμπανάκι για μεγάλη πτώση στις τιμές των κατοικιών

    Vicky Redwood, Capital Economics

    Vicky Redwood, Capital Economics


    Πού βλέπει διψήφιες πτώσεις τιμών και πότε θα το λάβουν υπόψη τους οι κεντρικές τράπεζες

    «Ένα από τα αποτελέσματα της αύξησης των βραχυπρόθεσμων εκτιμήσεων για τα επιτόκια είναι η επιδείνωση των προοπτικών στην αγορά κατοικίας παγκοσμίως», εξηγεί η Vicky Redwood, Senior Economic Adviser στην Capital Economics.

    «Αναμέναμε ήδη πτώση των τιμών των κατοικιών σε κάποιες χώρες και τώρα η πτώση αυτή φαίνεται ότι θα είναι μεγαλύτερη και θα παρατηρηθούν διορθώσεις σε ευρύτερο φάσμα χωρών. Αυτός είναι ένας λόγος για να περιμένουμε ότι οι κεντρικές τράπεζες θα αλλάξουν πορεία αρκετά γρήγορα, μόλις “το τζίνι του πληθωρισμού” επιστρέψει στο μπουκάλι», εκτιμά το think tank.

    Οι τιμές των κατοικιών ήδη πέφτουν σε αρκετές ανεπτυγμένες αγορές, όπως η Νέα Ζηλανδία, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Γερμανία και η Σουηδία. Και υπάρχουν δειλά σημάδια ότι έχουν φτάσει στην κορυφή τους στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Υπάρχουν επίσης ευρέως διαδεδομένες ενδείξεις επιβράδυνσης της δραστηριότητας των πωλήσεων.

    Ακόμη και πριν επιδεινωθούν οι προοπτικές των επιτοκίων, η CE ανέμενε ότι αυτές οι μειώσεις των τιμών θα προχωρούσαν περαιτέρω. Έκτοτε, αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις για την κορύφωση των επιτοκίων στις περισσότερες μεγάλες χώρες κατά 50 μ.β. έως 100 μ.β. Γενικά αναμένει τώρα ότι τα ονομαστικά επιτόκια θα κορυφωθούν μεταξύ 3% και 5%, πολύ πάνω από το μακροχρόνιο ουδέτερο επιτόκιο, το οποίο πιθανότατα βρίσκεται μεταξύ 1,5% και 2,5%.

    «Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά, έχουμε πλέον προβλέψει μεγαλύτερες μειώσεις τιμών σε ορισμένες από τις πιο ευάλωτες αγορές. Πιο συγκεκριμένα, αναθεωρήσαμε προς τα κάτω την πρόβλεψή μας και αναμένουμε μεγαλύτερη πτώση των τιμών στο Ηνωμένο Βασίλειο από 7% σε 12% και στις ΗΠΑ από 5% σε 8%. Η προσιτότητα στις χώρες αυτές φαίνεται τώρα ότι θα είναι η χειρότερη πριν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Η πτώση των τιμών των κατοικιών φαίνεται τώρα πιθανή σε περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, η Αυστρία και η Πορτογαλία φαίνονται ευάλωτες, δεδομένης της υπερτιμημένης κατοικίας τους και του υψηλού ποσοστού των ενυπόθηκων δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο στα νέα δάνεια», εκτιμά η Redwood.

    «Φαίνεται όλο και πιο πιθανό ότι οι αγορές κατοικιών θα παρασύρουν την οικονομική ανάπτυξη. Πράγματι, εξακολουθούμε να αναμένουμε πτώση των επενδύσεων σε κατοικίες κατά 10% έως 20% στις οικονομίες που βιώνουν ύφεση στην αγορά κατοικιών, μειώνοντας το ΑΕΠ κατά 0,5% έως 1%. Η πτώση των τιμών των κατοικιών θα πλήξει επίσης τις καταναλωτικές δαπάνες, καθώς θα πλήξει την εμπιστοσύνη και θα μειώσει τις εγγυήσεις», συνεχίζει η Redwood.

    Οι ασθενέστερες αγορές κατοικιών είναι απίθανο να σταματήσουν πρόωρα τους κύκλους σύσφιξης των επιτοκίων, καθώς οι κεντρικές τράπεζες εξακολουθούν να αυξάνουν τα επιτόκια ακόμη και στις χώρες όπου οι τιμές των κατοικιών πέφτουν.

    Είτε το παραδέχονται ανοιχτά είτε όχι, οι κεντρικές τράπεζες αποδέχονται πλέον σαφώς ότι οι υφέσεις και η πτώση των τιμών των κατοικιών είναι ένα τίμημα που αξίζει να πληρώσουν για να επαναφέρουν τον πληθωρισμό των τιμών καταναλωτή υπό έλεγχο.

    Ωστόσο, μόλις ο πληθωρισμός μειωθεί, τότε η πτώση των τιμών των κατοικιών θα μπορούσε να αποτελέσει έναν από τους λόγους για τους οποίους οι κεντρικές τράπεζες θα στρέψουν γρήγορα την προσοχή τους στη μείωση των επιτοκίων.

    Διαβάστε επίσης:

    Citi: Φθηνότερες οι μετοχές, αλλά μην κυνηγάτε τα ράλι στους δείκτες

    Κρυπτονομίσματα: Νέα επίθεση χάκερς – Κλοπή ύψους 568 εκατ. δολαρίων από την Binance



    ΣΧΟΛΙΑ