• Σχόλιο Αγοράς

    Ένα χρηματιστήριο μόνη της η Alpha Bank, ψήφος εμπιστοσύνης των insiders στην Τέρνα Ενεργειακή


    Το νέο της ημέρας ήταν η διαρροή του report της JPMorgan ότι, μετά την αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank και την εισαγωγή των νέων μετοχών την ερχόμενη Τρίτη, πληρούνται οι προϋποθέσεις για ένταξη των μετοχών της ελληνικής τράπεζας στην επόμενη αναθεώρηση του MSCI, η οποία πιθανότατα θα την «αφορά» στις 11 Αυγούστου, που είναι η τριμηνιαία αναθεώρηση, ή στις 11 Αυγούστου, που είναι η εξαμηνιαία.

    Το νέο αυτό απογείωσε τη μετοχή της Alpha Bank ΑΛΦΑ 3,73% 1,67 που έκλεισε με άνοδο 10,14%, στα 1,086 ευρώ και, βεβαίως, την κεφαλαιοποίηση στα 1,678 δισ. ευρώ.

    Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι η είδηση αυτή άλλαξε την ψυχολογία στην αγορά, παρασύροντας τον Γενικό Δείκτη σε αντίδραση 1,74%, στις 874,25 μονάδες και με τον τζίρο στα 80 εκατ. ευρώ.

    Η περίπτωση της Τέρνα Ενεργειακή

    Από τη σημερινή συνεδρίαση βεβαίως προκύπτει και κάτι ακόμα: η εμπιστοσύνη που δείχνουν οι βασικοί μέτοχοι και οι insiders στις μετοχές τους, κάτι που αποδείχθηκε περίτρανα από την αγορά μετοχών της Τέρνα Ενεργειακή, από μέτοχο, όπως αναφέρουν πληροφορίες, 656.858 τεμαχίων.

    Στο περιθώριο η ανησυχία

    Μία συνεδρίαση είναι αρκετή για να αλλάξει το κλίμα. Στην Alpha Bank άλλαξαν χέρια 37,5 εκατ. τεμάχια πραγματοποιώντας σχεδόν τον μισό τζίρο της μέρας, 38,953 εκατ. τεμάχια. Λόγω των πακέτων, πάνω από 8,7 εκατ. ευρώ οι συναλλαγές στην Τέρνα Ενεργειακή, που έκλεισε ανοδικά στα 11,91 ευρώ.

    Όπως και να ‘χει, η αντίδραση στην Alpha παρέσυρε και τις υπόλοιπες μετοχές του κλάδου, αφήνοντας προς ώρας στο περιθώριο τις ανησυχίες για την επέλαση της μετάλλαξης του κορονοϊού. Άλλωστε, σήμερα, η HSBC επιβεβαίωσε τόσο το χθεσινό όσο και το σημερινό δημοσίευμα του mononews.gr για τις ανησυχίες των ξένων σχετικά με την πορεία του τουρισμού και πως τυχόν πρόβλημα θα επηρεάσει δυσμενώς τις προβλέψεις για το ΑΕΠ.

    Η HSBC έγραφε σήμερα σχετικά σε ανάλυσή της για την Ελλάδα ότι «Η ισχύς της ανάκαμψης θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το πόσοι ξένοι τουρίστες θα συρρεύσουν στις ελληνικές παραλίες. Η τουριστική περίοδος ξεκίνησε επίσημα στις 14 Μαΐου και το 2019, το 90% των ξένων τουριστών στην Ελλάδα έφτασαν μετά τον Μάιο. Τα κριτήρια εισόδου είναι από τα πιο γενναιόδωρα σε ολόκληρη την Ευρώπη και οι ξένοι τουρίστες επιτρέπεται να εισέλθουν με απόδειξη εμβολιασμού ή αρνητικό τεστ. Η HSBC βλέπει ότι οι ξένοι τουρίστες θα φτάσουν φέτος μόλις στο 40% των προ κρίσης επιπέδων και παρόλο που αναθεώρησε προς τα πάνω τη φετινή ανάπτυξη από 2,2% σε 4,5%, εξακολουθεί να αναμένει υψηλότερη ανάπτυξη το 2022 στο 5,5%, από 6%, προγενέστερα».

    Στη σημερινή συνεδρίαση βγήκαν αντανακλαστικά.

    Η Alpha τράβηξε την ΕΤΕ, που έκλεισε με άνοδο 2,4%, στα 2,32 ευρώ, και την Πειραιώς, που έκλεισε με κέρδη 3,62%, στα 1,43 ευρώ, ενώ αμετάβλητη έμεινε η Eurobank στα 0,824 ευρώ.

    Γύρισμα σε θετικό πρόσημο για την Aegean, στα 5,31 ευρώ, μετά την απόφαση για έλευση των Βρετανών τουριστών χωρίς προβλήματα επιστροφής στη χώρα τους μετά τις 19 Ιουλίου. Ήδη, οι κρατήσεις αυξήθηκαν σημαντικά, όπως μεταφέρουν tour operators.

    Κέρδη πάνω από 2,3% για την Βιοχάλκο, στα 4,54 ευρώ, την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που έβγαλε αντίδραση στα 9,38 ευρώ, στα 8,75 ευρώ, σταθεροποιητικά η ΔΕΗ, η οποία την επόμενη εβδομάδα βγαίνει στις αγορές με 7ετές ομόλογο με στόχο την άντληση 300 εκατ. ευρώ.

    Επιστροφή πάνω από τα 8 ευρώ για την ΕΥΔΑΠ και κέρδη 2,6%, ενώ στα 14,66 ευρώ ανέκαμψε ο Μυτιληναίος με άνοδο 1,6%.

    Στα 14,20 ευρώ η αντίδραση 1,2% της Jumbo, στα 13,91 ευρώ αναρριχήθηκε η ΜΟΗ που χθες ολοκλήρωσε επιτυχώς την έκδοση διεθνούς ομολόγου 400 εκατ. ευρώ, στα 3,96 ευρώ σκαρφάλωσε η ΕΧΑΕ και κέρδη 2,75% για τα ΕΛΠΕ, στα 5,97 ευρώ που αναθάρρησαν από τις προοπτικές να ενισχυθεί τελικά ο τουρισμός.

    Στα 29,88 η Coca Cola, ενώ από τις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις κέρδη πάνω από 6% για την Ιντραλότ, 3,24% για την Ιντρακάτ και 2,13% για την Ιντρακόμ.

    Κέρδη 1,27% για την Λάμδα, 4% για την Autohellas, που επίσης αναθάρρησε από τα νέα δεδομένα που αφορούν στον τουρισμό.

    Σε επίπεδο εβδομάδας η αγορά υποχώρησε 1,4%.



    ΣΧΟΛΙΑ