• Σχόλιο Αγοράς

    Επέστρεψε πάνω από τα 1.800 δολάρια ο χρυσός

    • NewsRoom


    Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού έκλεισαν με άνοδο τη Δευτέρα, παρακάμπτοντας την αδυναμία της Παρασκευής, για να τερματίσουν ξανά πάνω από το βασικό επίπεδο των 1.800 δολαρίων.  Αυτό ήταν το καλύτερο ημερήσιο κέρδος του χρυσού από τις 4 Αυγούστου, όταν το πιο ενεργό συμβόλαιο έκανε άλμα 1,7%.

    Το ράλι του κίτρινου μετάλλου ακολουθεί την έκπληξη της Παρασκευής για τον Ιούλιο, με πολλούς επενδυτές να αναμένουν τώρα άλλη μια μεγάλη αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης από την Federal Reserve στην επόμενη συνεδρίαση πολιτικής της τον Σεπτέμβριο. Η κεντρική τράπεζα εργάζεται για να μειώσει τον πληθωρισμό που είχε σταθεροποιηθεί τελευταία σε υψηλό 41 ετών.

    Οι δείκτες

    • Ο χρυσός για τον Δεκέμβριο έκλεισε 0,8% υψηλότερα, με άνοδο 14 δολ. και την τιμή να διαμορφώνεται στα 1.805,20 δολάρια η ουγγιά στην Comex, σύμφωνα με το FactSet.
    • Το ασήμι για το συμβόλαιο Σεπτεμβρίου σημείωσε άνοδο 77 σεντς ή 3,7%, για να κλείσει στα 20,61 $ ανά ουγγιά.
    • Το παλλάδιο για το συμβόλαιο Σεπτεμβρίου ανέβηκε κατά 112,80 $ ή 5%, στα 2.241,50 $ ανά ουγγιά
    • Η πλατίνα του Οκτωβρίου σκαρφάλωσε στα 13,70 $ ή 1,5%, κλείνοντας στα 938,40 $ ανά ουγγιά.
    • Ο χαλκός του Σεπτεμβρίου αυξήθηκε 4 σεντς, ή 1,1%, στα 3,59 δολάρια ανά λίβρα.

    Τι ανέφεραν οι αναλυτές

    Οι τιμές του χρυσού αυξήθηκαν τη Δευτέρα μετά την υποχώρηση του δολαρίου και των αποδόσεων του αμερικανικού δημοσίου, ενώ η εστίαση των επενδυτών στράφηκε στα δεδομένα για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ για ενδείξεις σχετικά με το σχέδιο αύξησης των επιτοκίων της Federal Reserve.

    Ο δείκτης του δολαρίου υποχώρησε 0,3%, καθιστώντας τον χρυσό πιο ελκυστικό για άλλους κατόχους νομισμάτων. Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων υποχώρησαν επίσης. Ο χρυσός θεωρείται ασφαλής επένδυση εν μέσω πολιτικών εντάσεων και ανησυχιών για την ύφεση, αλλά τα υψηλά επιτόκια τείνουν να μειώνουν την έλξη για χρυσό, που δεν πληρώνει τόκους.

    «Η αγορά φαίνεται να έχει αποτιμήσει το σοκ από τον αριθμό των θέσεων εργασίας… ωστόσο, ο χρυσός θα περάσει δύσκολα εάν η Fed δει πολύ περαιτέρω σύσφιξη», δήλωσε ο Edward Moya, ανώτερος αναλυτής στον OANDA. «Οι ξένοι επενδυτές θα αναζητήσουν εναλλακτικές επενδύσεις και ο χρυσός είναι μια επιλογή με τη συνεχιζόμενη κατάσταση στην Ταϊβάν και την Ουκρανία».

    Ο χρυσός υποχώρησε την Παρασκευή, αφού η ισχυρή ανάπτυξη της απασχόλησης στις ΗΠΑ ενίσχυσε τις προσδοκίες ότι η Fed θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια στις επόμενες συνεδριάσεις για να επιβραδύνει τον πληθωρισμό.

    «Με τα κέρδη του χρυσού να περιορίζονται από τη δυνατότητα για πιο επιθετικές αυξήσεις, η ισχύς της τεχνικής υποστήριξης περίπου 1.700 δολαρίων θα δοκιμαστεί όταν ανακοινωθεί η επόμενη απόφαση της Fed», δήλωσε ο αναλυτής της Kinesis Money, Ρούπερτ Ρόουλινγκ σε σημείωμα.

    Η έκθεση του δείκτη τιμών καταναλωτή των ΗΠΑ που αναμένεται την Τετάρτη θα μπορούσε να προσφέρει ενδείξεις για την επόμενη κίνηση της Fed.

    Διαβάστε επίσης

    Barrick Gold: «Φρένο στα σχέδια καθαρής ενέργειας λόγω μεγάλης έλλειψης χαλκού»

    FED Νέας Υόρκης: Μειωμένες σε σχέση με τον Ιούνιο οι προβλέψεις των καταναλωτών για τον ετήσιο πληθωρισμό



    ΣΧΟΛΙΑ