• Σχόλιο Αγοράς

    Έντονη μεταβλητότητα στην Wall Street – Επιστρέφει στα κέρδη η Twitter

    • NewsRoom
    Wall Street


    Μικτή εικόνα στο άνοιγμα της Wall Street μετά τις χθεσινές ισχυρές απώλειες, με τους επενδυτές να διατηρούν το αίσθημα φόβου πως η οικονομία θα εισέλθει σε βαθιά ύφεση.

    Στην συνεδρίαση της Δευτέρας  ο Dow Jones έκλεισε στις 31.173,84 μονάδες με πτώση -0,52%, ο S&P 500 στις 3.854,43 μονάδες με απώλειες -1,15% ενώ ο Nasdaq στις 11.372,60 μονάδες, με πτώση -2,26%.

    Η επενδυτική κοινότητα παραμένει επιφυλακτική καθώς αυξάνονται οι φόβοι για εκτίναξη του πληθωρισμού και ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας. Επίσης η αγορά αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα εταιρικά αποτελέσματα μέσα στις επόμενες μέρες, όπου και θα φανεί πως αποτυπώνεται στα μεγέθη των μεγάλων εταιριών ο φόβος ύφεσης και οι πληθωριστικές πιέσεις. Το χορό των αποτελεσμάτων δεύτερου τριμήνου ανοίγουν οι μεγάλες τράπεζες, με τις JPMorgan Chase και Morgan Stanley MS να ανακοινώνουν τα μεγέθη τους την Πέμπτη, και τις Citigroup και Wells Fargo να ακολουθούν την Παρασκευή.

    Οι αναλυτές αναμένουν μικρή βελτίωση των εταιρικών κερδών, με τις μέσες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για αύξηση της κερδοφορίας των εταιρειών του S&P 500 κατά 4,3%, που θα είναι η πιο αδύναμη από τα τέλη του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet.

    Η ομάδα στρατηγικής ανάλυσης του Christian Mueller-Glissmann της Goldman Sachs θα συνεχίσει να τηρεί αμυντική στάση στην κατανομή των περιουσιακών στοιχείων το επόμενο τρίμηνο και συστήνει αύξηση των θέσεων για μετρητά και εμπορεύματα, ουδέτερη θέση για τις μετοχές και τα ομόλογα και μικρές θέσεις στα εταιρικά ομόλογα.

    Ως προς τις μετοχές, οι αναλυτές προτιμούν την περιοχή της Ασίας και παραμένουν με μειωμένες θέσεις στους αμερικανικούς και ευρωπαϊκούς δείκτες για το τρίμηνο. Η επενδυτική τράπεζα εκτιμά ότι η τιμή του πετρελαίου το επόμενο τρίμηνο θα εκτοξευτεί στα 140 δολάρια, από το επίπεδο των 107 δολαρίων περίπου που είναι σήμερα, ως απόρροια και των εξελίξεων στον αγωγό Nordstream 1.

    Οι συστάσεις για τον δείκτη S&P 500 είναι underweight (υποαπόδοση σε σχέση με την αγορά) τόσο για το επόμενο τρίμηνο όσο και το δωδεκάμηνο. Για το επόμενο διάστημα η τιμή στόχος είναι οι 4.000 μονάδες με περιθώριο ανόδου 3% μόλις.

    Το πετρέλαιο κινείται ξανά κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι με το Brent παραδόσεως Σεπτεμβρίου να διαπραγματεύεται στα 99,9 δολάρια το βαρέλι με πτώση 6,7% ή 7,2 δολαρίων. Το αμερικάνικο WTI υποχωρεί στα 96 δολάρια με απώλειες 7,07%.

    Σε θετικό έδαφος η Twitter (+3%) μετά τις χθεσινές απώλειες, άνω του 1,8% τα κέρδη της μετοχής της Apple. Μικρά κέρδη κάτω του 1% για Meta, Alphabet και NVIDIA. Πιέσεις 2,7% δέχεται η Microsoft, πάνω από 1% χάνει η Amazon ενώ μικρές απώλειες 0,6% δέχεται η Netflix.

    Στο κλίμα αυτό, ο Dow Jones ενισχύεται πλέον ήπια κατά 0,41% και κινείται στις 31.303 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 προσθέτει ήπια 0,02% στις 3.854 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχωρεί κατά 0,07% στις 11.364 μονάδες.



    ΣΧΟΛΙΑ