• Σχόλιο Αγοράς

    Χρυσός: Ισχυρές απώλειες 2,8% σε χαμηλά τριών εβδομάδων

    χρυσός


    Με ισχυρές απώλειες έκλεισαν σήμερα Παρασκευή, οι τιμές των πολύτιμων μετάλλων, έπειτα από την ολοκλήρωση μίας κρίσιμης εβδομάδας κατά την οποία η ΕΚΤ, η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας και η Fed, ανακοίνωσαν την αύξηση των επιτοκίων τους από 25 έως 50 μονάδες βάσης.

    Οι απώλειες στις τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού ξεκίνησαν να υφίστανται πριν από δύο μέρες, μετά τις ανακοινώσεις του Τζερόμ Πάουελ, όπου εμφανίστηκε αρνητικός ως προς το ενδεχόμενο μείωσης των βασικών επιτοκίων από τη FED το 2023. Επιπλέον, δε μπορούμε να παραβλέψουμε και το γεγονός της ανόδου της τιμής του αμερικανικού δολαρίου, πράγμα που οδηγεί σε περαιτέρω απώλειες το πολύτιμο μέταλλο.

    Ωστόσο, οι τιμές του χρυσού σήμερα οδηγήθηκαν σε ελεύθερη πτώση, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για την ανεργία στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Ιανουάριο του 2023. Τα στοιχεία έδειξαν ότι η ανεργία υποχώρησε στο 3,4%, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1969, καθώς προστέθηκαν 517 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας στην αμερικανική οικονομία. Το γεγονός αυτό ευνοεί την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να συνεχίσει την αυστηρή νομισματική πολιτική της και να προχωρήσει σε νέα άνοδο των επιτοκίων της.

    Υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων, οι τιμές του χρυσού σημείωσαν τις μεγαλύτερες απώλειες μέσα στις τελευταίες τρεις εβδομάδες. Ο χρυσός παράδοσης Απριλίου έκλεισε σήμερα με πτώση 2,8% στα 1.876,60 δολάρια ανά ουγγιά. Οι τιμές του πιο ενεργού του συμβολαίου έκλεισαν στο χαμηλότερό τους επίπεδο από τις 10 Ιανουαρίου. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο χρυσός έκλεισε με απώλειες 2,7%, τη μεγαλύτερη πτώση του από τις 17 Ιουνίου του 2021.

    Ισχυρές απώλειες σημειώθηκαν και στις τιμές του ασημιού παράδοσης Μαρτίου, καθώς έκλεισε με πτώση 5,1% στα 22,405 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας οι απώλειες του μετάλλου άγγιξαν σχεδόν το 5,2%.

    Παράλληλα, η πλατίνα παράδοσης Απριλίου έκλεισε με απώλειες 5,1% στα 980,30 δολάρια ανά ουγγιά, στο πιο χαμηλό της επίπεδο από τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας έκλεισε με απώλειες 3,6%.

    Αντίθετα, το παλλάδιο Μαρτίου σε επίπεδο ημέρας έκλεισε με απώλειες 1,5% στα 1.618,40 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας έκλεισε με άνοδο 1,2%.

    Τέλος, με απώλειες έκλεισε και ο χαλκός παράδοσης Μαρτίου, σημειώνοντας πτώση 0,8% στα 4,0565 δολάρια ανά λίβρα, κλείνοντας την εβδομάδα με απώλειες 3,9%.

    Διαβάστε επίσης:

    Ευρωαγορές: Ισχυρή άνοδος σε επίπεδο εβδομάδας – Στο +1,23% ο Stoxx 600



    ΣΧΟΛΙΑ