• Σχόλιο Αγοράς

    Ελλάκτωρ: Τι συμβαίνει με Reggeborgh, Ηλία Λιανό και Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Βασιλική Λαζαράκου


    Στο μάτι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς έχουν μπει πλέον τυχόν αθέμιτες πρακτικές που έχουν υιοθετηθεί για την απόκτηση του ελέγχου της Ελλάκτωρ από τον Ολλανδικό όμιλο Reggeborgh και τις συνδεδεμένες με αυτή εταιρείες που φέρονται να λειτουργούσαν για λογαριασμό της στην Ελλάδα και το Χρηματιστήριο.

    Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει στη διάθεσή της, όπως αναφέρουν πληροφορίες, κρίσιμα στοιχεία τα οποία συνθέτουν το παζλ για τις πρακτικές που ακολουθήθηκαν προκειμένου να αποκτηθεί ο έλεγχος του ελληνικού κατασκευαστικού ομίλου.

    Στο πλαίσιο αυτό τις επόμενες μέρες η εκτελεστική επιτροπή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε να καλέσει σε απολογία τόσο τους εκπροσώπους της Reggeborgh στην Ελλάδα, όσο και τον κ. Ηλία Λιανό της Αρχιρόδον προκειμένου να απαντήσουν στις καταγγελίες που έχουν διατυπωθεί σε βάρος τους και που προέρχονται από το πόρισμα της Επιτροπής για τις μεθόδους που μετήλθαν προκειμένου να αποκτηθεί ο έλεγχος του κατασκευαστικού ομίλου.

    Σημειωτέον, ότι αμέσως και μετά τη σύγκληση του προγραμματισμένου για σήμερα Δ.Σ. της Επ. Κεφαλαιαγοράς δεν υπήρχε καμία διαρροή, παρά μόνο τόνιζαν εκπρόσωποι του Δ.Σ. Σε δημοσιογράφους ότι η σημερινή συνεδρίαση αφορούσε θέματα ημερήσιας διάταξης.

    Στο αποκαλυπτικό πόρισμα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς το οποίο βασίστηκε στην αξιοποίηση πληροφοριών από τις άλλες ευρωπαϊκές αρχές που είχαν χειριστεί κατά το παρελθόν τέτοιες περιπτώσεις προκύπτει ότι η Reggeborgh μέσω πλάγιων εταιρειών χρηματοδοτούσε τον κ. Λιανό για να αγοράζει μετοχές της Ελλάκτωρ, χωρίς να φαίνεται ότι δρα για λογαριασμό του Ολλανδικού ομίλου.

    Όταν η Reggeborgh εμφανίστηκε τελικά ως μέτοχος στην Ελλάκτωρ, μέσω άλλης κρυφής εταιρείας οι μετοχές του κ. Λιανού ήταν δήθεν μη ελεγχόμενες από τους Ολλανδούς.

    Πώς αποκτήθηκαν οι μετοχές

    Η Reggeborgh με βάση τις καταγγελίες που έφτασαν στην Επιτροπή φέρεται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής της δραστηριοποίησης, αλλά και εξάπλωσης, να έχει δανείσει δύο εταιρείες που λειτουργούσαν για λογαριασμό της, Vasalia και Blue Note με αντικείμενο την αγορά ευρωπαϊκών μετοχών.

    Με τα κεφάλαια αυτά αποκτήθηκαν και οι μετοχές της Ελλάκτωρ και πλέον ο σκοπός της έρευνας της Κεφαλαιαγοράς είναι να διαπιστωθεί το αν υπήρχε εναρμονισμένη και συντονισμένη πρακτική μεταξύ Reggeborgh και των εν λόγω εταιρειών καθώς στις γενικές συνελεύσεις Blue Note και Vasalia έχουν συνταχθεί με την πλευρά των Ολλανδών.

    Τι ς επόμενες μέρες μετά από πολλές αναβολές, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το mononews.gr, αλλά και πολλά εξώδικα εκ μέρους της ολλανδικής πλευράς και των εκπροσώπων της, αναμένεται να περάσουν το κατώφλι της οδού Κολοκοτρώνη για περαιτέρω εξηγήσεις και διευκρινίσεις.

    Ωστόσο, η τελική απόφαση αναμένεται να καθυστερήσει περαιτέρω. Στο ενδεχόμενο όμως, που οι Ολλανδοί κριθούν υπότροποι, πέρα από το πρόστιμο, θα πρέπει να αναμένεται ότι οι υπόλοιποι μέτοχοι, όπως οι εφοπλιστές Μπάκος και Καϋμενάκης να κινηθούν νομικά, ζητώντας από τους Ολλανδούς να προχωρήσουν σε δημόσια πρόταση για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών του κατασκευαστικού ομίλου.

    Πλέον, αναμένονται πολλά επεισόδια ακόμα στο σίριαλ ελέγχου του ιστορικού κατασκευαστικού ομίλου, όπως σχολίαζαν νωρίτερα παράγοντες της αγοράς.

    Διαβάστε επίσης

    Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Τι συμβαίνει πραγματικά με την Ελλάκτωρ



    ΣΧΟΛΙΑ