• Σχόλιο Αγοράς

    Ευρωαγορές: Άνοδος 1,4% για τον Stoxx 600 σε επίπεδο εβδομάδας

    Ευρωαγορές


    Με ήπιες απώλειες έκλεισαν σήμερα, Παρασκευή, οι ευρωαγορές, σπάζοντας το τετραήμερο σερί κερδών που σημείωσαν τις προηγούμενες ημέρες.

    Τα αποτελέσματα του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, που ανακοινώθηκαν την εβδομάδα που μας πέρασε, φαίνεται πως απασχολούν τους επενδυτές, καθώς τα στοιχεία του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, παίζουν ρόλο στην νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσουν οι Κεντρικές Τράπεζες.

    Οι αξιωματούχοι των Κεντρικών Τραπεζών ουκ ολίγες φορές έχουν προβεί σε νέες δηλώσεις περί αύξησης των επιτοκίων τους, με στόχο να «επιτεθούν» στον πληθωρισμό, που για τον μήνα του Ιανουαρίου σημείωσε άνοδο 0,5%, με τον αποπληθωρισμό να βρίσκεται σε πολύ πρώιμα στάδια.

    Αυτές οι δηλώσεις, συνεχίζουν να δημιουργούν πιέσεις στους επενδυτές, η ανησυχία των οποίων κορυφώνεται ανά περιόδους. Η Ιζαμπέλ Σνάμπελ, μία υψηλόβαθμη αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg, ότι απέχουμε πολύ από τη νίκη ενάντια στον πληθωρισμό, υποστηρίζοντας ότι μία επόμενη αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης κρίνεται αναγκαία.

    Παράλληλα, οι σημερινές απώλειες των Ευρωαγορών, οφείλονται και στο χθεσινοβραδινό κλείσιμο της Wall Street, κατά το οποίο οι δείκτες των αμερικανικών χρηματιστηρίων έκλεισαν με βαριές απώλειες, με τους επενδυτές να προβληματίζονται με τις δηλώσεις αξιωματούχων της FED αλλά και τα νέα οικονομικά στοιχεία τα οποία έδειξαν πως η αμερικανική οικονομία στις ΗΠΑ παραμένει ισχυρή, παρά τις συνεχόμενες αυξήσεις επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα.

    Απώλειες σε επίπεδο ημέρας – άνοδος σε επίπεδο εβδομάδας

    Πίσω στην Ευρώπη, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν σήμερα με ήπιες απώλειες, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας σημείωσαν ισχυρή άνοδο.

    Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε σήμερα στις 464,30 μονάδες με ήπιες απώλειες ο,20%. Ωστόσο, σε επίπεδο εβδομάδας, ο δείκτης έκλεισε με ισχυρή άνοδο 1,4%.

    Από τις μετοχές του Stoxx 600, με τη μεγαλύτερη άνοδο έκλεισαν οι Viaplay Group AB Series B (5.79%) και Kingspan Group PLC (5.77%), ενώ με τις μεγαλύτερες απώλειες έκλεισαν οι Orpea S.A. (-6.97%) και NatWest Group PLC (-6.87%).

    Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 8.004,36 μονάδες με ήπιες απώλειες 0,10%, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας, ο δείκτης σημείωσε ισχυρή άνοδο 1,55%.

    Ο γερμανικός δείκτης DAX έκλεισε σήμερα στις 15.482 μονάδες με ήπιες απώλειες 0,33%, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας σημείωσε ισχυρή άνοδο 1,14%.

    Ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε στις 7.347,72 μονάδες με ήπιες απώλειες 0,25%, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας έκλεισε με ισχυρή άνοδο 3,06%.

    Ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB έκλεισε σήμερα στις 27.751,14 μονάδες με ήπιες απώλειες 0,37%, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας σημείωσε ισχυρή άνοδο 1,77%.

    Αντίθετα, ο ισπανικός δείκτης IBEX 35 έκλεισε σήμερα στις 9.333 μονάδες με οριακή άνοδο 0,06% και σε επίπεδο εβδομάδας με ισχυρή άνοδο 2,36%.

    Διαβάστε επίσης:

    Χρηματιστήριο: Επενδυτική φρενίτιδα για τις ελληνικές τράπεζες, γυρίζουν τον δείκτη και τον στέλνουν σε υψηλό 101 μηνών – Rebound και στον Μυτιληναίο

     



    ΣΧΟΛΙΑ