• Σχόλιο Αγοράς

    ΔΕΗ και ΕΛΠΕ ανεβάζουν το Χρηματιστήριο

    • Στ. Κ. Χαρίτος


    Το σενάριο που παίζεται σήμερα στην αγορά και αποτυπώνεται στην νέα ανοδική κίνηση του γενικού δείκτη του Χρηματιστηρίου, που φαίνεται να έχει διαθέσεις για τις 880 μονάδες είναι ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει το πράσινο φως από τους δανειστές για να προχωρήσει στις γενναίες μειώσεις φόρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός το βράδυ ου περασμένου Σαββάτου.

    Το αν θα μειωθεί η φορολογία, το πόσο, ποιους αφορά, αν θα είναι ο ΕΝΦΙΑ ή ο ΦΠΑ και τι πρόβλημα μπορεί να δημιουργηθεί στον προϋπολογισμό, έρχεται σε δεύτερη μοίρα.

    Η ελληνική κυβέρνηση, όπως αποδεικνύεται και όπως το ερμηνεύουν οι χρηματιστές, είναι ότι αποκτά την ευελιξία να κάνει το πρόγραμμά της.

    Κι αυτό ξεπληρώνεται στο ταμπλό, με τις συναλλαγές στην πρώτη ώρα να ξεπερνούν τα 10 εκατ. ευρώ και το ταμπλό να έχει… πρασινίσει!

    Alpha, Εθνική, Εurobank και Πειραιώς σημειώνουν κέρδη πάνω από 1,5%.

    Εκτός διαπραγμάτευση ο Τιτάνας, ενόψει της εισαγωγής των μετοχών της νέας εταιρείας, αλλά σούπερ κέρδη βγαίνουν για τη ΔΕΗ, στο σενάριο πώλησης του ΔΕΔΔΗΕ, με την μετοχή να ενισχύεται στα 2,41 ευρώ και να έχει πάρει φόρα για τα υψηλά έτους.

    Πάντως, τα τρέχοντα επίπεδα αποτελούν υψηλό εβδομάδας. Εντολές βγαίνουν και στα ΕΛΠΕ ενόψει ιδιωτικοποίησης, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός και γενικότερα, το κλίμα ευφορίας που κατακλύζει το ταμπλό προκαλεί αισιοδοξία.

    Είναι αυτό που περίμενε η αγορά. Μέτρα αναπτυξιακά, καλό κλίμα με τους δανειστές και σαφής ορίζοντας για την υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος.



    ΣΧΟΛΙΑ