• Σχόλιο Αγοράς

    Έσπασε το αρνητικό σερί ο Dow Jones παρά τις ανακοινώσεις της Fed – Πάρτι για τις πετρελαϊκές, βουτιά για τη FedEx

    • NewsRoom
    γυναίκα χρηματιστής της Wall Street με μάσκα


    Με ισχυρή άνοδο έκλεισαν οι βασικοί δείκτες στη Wall Street, στον απόηχο των ανακοινώσεων της FED, η οποία ανέφερε πως ενδέχεται να χρειαστεί «σύντομα» να ξεκινήσει το tapering, αφήνοντας πάντως, όπως αναμενόταν, αμετάβλητα τα βασικά της επιτόκια.

    H κεντρική τράπεζα προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 5,9% φέτος, έναντι 7% που ανέμενε τον Ιούνιο, ενώ το 2023 βλέπουν ανάπτυξη 3,8% από 3,3%.

    Αναφορικά με τον δομικό πληθωρισμό, βλέπουν πλέον άνοδο στο 3,7% φέτος, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για άνοδο στο 3%.Οι αξιωματούχοι αναμένουν ότι πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 2,3% στο 2022, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για πληθωρισμό στο 2,1% το 2022 και 2,2% το 2023. Η Fed επανέλαβε την εκτίμησή της ότι ο πληθωρισμός παραμένει «αυξημένος», αλλά οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συνεχίζουν να θεωρούν ότι οι αυξήσεις των τιμών «αντανακλούν σε μεγάλο βαθμό μεταβατικούς παράγοντες».

    Από την πλευρά του ο Τζερόμ Πάουελ ξεκαθάρισε πως η FED θα συνεχίσει να στηρίζει την αμερικανική οικονομία, μέχρι να ξεπεραστούν πλήρως οι επιπτώσεις της κρίσης. Πάντως, η αναφορά του επικεφαλής της FED πως πολλοί αξιωματούχοι εκτιμούν πως η απασχόληση έχει πιάσει τα όρια που έχουν τεθεί ως προαπαιτούμενο για τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, περιόρισαν τα κέρδη των βασικών δεικτών, οι οποίοι έκλεισαν χαμηλότερα από τα υψηλά της ημέρας, τα οποία είχαν φτάσει αμέσως μετά την ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας.

    Έτσι, ο Dow Jones, σπάζοντας το τετραήμερο αρνητικό του σερί, έκλεισε στις 34.258,32 μονάδες με άνοδο 1%, ο S&P 500 στις 4.395,64 μονάδες,  με άνοδο 0,95% ενώ ο Nasdaq στις 14.896,85 μονάδες, με άνοδο 1,02%.

    Από τις μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι Boeing (4,06%), Chevron (2,94%) και American Express (2,58%), ενώ μόλις 5 μετοχές έκλεισαν με ήπιες απώλειες (Walgreens -0,02%, Walmart -0,23%, Johnson & Johnson -0,36%, Amgen -0,80% και UnitedHealth -0,88%).

    Ιδιαίτερα κερδισμένες ήταν οι μετοχές του πετρελαϊκού κλάδου, εκμεταλλευόμενες και την άνοδο των τιμών του πετρελαίου. Μάλιστα η APA Corp. έκλεισε με άνοδο  7,19%, η Devon Energy στο +6,84%, η Diamondback Energy στο +5,42%, η Marathon Oil στο +5,35%, η  Hess Corp. στο +5,21%, η  Occidental Petroleum στο +5,19% και η ConocoPhillips στο +4,94%

    Τις μεγαλύτερες απώλειες της ημέρας μεταξύ των μετοχών του S&P 500 γνώρισε η FedEx (-9,13%), η οποία απογοήτευσε με τα αποτελέσματα και τις προοπτικές που ανακοίνωσε. Στο -8,51%  ακολούθησε η φαρμακευτική Incyte, η οποία είδε την FDA να δίνει έγκριση σε φάρμακό της για την ατοπική δερματίτιδα, αλλά προειδοποιώντας για πιθανές παρενέργειες.

    Τέλος στο -3,99% έκλεισε η Facebook, ενώ η Adobe ακολούθησε με πτώση -3,07%, παρά τα καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα που ανακοίνωσε, με τους επενδυτές να επιλέγουν να κατοχυρώνουν τα κέρδη από το ράλι που είχε ακολουθήσει η μετοχή το προηγούμενο διάστημα, φτάνοντας μέσα στον μήνα σε υψηλά έτους.



    ΣΧΟΛΙΑ