• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Ισχυρές πιέσεις για τους δείκτες μετά την ταχύτερη μείωση της ανεργίας στις ΗΠΑ

    • NewsRoom
    χρηματιστές στη wall street


    Με ισχυρές πιέσεις άνοιξε η Wall Street την Παρασκευή, μετά και τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ για την αγορά εργασίας τον Σεπτέμβριο.

    Σύμφωνα με αυτά, η ανεργία στις Ηνωμένες Πολιτείες υποχώρησε με ταχύτερο ρυθμό στο επίπεδο του 3,5%, από 3,7% τον Αύγουστο, με την αγορά να δημιουργεί 263.000 νέες θέσεις εργασίας (από 315.000 τον Αύγουστο). Παράλληλα, οι μέσες ωριαίες αποδοχές των Αμερικανών αυξήθηκαν κατά 0,3% σε μηνιαία βάση και κατά 5% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

    Τα στοιχεία αυτά έδειξαν πως η αγορά εργασίας των ΗΠΑ παραμένει ισχυρή, δίνοντας δυνατότητα στην FED να συνεχίσει την σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής. Η αύξηση της απασχόλησης αναμένεται να ενισχύσει την κατανάλωση, η οποία με τη σειρά της ασκεί πιέσεις στον ήδη υψηλό πληθωρισμό. Η FED ανέμενε πως η ανεργία στο τέλος του έτους θα κυμανθεί στο 4,4%.

    «Ενώ τα δεδομένα ήταν περίπου όπως αναμενόταν, η πτώση του ποσοστού ανεργίας είναι φαινομενικά αυτό με το οποίο έχουν εμμονή οι αγορές λόγω του τι σημαίνει για τη Fed», δήλωσε ο επικεφαλής επενδύσεων της Bleakley Financial, Peter Boockvar. «Όταν συνδυάζεται με το χαμηλό επίπεδο των αρχικών αιτήσεων ανεργίας, ο ρυθμός των απολύσεων παραμένει σιωπηλός και αυτό φυσικά κάνει τη Fed να εξοργίζεται για να συνεχίσει τις επιθετικές της αυξήσεις επιτοκίων».

    Σε αυτό το κλίμα, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου ενισχύεται στο 3,89%, ενώ αυτή του διετούς τίτλου στο 4,31%.

    Ο Dow Jones κινείται αυτή την ώρα προς τις 29.482,90 μονάδες με πτώση -1,48%, ο S&P 500 στις 3.671,67  μονάδες με απώλειες -1,95% ενώ ο Nasdaq στις 10.783,34 μονάδες με πτώση -2,62%.

    Μόλις 2 μετοχές του Dow Jones κινούνται σε θετικό έδαφος, με την Chevron να βρίσκεται στο +0,43% και τη Merck στο +0,40%. Τις μεγαλύτερες απώλειες αυτή την ώρα καταγράφουν οι τεχνολογικές Apple (-2,90%),  Intel (-3,79%) και Microsoft (-4,41%).

    Στις υπόλοιπες μετοχές, η AMD υποχωρεί κατά 8,67% μετά την προειδοποίηση του κατασκευαστή τσιπ πως τα έσοδα του τρίτου τριμήνου θα ήταν χαμηλότερα από τα αναμενόμενα. Οι μετοχές της Levi Strauss υποχωρεί επίσης κατά 8,73%, μετά την μείωση του guidance.



    ΣΧΟΛΙΑ